DünyaAvrupa’nın enerjiyle imtihanı

Avrupa’nın enerjiyle imtihanı

07.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’dan aldığı gaza bağımlılığını azaltmaya çalışan ve bu yüzden kış yaklaşırken ciddi bir sınav vermeye hazırlanan Avrupa’da enerji krizi giderek derinleşiyor. Avrupa’nın önemli ülkeleri sıkı tedbirler alırken, kapatmaya çalıştığı nükleer santraller konusunda da geri adımlar atıyor.

Avrupa’nın enerjiyle imtihanı

Nükleer enerji karşıtlığıyla bilinen Yeşiller Partisi’nin bir mensubu olan Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, “sıfır nükleer” politikasının askıya alınması anlamına gelen bir açıklama yaparak, “ülkede açık kalan üç nükleer santraldan ikisinin her ihtimale karşı 2023 Nisan ortasına kadar kullanabilir durumda kalacağını” bildirdi.

Haberin Devamı

Fransa da zorda

DW’nin haberine göre, “Almanya’da elektrik sisteminde çok yüksek arz güvenliğine sahibiz” diyen Habeck, buna karşın Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları nedeniyle enerji piyasalarında sıkıntı oluştuğunu, bu nedenle de 2022-2023 kışında acil durumda kullanılmak üzere iki nükleer santralin rezervde tutulacağını belirtti.

Almanya, daha önce de, kamu binalarının gece aydınlatılmamasından binalarda ısıtma/soğutma sistemlerinin daha az çalıştırılmasına kadar pek çok önlem açıklamıştı.

Bununla birlikte artan enerji maliyetleri nedeniyle bazı Alman firmaları iflas başvurusunda bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, halka yüzde 10 oranında enerji tasarrufu yapmaları çağrısında bulunurken, ülkede 30’a yakın yüzme havuzu, artan enerji faturaları yüzünden geçici olarak kapanma kararı aldı. Havuzların genelde doğal gazla ısıtıldığı, kabarık faturalar nedeniyle bu kararı aldıkları kaydediliyor.

Haberin Devamı

Fransa’nın spor ve enerji bakanları geçen hafta yaptıkları açıklamada, ülkedeki yüzme havuzları ve buz pateni sahalarında enerji tüketiminin düşürülmesi için görüşmelerin sürdüğünü açıklamıştı. Yerel yönetimlerin de en az yüzde 10’unun kendi işlettikleri yüzme havuzlarını kışın kapatmayı planladıkları ifade ediliyor.

CERN durabilir

Bununla birlikte Fransız hükümeti, resmi demiryolu şirketi SNCF’den, elektrik sıkıntısı durumunda kışın tren seferi sayısını azaltma senaryolarını ele almasını istedi. SNCF şirketinin günlük tüketiminin, Fransa’nın yıllık elektrik tüketiminin yüzde 1-2’sine denk geldiği belirtiliyor.

Öte yandan İsviçre’de kış mevsiminde yeterince doğal gaz bulunmaması durumunda, doğal gazla ısıtılan evlerde odaların ısısının 19 derece, sıcak su sıcaklığının ise 60 dereceyle sınırlandırılacağı, elektrikli sobaların kullanımının yasaklanıp, evlerdeki sauna ve yüzme havuzlarının soğuk tutulacağı belirtildi. Hükümetin öngördüğü tasarruf tedbirlerine uymayanların 3 yıla kadar hapis cezası veya para cezasıyla cezalandırılabileceği de ifade ediliyor.

Bunun yanında İsviçre’de muhtemel bir enerji krizinin, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’ndeki (CERN) deneylerin durmasına yol açabileceği de konuşuluyor. CERN yöneticileri, ülkede elektrik sıkıntısının krize dönmesi halinde, merkezdeki deney faaliyetlerinin bir süre durdurulması için plan üzerinde çalıştıklarını açıkladı.