DünyaBatı Trakya’da imamlarla ilgili yasa değişikliğine tepki

Batı Trakya’da imamlarla ilgili yasa değişikliğine tepki

02.09.2008 - 15:51 | Son Güncellenme:

.

Batı Trakya’da imamlarla ilgili yasa değişikliğine tepki

Yunan Parlamentosunda kabul edilen, Batı Trakya’da 240 imamın istihdam edilmesine ilişkin yasa değişikliği, Türk azınlığı tarafından “kabul edilemez bir uygulama” olarak değerlendirildi.
Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulunun açıklamasında, “azınlığın görüşleri alınmadan hazırlanarak, uygulamaya konulduğu” belirtilen yeni yasanın “Lozan Antlaşması hükümlerine aykırı olduğu ve bu konudaki ihtiyaçları karşılamadığı” belirtildi.
Danışma Kurulu açıklamasında şöyle denildi:
“İlgili kanuna göre, din öğretmeni (İerodidaskalos) vasfıyla tayin edilecek kişilerin ne şekilde ve nerede görev yapacakları kesin olarak belirtilmemektedir. Bu ’öğreticilerin’ beş kişilik ve tamamı Hıristiyanlardan oluşan bir heyet tarafından seçilmeleri, Lozan Antlaşması’nın ’Azınlık kendi dini ve vakfi kurumlarını yönetir’ ilkesine tamamen aykırı olduğu gibi, insan, din ve vicdan özgürlüğüne de aykırıdır. Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu, pratikte uygulanması mümkün olmayan bu yasanın en kısa zamanda yürürlükten kaldırılmasını oy birliğiyle talep etmektedir.”
Açıklamada ayrıca, “Türk azınlığının ülke yönetiminden mevcut sorunları yeni yaklaşımlarla çözümlemesini değil, sadece yıllardan beri elinden alınmış doğal haklarının iadesini beklediği” kaydedildi.
Bu arada, İskeçe PASOK milletvekili Çetin Mandacı, yayımladığı bildiride, “İmamların istihdam edilmesini öngören yasanın azınlığın din özgürlüğü konusunda karşılaştığı sorunları çözmediğini, aksine yeni yaralar açtığını” belirtti.
Mandacı, “Türk azınlığının mali yükünü üstlenerek kendi imamlarını seçme geleneğinin değişmesi konusunda hiçbir talebinin bulunmadığını” kaydettiği açıklamasında, Atina’nın, bu konuda “azınlığı kışkırtmaya yönelik tehlikeli bir politika” uyguladığını ifade etti.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni’nin son Batı Trakya ziyareti sırasında imamlara maaş bağlanacağına ilişkin açıklamasının ardından, Batı Trakya’da 240 imamın istihdam edilmesini öngören kanun değişikliği, Yunan Parlamentosunda 8 Şubat 2007 tarihinde onaylamıştı.