Dünya‘Avrupa’da sıcaktan ölümler artacak’

‘Avrupa’da sıcaktan ölümler artacak’

23.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Küresel ısınmanın felaket boyutlarına (3 veya 4 derece) ulaşması halinde Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümlerin bu yüzyılın sonuna kadar üç katına çıkacağı uyarısında bulunuldu.

‘Avrupa’da sıcaktan ölümler artacak’

Çalışmanın yazarlarından Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi’nden David García-León, “İklim ısındıkça ve nüfus yaşlandıkça sıcaklıkla ilgili çok daha fazla ölümün gerçekleşmesi bekleniyor, soğuktan kaynaklanan ölümler ise küçük bir düşüş gösteriyor” dedi. Avrupa’nın güneyindeki İspanya, İtalya, Fransa’nın bazı kısımları ve Yunanistan’da sıcaktan kaynaklanan ölümlerin yüzyılın sonuna doğru orantısız bir şekilde artabileceği bildirildi. Avrupa’da aşırı sıcak ve soğuk her yıl yaklaşık 407.500 kişinin ölümüne neden oluyor. Avrupa Komisyonu araştırmacılarının yeni tahminlerine göre, iklim değişikliğiyle mücadele için daha fazla bir şey yapılmazsa 2100 yılına kadar her yıl 55 bin ölüm daha ölecek. Bu da yüzde 13.5’lik bir artış anlamına geliyor. Ölenlerin çoğu da 85 yaşından büyük olacak.

Haberin Devamı

‘Pasifik adaları kayboluyor’

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Pasifik adalarının (Melanezya, Mikronezya, Polinezya) küresel ısınma nedeniyle yok olmakla karşı karşıya kaldığını söyledi. Polinezya’daki Samoa’yı ziyaret eden Guterres, “Pasifik adalarının kaderi, küresel ısınmanın sanayi öncesi seviyelere göre 1,5 santigrat derece ile sınırlandırılmasına bağlı. Pasifik toprakları siklonlar ve yükselen deniz seviyeleri nedeniyle yok olma riski içinde” dedi.