DünyaAyakta çalışmanın sağlığa yararı yokmuş

Ayakta çalışmanın sağlığa yararı yokmuş

19.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Ayakta durarak çalışmanın sağlığa sanıldığı gibi faydalı değil, aksine zararlı olabileceği belirlendi. Yeni bir araştırma ayakta çalışmak kalp hastalığı riskini düşürmüyor, başka sağlık sorunlarını beraberinde getirebiliyor...

Ayakta çalışmanın sağlığa yararı yokmuş

Evde, ofiste özellikle masa başı çalışanların kalp sağlığı sorunları beraberinde getirdiği bu nedenle ayakta çalışmanın bu sağlık sorunlarını önlemede bir çare olabileceği öne sürülüyordu. Bu tez bazı araştırmalar da desteklenmişti. Hatta son yıllarda popülerleşen ayakta çalışma imkânı da tanıyan ayarlanabilir masaların daha sağlıklı bir çalışma ortamı sunduğu belirtiliyordu. Ancak Avustralya’daki Sidney Üniversitesi’nden bilim insanlarının yeni araştırması ayakta çalışma biçiminin kalp hastalığı riskini düşürmediği başka sağlık sorunlarını beraberinde getirebileceğini ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Pıhtı ve varis riski

International Journal of Epidemiology adlı hakemli dergide yayımlanan çalışmada, Birleşik Krallık (BK) yurttaşlarının sağlık bilgilerini içeren BK Biyobankası’na kayıtlı yaklaşık 83 bin kişinin verisi incelendi. Herhangi bir kalp sağlığı sorunu bulunmayan katılımcıların bileklerine akıllı saat gibi bileklikler takıldı ve günlük hareketleri ölçüldü. Bilim insanları gün içinde 2 saatten uzun süre ayakta durmanın, bacaklarda varis görülmesi veya kan pıhtısı toplanmasını ifade eden derin ven trombozu riskini artırabileceğini belirlendi. İki saatten sonra ayakta geçirilen her 30 dakika için dolaşım sistemi hastalığı riskinin yüzde 0,11 oranında arttığı bulundu. Araştırmacılar ayrıca ayakta çalışmanın kalp sağlığına bir fayda sağlamadığını gözlemledi.

Haberin Devamı

‘Uzun süre ayakta durmak dolaşım için risk’

Makalenin başyazarı Dr. Matthew Ahmadi “Buradaki temel sonuç, çok uzun süre ayakta durmanın hareketsiz bir yaşam tarzını dengelemeyeceği belirterek, “Daha fazla ayakta durmanın uzun vadede kardiyovasküler sağlığı iyileştirmediğini ve dolaşım sorunları riskini artırdığını tespit ettik” dedi. Bilim insanları çok fazla oturan kişilerin hareket ederek ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarının önüne geçebileceğini söylüyor.

Kalbi riskten uzak tutma önerileri

Çalışmanın yazarlarından Prof. Emmanuel Stamatakis, kalp hastalığı riskini azaltmak isteyenlere şu önerilerde bulunuyor: “Çalışmaya düzenli ara verin, dolaşın, yürüyerek yapılan bir toplantıya gidin, merdiven kullanın, uzun mesafe araç kullanırken düzenli mola verin veya öğle yemeği saatini masadan uzaklaşmak ve biraz hareket etmek için kullanın.”

Meditasyon ağrıyı hafifletiyor

ABD’den araştırmacılar, kadın ve erkeklerin ağrıyı farklı hafiflettiğini tespit etti. ABD’li bilim insanları, hem sağlıklı hem de kronik bel ağrısı teşhisi konan 98 kişinin 2 ay verilerini inceledi. Araştırmada ağrı kesici işlevi gören etkenlerin çalışmasını durduran bir ilaç olan “nalokson” verilen katılımcılara meditasyon yaptırıldı. Meditasyon sırasında bacaklarına acı verici ama zararsız bir ısı uyaranı uygulanan katılımcıların bu acıya tepkilerini inceledi. İnceleme sonucunda araştırmacılar, “nalokson” ilacının erkeklerde meditasyonun ağrı kesiciliğini engellediğini görürken, kadınlarda ise meditasyonun ağrıyı azalttığı belirlendi.- AA

Haberin Devamı

Ayakta çalışmanın sağlığa yararı yokmuş

Tedavide kullanılmalı

Araştırmacılar, meditasyonun cinsiyet fark etmeksizin kronik ağrısı olan kişilerin ağrılarında sağlıklı katılımcılara kıyasla daha etkili olduğunu gözlemledi. Araştırmanın yazarlarından Fadel Zeidan, “Çalışma ağrının hafifletilmesinde cinsiyete dayalı farklılıkların, ağrıya yönelik tedavi geliştirirken, reçete yazarken daha ciddiye alınması gerektiğine dair ilk net kanıtı sunmakta” dedi.