DünyaBA.6 ile maske geri döner mi?

BA.6 ile maske geri döner mi?

17.08.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Danimarka ve İsrail’de koronavirüsün yeni varyantı BA.6 ortaya çıktı. Bazı uzmanlar, “Bu yeni varyant ile maskeler dönebilir” dedi. Bazıları ise “Paniğe gerek yok” diye konuştu

BA.6 ile maske geri döner mi

Koronavirüsün İngiltere’de ortaya çıkan “Eris” adlı varyantının yankıları dinmeden yeni bir varyantı daha görüldü. Danimarka ve İsrail’de BA.6 adlı yeni varyant tespit edildi. BA.6’nın insan hücrelerine tutunan ve enfeksiyona yol açan parçası olan başak proteininde 30’dan fazla mutasyona sahip olduğu belirtildi. Bununla birlikte, varyantın etkili şekilde yayılıp yayılmayacağı ya da birçok ağır mutasyona uğramış varyant gibi bir anda yok olup olmayacağı belirsizliğini koruyor. 

Haberin Devamı

Bazı bilim insanları, paniğe kapılmak için çok erken olduğunu belirterek, pandemi kısıtlamalarına ihtiyaç olmayacağını savundu. 

Ancak, İngiltere’de halihazırda “Eris” varyantı nedeniyle vakaların arttığını söyleyen University College London’dan Prof. Christina Pagel, yeni varyantın “potansiyel olarak daha büyük bir dalgaya neden olabileceği” konusunda uyardı. 

Bu nedenle maskelerin geri dönebileceği belirtildi. 

İngiltere’de takviye aşıların da 65 yaş üstü ve bağışıklığı düşük kişilere bu yıl sunulacağı bildirildi. 

Semptomsuz vakalara ‘genetik’ açıklama

HANDE ATILGAN Ankara - Kovid-19 pandemisinde semptomsuz vakalarla ilgili 30 bin kişiyle yapılan kapsamlı araştırma, özel bir genetik durumun virüse karşı 8 kata kadar bağışıklık sağladığını gösterdi. Eureka desteğiyle yapılan “KOVID-19 Citizen Science Study” projesinde, “asemptomatik” vakalara ilişkin ilginç bulgulara ulaşıldı. 

Haberin Devamı

Asemptomatik vakaların 5’te 1’inde ortak bulunan bir gen varyantı yani HLA-B*15:01- tespit edildi. 

Varyantı iki ebeveynden de alan kişilerde hastalığı semptomsuz geçirme ihtimalinin 8 kat fazla olduğu belirlendi. 

Bu duruma sahip kişiler için “Özellikle daha önce diğer soğuk algınlığı virüslerine maruz kalanlarda T lenfositlerin (bağışıklık sistemi uyarıcıları) SARS-CoV-2’yi tanıdığı ve hızlıca yok ettiği” ifadeleri kullanıldı. 

Prof. Jill Hollenbach, semptomsuz vakalarda genetik dışı faktörlerin etkisinin de yadsınamayacağını belirtti. 

Yazarlar