Dünya Biden’ın 'tutuk' hali yeni bir tartışma başlattı

Biden’ın 'tutuk' hali yeni bir tartışma başlattı

29.06.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

ABD’de rakibi Donald Trump ile münazaraya çıkan Başkan Biden’ın performansı oldukça düşük bulundu ve Demokrat Parti içerisinde endişelerin büyümesine neden oldu.

Biden’ın tutuk hali yeni bir tartışma başlattı

ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhuriyetçi rakibi eski başkan Donald Trump, 2020 başkanlık seçimlerinden bu yana ilk kez TV’de karşı karşıya geldi. CNN’in Atlanta stüdyolarında seyircisiz gerçekleştirilen tartışmada, Biden’ın beklentilerin altında kalması, bazı sorulara yanıt verirken söyleyeceklerini karıştırması dikkat çekti. 

Haberin Devamı

Sağlık hizmetleri konusundaki tartışmalar sırasında Başkan Biden’ın dilinin sürçmesi ve doğru kelimeleri bulmakta zorlanmasının ardından söz alan Trump, “Kendisinin cümlenin sonunda ne dediğini anlayamadım. Ama kendisinin de ne konuştuğunun farkında olduğunu sanmıyorum” dedi. 

Biden “Bu adam” diye hitap ettiği Trump’a “zavallı”, “mızmız” ifadelerini kullandı, Trump ise Biden için “facia” dedi. Tartışmada bir ara her ikisi de golf performanslarını yarıştırdı. Trump topu daha uzağa attığını, Biden ise Trump’ın çantasını taşımakta zorlandığını öne sürdü.

TARTIŞMA BAŞLADI

Rahatsızlığı nedeniyle sesi de kısık olan Biden’ın “tutuk” hali, Demokrat Parti’de yeni bir tartışma başlattı. Zira münazara sonrası parti içinde farklı bir aday gösterilmesi konusunda sesler yükseldi. Temsilciler Meclisi üyesi Cumhuriyetçi Chip Roy, Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in, “Anayasa’nın 25. Ek Maddesi’ni” kullanarak Biden’ı görevden alma çağrısı yapması için tasarı hazırlığında olduğunu öne sürdü. Biden ise Eylül’deki tartışmada hazır olacağını savundu. 

Haberin Devamı

SEÇMENİN KARARINI ETKİLEMEDİ!

Başkan Joe Biden’ın tartışmadaki performansı sonrası anketler, Trump’ın başarılı olduğunu gösterse de, CNN’in kamuoyu yoklamasına göre seçmenin yüzde 81’i oyunun renginin değişmeyeceğini söyledi. Oyunu değiştireceğini söyleyenlerin oranı ise sadece yüzde 5.

Biden’ın tutuk hali yeni bir tartışma başlattı

ADAYLIKTAN ÇEKİLİR Mİ?

Joe Biden ve Donald Trump, henüz partilerinin resmi adayları değil. Cumhuriyetçi Parti’nin resmi adayını Temmuz ortasındaki kongrede belirlemesi, Demokrat adayın da Ağustos’ta resmiyet kazanması bekleniyor. Bu sürede Demokratlar farklı bir aday üzerinde anlaşabilir. Biden’ın adaylık konusunda ısrar etmesi durumu zora soksa da, adaylığın önünün kesilmesi mümkün. Münazaranın Haziran’da yapılması da, Demokratların aday değişikliği yapabilmesi açısından olumlu bir durum olarak görülüyor.

NE DEDİLER?

- Trump, Biden’a ekonomi ve dış politikada yüklendi. Biden’ın ABD’yi 3. Dünya Savaşı’na sürüklediğini savunan Trump, hiçbir ülkenin artık Amerika’dan korkmadığını ifade etti.

Haberin Devamı

- Trump “Başkan olsaydım Rusya Ukrayna’yı işgal etmezdi” derken, ABD’nin Afganistan’dan korkunç düzensizlik içerisinde çekilmesinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i Ukrayna’ya saldırmaya teşvik ettiğini iddia etti.

- Düzensiz göçmen ve mültecilerin ABD’de suç işlediklerini söyleyen Trump, “Genç kadınlar, Biden’ın sınırı geçmeye izin verdiği göçmenlerce öldürülüyor” diye konuştu.

- Biden ise, “Hayatımda bu kadar saçmalık duymadım” diyerek Trump’ın iddialarını eleştirdi. ABD’nin Ukrayna’ya askeri yardımlarını savunan Biden, böylece daha büyük bir savaşın önüne geçtiklerini öne sürdü.

- Trump’ın ofisten ayrılırken ABD ekonomisini kaos içerisinde bıraktığını söyleyen Biden, ülke ekonomisini yeniden ayağa kaldırmak için mücadele ettiğini söyledi.

- Biden, tartışma sırasında Trump’ı eşini aldatmakla suçladı, “Toplum içinde kadınlara saldırdın. Eşin hamileyken bir yetişkin film yıldızı ile beraber oldun. Ahlak seviyen, bir sokak kedisi ile aynı seviyede” diye konuştu.

Biden’ın tutuk hali yeni bir tartışma başlattı

GAZZE İÇİN NE KONUŞTULAR?

Haberin Devamı

Trump: Joe Filistinli gibi...

Trump, İsrail yanlısı duruşunu gösterdi ve Biden’ı ‘Filistinli gibi’ olmakla eleştirdi. Trump “Joe Filistinli gibi davranıyor. Ama Filistinliler de onu sevmiyor, çünkü güçsüz” ifadelerini kullandı. Trump, kendi başkanlığı sırasında İran’ın ‘beş parasız olduğunu’ savunurken, “Yönetimde olsaydım Hamas da asla İsrail’e saldırmamış olacaktı” dedi. Trump, Biden’ın İsrail’i fazla kısıtladığını kaydetti, “Onları bırakıp, başladıkları işi bitirmelerine izin verilmesi gerekiyor” dedi.

BİDEN: BİZ KURTARDIK!

Joe Biden ise ABD’nin İsrail politikasını savundu. ABD’nin İsrail’e vermeyi reddettiği tek şeyin bir tonluk yıkıcı bombalar olduğunu ileri süren Biden, “İran kapsamlı bir balistik füze saldırısı başlattığında, dünyayı İran aleyhinde organize eden kişi bendim. İsrail’i biz kurtardık. İsrail için en büyük destek kaynağı biziz” diye konuştu. Gazze’de savaşın durması için teklif ettiği ateşkes planını savunan Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun da bu ateşkes planını kabul ettiğini ileri sürdü.

Haberin Devamı

ABD ve tüm dünya Joe Biden ile Donald Trump arasındaki tartışmaya odaklanırken, “münazara izleme partileri” de düzenlendi.

TÜRKİYE DE TANITILDI

ABD’de milyonların izlediği seçim münazarasının reklam arasında, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA) yürüttüğü tanıtım kampanyası izleyicinin karşısına çıktı. Program öncesi, arası ve sonrası olmak üzere üç farklı zaman diliminde gösterilen reklam spotlarıyla Türkiye’nin eşsiz güzellikleri ve kültürel zenginlikleri seyircilere tanıtıldı.