DünyaBiden bile artık arkasında durmuyor: Netanyahu çaba göstermiyor!

Biden bile artık arkasında durmuyor: Netanyahu çaba göstermiyor!

03.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İsrailli 6 rehinenin ölü olarak getirilmesinin ardından İsrailliler Başbakan’a anlaşma baskısı yaparken, taraflar topu birbirine atıyor. ABD Başkanı ise, Netanyahu’nun anlaşmak için yeterli çaba göstermediğini söyledi.

Biden bile artık arkasında durmuyor: Netanyahu çaba göstermiyor

İsrail’in, Gazze Şeridi’ndeki bir tünelde biri ABD kökenli 6 İsrailli rehinenin cansız bedenine ulaştığını açıklamasının ardından ülkede başlayan gerilim devam ediyor. İsrail’in en büyük sendikasının çağrısıyla gidilen ülke çapındaki bir günlük genel grev mahkeme kararıyla sona ererken, kamuoyunda rehine ve ateşkes anlaşması için baskılar sürüyor.

Haberin Devamı

Ülkenin en büyük sendikası Histadrut’un çağrısıyla, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetini rehine anlaşmasına zorlamayı amaçlayan genel grev, sabah saatlerinde İsrail genelindeki hastaneler, belediyeler, okullar, alışveriş merkezleri ve büyük bankaların yanı sıra Ben Gurion havaalanını etkiledi. Ancak Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in talimatıyla yapılan başvuruyu değerlendiren İsrail İşçi Mahkemesi, genel greve müdahale etti ve sona erdirilmesine karar verdi. Smotrich, mahkemeye kendilerinin başvurduğunu vurgulayıp katılanların maaşlarının ödenmeyeceğini ifade etmişti. Ancak bu, anlaşma konusundaki ısrarları sonlandırmadı.

Biden bile artık arkasında durmuyor: Netanyahu çaba göstermiyor

‘Anlaşmaya hazırız’

İsrailliler, Başbakan Netanyahu’ya anlaşma baskısını gösterilerle sürdürürken, her iki taraf da topu birbirine attı. Nitekim Başbakan Binyamin Netanyahu, 6 rehinenin öldürülmesinin, Hamas’ın “anlaşma istemediğini gösterdiğini” öne sürdü. Hamas’ın Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayye ise, buna karşılık, Gazze’de ateşkes ve esir takası için İsrail’le gerçek bir müzakere olmadığının altını çizdi, Netanyahu’nun istemesi halinde anlaşma için hazır olacaklarını savundu.

Haberin Devamı

Ancak İsrail’de rehine ailelerinin oluşturduğu grup ve bazı muhalif politikacılar, rehine takasının zamanında yapılmadığını söyleyerek ölümlerden hükümeti sorumlu tuttu. Rehine Aileleri Forumu, yaptığı açıklamada, “Anlaşmanın imzalanmasındaki gecikme onların ve diğer pek çok rehinenin ölümüne neden oldu” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden ise, İsrail Başbakanı’nın “bir anlaşma konusunda yeteri kadar çaba göstermediğini” söyledi. Biden, ulusal güvenlik ekibiyle Gazze’deki son durumu ve esirlerin serbest kalmasını sağlayacak olası ateşkes anlaşmasını görüşmek üzere Beyaz Saray’a gelişinde gazetecilerin “Başbakan Netanyahu’nun anlaşma konusunda daha fazlasını yapmasının zamanı sizce geldi mi? Netanyahu’nun yeteri kadar çaba gösterdiğini düşünüyor musunuz?” sorusuna “Hayır” cevabını verdi.

YENİ PLAN SUNACAK

Bununla birlikte Biden’ın, bu hafta içinde esirlerin serbest bırakılması ve Gazze’de ateşkes sağlanması için İsrail ve Hamas’a son bir teklifte bulunmayı düşündüğünü bildiriliyor.

Haberin Devamı

Toplantı hakkında doğrudan bilgi sahibi iki kaynağın, haber sitesi “Axios”a verdiği bilgiye göre, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Gazze Şeridi’nde tutulan ABD’li esirlerin ailelerine Biden’ın teklifinden bahsetti. Kaynaklar, 6 rehinenin ölümü sonrası, Biden’ın üst düzey yardımcıları arasında, anlaşmaya bir an önce varılması ve İsrail’le Hamas’a bunu kabul ya da reddetme şansı verilmesi konusundaki aciliyet hissini artırdığını söyledi. Sunulacak güncellenmiş anlaşma metninde, Philadelphia Koridoru için Mısır ve Hamas’ın kabul etmesi beklenen bir önerinin de bulunacağı öne sürülüyor.

SHALİT TAKASINDAN DAHA AZ İSTENDİ

Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayye, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun istemesi halinde, Gazze’de ateşkes ve esir takası için anlaşmaya hazır olacaklarını söylerken, bazı şartlar da öne sürdü. Nitekim Al Jazeera kanalına konuşan Hayye, Gazze Şeridi’nden tamamen çekilme olmadığı sürece anlaşma yapılamayacağını kaydederken, esir takası konusunda da ayrıntıya girdi ve ilk başta her İsrailli askere karşı 500 Filistinlinin serbest kalmasını, diğer her esire karşı da 250 kişinin salıverilmesini istediklerini dile getirdi. Hayye, daha sonra arabulucuların müdahalesiyle her askere karşı 500 kişi yerine 50 ve diğer esirler için 250 kişi yerine 30 kişinin salıverilmesini istediklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Ancak Hamas tarafından önerilen bu rakamın, 2011’de yapılan esir takasında istenilenden daha az olması dikkat çekiyor. Zira 2006’da esir alınan İsrailli asker Gilad Shalit’in serbest bırakılması için İsrail’le Hamas arasında bir takas anlaşması yapılmış, Shalit’in bırakılması karşılığında da, aralarında İran’da suikast sonucu hayatını kaybeden Yahya Sinvar’ın da bulunduğu 1.027 Filistinli tutuklu serbest kalmıştı.

Biden bile artık arkasında durmuyor: Netanyahu çaba göstermiyor

BEN GVİR YİNE SINIRLARI ZORLADI

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, işgal altındaki Batı Şeria’da halka yeni cezalar getirilmesi ve hapishanelerdeki Filistinlilerin öldürülmesi çağrısında bulundu. Ben Gvir, El Halil’de 3 İsrail polisinin öldüğü silahlı saldırının ardından “X” hesabından bir paylaşımda bulundu. AA’nın aktardığına göre, Batı Şeria’da daha fazla askeri kontrol noktası kurulması ve Filistinlilerin sokaklarda dolaşmasına izin verilmemesini de isteyen Ben Gvir, İsrail hapishanelerindeki Filistinlilere idam cezasının Güvenlik Kabinesi gündemine alınmasını, daha fazla Filistin toprağının işgal edilmesini ve Gazze’de İsrailliler için yerleşim yerleri kurulmasını talep etti.