05.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER
Yaklaşık iki hafta önce sözde Ermeni Soykırımı’nı tanıyan Joe Biden yönetimi, bu kez Azerbaycan’a askeri yardımları içeren destek programına devam etme kararı aldı. ABD, Bakü’ye yönelik askeri ve mali desteğine, Azerbaycan ile Ermenistan arasında Dağlık Karabağ anlaşmazlığından kaynaklanan çatışmalar nedeniyle ara vermişti.
“The Hill”in haberine göre ABD Başkanı, önceki hafta Kongre’yi bilgilendirerek, “Özgürlükleri Destekleme Yasası’nın 907 Sayılı Maddesi” uyarınca uygulanan kısıtlamalarda Azerbaycan’a uygulanan muafiyetin uzatılacağını bildirdi. Söz konusu yasaya göre, şayet ABD Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan’a yapılan askeri yardımın bölgede herhangi bir saldırganlığı ve çatışmaya neden olmadığını onaylar, garanti ederse, ABD yönetimi kanuna muafiyet getirebiliyor. Nitekim Amerikan Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 26 Nisan’da Kongre’ye yaptığı bildirimde, Azerbaycan’a yapılacak yardımın “Ermenistan ile Azerbaycan arasında barışçıl çözüm çabalarını baltalamayacağı veya Ermenistan’a karşı saldırgan amaçlarla kullanılmayacağı” konusunda güvence verdi, ilgili muafiyet belgesini imzaladı. Blinken ayrıca, yapılacak yardımın “uluslararası terörizmle mücadelede ABD’nin çabalarını desteklemek, ABD Kuvvetleri’nin veya koalisyon güçlerinin uluslararası terörizme karşı operasyonel olarak hazır olmasını desteklemek ve Azerbaycan’ın sınır güvenliğini sağlamak için gerekli olduğunu” da ifade etti.
KARŞI ÇIKMIŞTI
Aday olduğu dönemde, Başkan Donald Trump’ı, Azerbaycan’a askeri yardıma devam etmesinden dolayı sert bir şekilde eleştiren Biden’ın böyle bir karar alması, sözde soykırımı destekleyen açıklama nedeniyle Beyaz Saray’a övgüler yağdıran Ermeni diasporasınca tepkiyle karşılandı.
Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Biden’ın Ermeni Tasarısı’nı onaylamasının ardından “bu adımla Ermenilere ihanet ettiğini” öne sürdü. ANCA yöneticisi Aram Hamparian, “Amerika’nın Ermeni soykırımını tanıması, beraberinde sorumluluklar da getiriyor. Bu sorumlulukların arasında Azerbaycan’ın bu suçu tamamlaması için ona yardım ve yataklık etmemek, silahlandırmamak da yer alıyor!” ifadelerini kullandı.
Bugüne kadar George W. Bush ve Barack Obama yönetimleri, 907 sayılı kanununa muafiyet getirerek Azerbaycan’a askeri ve mali yardımları sürdürmüştü. Trump yönetimi ise iki yıllık gecikmenin ardından geçtiğimiz yıl ilk istisna kararını imzalamış, Azerbaycan’a askeri yardım programına devam etmişti.
RUSYA’DAN ERMENİSTAN’A İKİ YENİ ÜS
Rusya’nın, Ermenistan’ın güneyindeki Azerbaycan sınırına iki yeni üs kurduğu duyuruldu. Rus Interfaks’ın haberine göre, başbakanlık görevinden istifa eden Nikol Paşinyan, Ermeni Meclisi’nde yaptığı konuşmada, Rusya’nın Sünik bölgesinde kurulan 102. Rus askeri üssüne bağlı iki yeni noktanın, ülke için “ek güvenlik garantisi” olduğunu belirtti. Rusya’nın halen Ermenistan’ın kuzeybatısında bir üssü bulunuyor. Moskova, Dağlık Karabağ savaşı sonrasında bölgeye 2 bin kişilik bir barış gücü yollamıştı. Rusya’nın Ermenistan’daki varlığının artmaya devam ettiği bildiriliyor.
RUSYA’YA GÖZDAĞI VEREN TATBİKAT
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, ABD’nin 26 Avrupa ülkesi ile düzenlediği ve 28 bin askerin katılacağı “Defender Europe 21” tatbikatının başladığını duyurdu. Kirby, tatbikatın Haziran ayı ortalarına kadar devam edeceğini bildirdi.
Kirby, “Tatbikatta ABD, müttefikleri ve ortakları olmak üzere 26 farklı ülkeden 28 bin asker görev alacak ve doğası gereği savunma amaçlı. Saldırganlığı caydırmaya odaklanırken, kuvvetlerimizi krize yanıt vermeye ve gerekirse büyük çaplı savaş operasyonları yapmaya hazırlıyor. Tatbikat, birbiriyle bağlantılı birkaç çok uluslu tatbikatı kapsıyor” ifadelerini kullandı.
15 bin asker ve 240 uçağın yer alacağı tatbikata Türkiye de katılıyor.
Kirby, aynı zamanda Alaska kıyılarında ABD Hava Kuvvetleri ve ABD Hint-Pasifik Kuvvetleri’nce Kuzey Kıyı Tatbikatı’nın da icra edileceğini duyurdu.