DünyaBarış zirvesi olaylı sona erdi

Barış zirvesi olaylı sona erdi

17.06.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İsviçre’de düzenlenen Ukrayna Barış Zirvesi, ikinci günün ardından sona erdi. Ukrayna’nın ‘toprak bütünlüğü’nün talep edildiği sonuç bildirisine 8 ülke onay vermedi.

Barış zirvesi olaylı sona erdi

DIŞ HABERLER SERVİSİ - İsviçre’nin Obbürgen kentinde düzenlenen Ukrayna Barış Zirvesi, dün sona erdi. Ev sahibi konumundaki İsviçre Konfederasyonu Başkanı Viola Amherd, zirvenin kapanışında yaptığı konuşmada, zirvede geniş kapsamlı tartışmalar yaşandığını kaydederken, nükleer güvenlik, gıda güvenliği ve insani boyutlarla ilgili güven inşa edecek adımların mümkün olduğu konusunda anlaştıklarını söyledi. Ahmerd, ülkelerin farklı pozisyonları göz önüne alındığında konferansın bu kadar yüksek düzeyde, geniş bir destek için düzenlenmesi ve ortak bir noktada bulmaya çalışmalarının bir başarı olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Bununla birlikte zirvenin son günü hayli tartışmalı geçti. Euronews’un haberine göre, zirveye katılan 80 ülke, sonuç bildirisinde Ukrayna’nın “toprak bütünlüğünün” herhangi bir barış anlaşmasının temeli olması gerektiğini onaylarken, 8 ülke bildiriyi imzalamadı. Suudi Arabistan, Hindistan, Güney Afrika, Tayland, Endonezya, Meksika, Brezilya ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) nükleer güvenlik, gıda güvenliği ve mahkumların değişimi konularına odaklanan sonuç bildirisini imzalamayanlar arasındaydı.

Toprak bütünlüğü

Ortak bildiride Birleşmiş Millerler (BM) tüzüğünde yer alan “toprak bütünlüğü ve egemenliği saygı”nın Ukrayna’da “kapsamlı, adil ve kalıcı bir barışın sağlanması için bir temel teşkil edeceği” belirtildi. Ancak analistler, iki günlük konferansın savaşı sona erdirme konusunda somut etkisinin çok az olacağını, zira, savaşı başlatan ve sürdüren Rusya’nın davet edilmediğini söylüyor.

Haberin Devamı

“Ukrayna’ya karşı devam eden savaş bağlamında herhangi bir nükleer silah tehdidi veya kullanımı kabul edilemez,” ifadelerinin yer aldığı bildirgede ayrıca, küresel gıda güvenliğine yönelik saldırıların kabul edilemeyeceğinin de altı çizildi. Gıda ürünlerinin kesintisiz üretimine ve tedarikine bağlı olduğu belirtilen küresel gıda güvenliği bağlamında serbest, tam ve güvenli ticari seyrüseferin yanı sıra Karadeniz ve Azak Denizi’ndeki deniz limanlarına erişimin önemi vurgulandı. Tüm savaş esirlerinin serbest bırakılması gerektiği belirtilen bildirgede, sınır dışı edilen ve hukuka aykırı olarak yerlerinden edilen tüm Ukraynalı çocuklar ve hukuka aykırı olarak gözaltına alınan diğer tüm Ukraynalı sivillerin Ukrayna’ya iade edilmesi talebi yinelendi.

Putin’in önerisi kabul görmedi

İtalya, Almanya ve İngiltere başbakanları, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ateşkes teklifini reddetti. Putin, Cuma günü yaptığı konuşmada, Kiev’in 2022 yılında Moskova tarafından ilhak edilen 4 bölgeden askerlerini çekmeye başlaması ve NATO’ya katılma planlarından vazgeçmesi halinde “derhal” ateşkes emri vereceğini, müzakerelere başlayacağını vaat etmişti.

Haberin Devamı

G7 zirvesine ev sahipliği yapan İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Putin’in barış şartlarını “propaganda” olarak nitelendirirken, Almanya Şansölyesi Olaf Sholz da Putin’in önerisine benzer şekilde olumsuz tepki verdi. Scholz, Putin’in sunduğu şartların, gerçek barış şartlarından ziyade savaşın barışçıl bir şekilde sonuçlanmasını istediğini söylediği Rus halkına yönelik olduğunu ima etti. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak da, Putin’in önerisinin “gerçek barışla ilgisi olmadığını”, zirvenin diğer konuların yanı sıra toprak bütünlüğünü tartışmayı ve korumayı amaçladığını söyledi.