12.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Koronavirüsün Omicron varyantı hızla yayılıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bu varyantın yüksek derecede bulaşıcı olduğunun kanıtlandığını yineleyerek, Avrupa için karamsar bir tablo çizdi. DSÖ Avrupa Direktörü Hans Kluge düzenlediği basın toplantısıyla, 2022'nin ilk haftasında Türkiye'nin de yer aldığı Avrupa bölgesinde yeni raporlanan vaka sayısının 7 milyonu geçtiğini duyurdu. Vakaların iki hafta içinde iki katından fazla arttığına işaret eden Kluge, "Sağlık Ölçütleri ve Değerlendirme Enstitüsü (IHME), bu hızda Avrupa bölgesinde önümüzdeki 6-8 hafta içinde nüfusun yüzde 50'sinden fazlasının enfekte olacağını öngörüyor" dedi. Kluge, daha önceden görülmemiş bulaşıcılık oranları nedeniyle Kovid-19 yüzünden hastaneye yatanların sayısının arttığını da söyledi. Omicron'un aşılardan kaçış potansiyelinin daha iyi anlaşılması için daha fazla araştırma yapılması gerektiğine dikkat çeken Kluge, bu konuda yeni verilerin gelecek haftalarda ellerine ulaşacağını söyledi.
ABD’DE YENİ ZİRVE
ABD’de koronavirüsün Delta ve Omicron varyantı nedeniyle vaka sayısında yeni bir rekor kırıldı. Ülke genelinde önceki gün 1.35 milyon yeni vaka tespit edildi. ABD, 3 Ocak’ta ise 1.03 milyon günlük yeni vaka bildirmişti. Çoğu eyaletin hafta sonunda vaka bildirimi yapmadığı ve bu nedenle pazartesi günleri günlük yeni vaka sayısının yüksek çıktığı belirtildi. Vaka sayısında rekor kıran bir diğer ülkede Almanya. Robert Koch Enstitüsü, yeni vakalarla ülkedeki toplam Kovid-19 vaka sayısının 7 milyon 581 bin 381’e yükseldiğini açıkladı. Son 24 saatte kaydedilen 45 bin 690 vakadan 11 bin 695’inin Omicron varyantı olduğu ve toplam Omicron vaka sayısının da 101 bin 159’a ulaştığı bildirildi. Almanya’da son 24 saatte 322 kişinin yaşamını yitirmesiyle virüse bağlı toplam can kaybı sayısı 114 bin 351’e yükseldi. Ülkede, 2 doz Kovid aşısı olanların sayısı ise 59 milyon 100 bine ulaştı.
PROF. ÖZLÜ: AÇIK HAVADA GÖRÜŞÜN
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Karadeniz’deki vaka artışlarının aile ilişkilerinin güçlü olmasından kaynaklandığını belirterek, “Buluşmalar, bir araya gelmeler çok kısa yapılmalı. Yapılan görüşme gerekiyorsa açık havada ve kısa süreli olmalı, maske çıkarılmamalı, mesafe korunmalı” dedi. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener de Türkiye genelinde vaka sayısındaki artışa dikkat çekerek, uyardı:
“Eğer bu tırmanış ‘Omicron’a bağlıysa bu zamana kadar salgına inanmayanlar gerçek salgını hissedecek. Ayaktan hasta grubunda artış devam edecek. ‘Delta-Delta Plus’ şu an için daha yaygın. Kapalı alanlarda asansör ve toplu taşıma araçlarında N-95 kullanmak çok önemli. Diğer alanlarda ise normal maske kullanılabilir. Mesafenin olabildiğince korunması gerekiyor. Bu önlemlere olabildiğince uyulmalı. Üçüncü doz aşının tekrar tekrar altını çizmek lazım. Vatandaşımızın üçüncü dozunu yaptırmak için tam zamanı. Uyuyan hücreler yeniden antikor üretiyor ve bu antikorlar ‘Omicron’a karşı etkili.”
‘OMİCRON AŞISINDA GEÇ KALINDI’
Pfizer'in CEO'su Albert Bourla, yeniden tasarlanmış Kovid aşısını martta piyasaya süreceklerini açıkladı. Bourla, Omicron varyantını özel olarak hedef alan, yeniden tasarlanmış bir aşıya ihtiyaç duyulacağını ve ortakları BioNTech ile farklı formüller üzerinde çalıştıklarını söyledi. Johns Hopkins Üniversitesi Kamu Sağlığı Bloomberg Okulu'nun Uluslararası Aşı Erişimi Merkezi'nin Direktörü Dr. William Moss, Omicron için özel bir aşı için geç kalındığını, aşısının etkili olabilmesi için aralık ayında piyasaya sürülmüş olması gerektiğini söyledi.