25.08.2022 - 17:08 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
MHP lideri Devlet Bahçeli'nin kendisine hediye edilen bir haritayı geçtiğimiz ay sosyal medya hesabından paylaşması, Yunanistan'da büyük ses getirmişti. 'Denizlerdeki Misak-ı Millimiz' başlığını taşıyan ve Bahçeli'ye Ülkü Ocakları ziyaretinde hediye edilen harita, Ege Denizi'nin doğusundaki adaları Türkiye'ye ait gösteriyordu.
Yunan basını tarafından sladırgan ve provokatif olarak tanımlanan harita, uzun süre manşetlerden inmemişti. Atina'da sert tepkilerle karşılanan harita için Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, "Bu haritaya iyi bakın. Girit, Rodos, Midilli, Sakız, Samos hepsi Türkiye tarafından işgal edilmektedir. Aşırılıkçıların ateşli rüyası mı yoksa Türkiye'nin resmi politikası mı? Povokasyon mu yoksa gerçek hedef mi?" ifadelerini kullanmıştı.
NATO GÖREVİNDEKİ TÜRK UÇAKLARINA TACİZ
Bir süredir telekulak skandalını merkezine alan Yunan gündemi, rotasını yeniden Türkiye'ye çevirdi. Dün, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni nesil sondaj gemisi Abdülhamid Han'a helikopterden baktığı fotoğraflar gazete manşetlerine taşınırken, NATO görevi yapan Türk uçakları da Yunanistan'a ait F-16 savaş uçakları tarafından radar kilidi atılarak taciz edildi.
DENDIAS HARİTA'YI ELİNDEN DÜŞÜRMEDİ
Gerginliği artırmak için hiçbir fırsatı kaçırmayan Yunanistan'da bugüne gelindiğinde ise, Dışişleri Bakanı Dendias'ın kışkırtıcı sosyal medya paylaşımı ve açıklamaları dikkat çekti. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Harvard Kennedy Okulu öğrencilerini Dışişleri Bakanlığı'nda ağırladı. Toplantı sonrasında Dendias, "Harvard Kennedy Okulu mezunlarını ve öğrencilerini ağırlamaktan ve onlarla Yunan dış politikasının önceliklerini ve ülkenin karşı karşıya olduğu zorlukları tartışmaktan memnuniyet duyduğunu" belirten bir tweet attı.
Sosyal medya hesabından bir de video paylaşan Yunan Bakan, elinde bir harita vardı. Bu, Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım tarafından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye hediye edilen haritadan başkası değildi. Videoda Dendias'ın şu ifadeleri kullandığı duyuluyor:
Bu Türkiye'nin bir haritası. Yunanistan ile Türkiye'yi bölen çizgiyi, Yunan topraklarının da kırmızı renkle gösterildiğini görüyorsunuz. Eğer Türkiye bu bakış açısından bakarsa, onlarla nasıl iyi anlaşabiliriz?
Türkiye'ye göre Ege Denizi'ndeki sorunların ana başlıkları; deniz yetki alanları yani, kara sularının genişliği ve kıta sahanlığı, hava sahaları, aidiyeti belli olmayan adacık ve kayalıklar ile Yunanistan'ın Doğu Ege Adaları'nı silahlandırması. Atina'ya göre ise Ege Denizi'nde iki ülke arasında sadece tek bir anlaşmazlık var; o da kıta sahanlığı.
Doğu Akdeniz'de birbirine rakip olan NATO üyesi Türkiye ve Yunanistan arasındaki en temel sorunlardan biri, Atina'nın 10 mil olarak ilan ettiği hiçbir uluslararası kurala uymayan hava sahası. Dünyada kabul edilen yöntem, hava sahasının genişliğinin kara sularıyla aynı olması. Bu da, 6 millik bir mesafe demek.
Türkiye, Yunanistan'la arasındaki 6 ila 10 mil arasındaki mesafeyi uluslararası hava sahası olarak tanıyor. Atina ise, söz konusu mesafeye giren Türk jetlerini ihlalle suçluyor. Yunanistan'ın 1990'larda kara sularını 12 deniz miline çıkarma hamlesi ise Türkiye'nin askeri önlemler de dahil sert tepki göstereceğini duyurmasıyla askıya alındı.