DünyaAteşkeste yeni bir gelişme yok!

Ateşkeste yeni bir gelişme yok!

27.08.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Mısır’ın başkenti Kahire’de süren ateşkes görüşmeleri yine sonuçsuz kaldı. Özellikle İsrail’in Philadelphi koridoruna ilişkin ısrarlı taleplerinin olayı kilitlediği belirtilirken ABD görüşmelerin devam ettiğini öne sürdü.

Ateşkeste yeni bir gelişme yok

Ortadoğu’da gerginlik ve İsrail’in saldırıları sürerken, ateşkese yönelik olarak Mısır’ın başkenti Kahire’de yapılan görüşmelerde “masanın gelişme olmaksızın dağıldığı” belirtiliyor. İsrail’in ateşkes için sunduğu yeni şartların görüşmeleri bitirdiği kaydedilirken, Hamas heyetinin ülkeden ayrıldığı bildirildi. ABD’li kaynaklarsa görüşmelerin “yapıcı şekilde” devam ettiğini, “nihai ve uygulanabilir bir anlaşma” doğrultusunda sürdürüldüğünü iddia etti.

Haberin Devamı

ABD, Mısır ve Katar’ın arabuluculuğunda devam eden görüşmelerde kilit nokta, İsrail’in, Gazze Şeridi’nin Mısır’la olan güney sınırı boyunca uzanan 14.5 kilometre uzunluğundaki Philadelphia (Salahaddin) Koridoru üzerindeki varlığı. Mısırlı kaynaklar, arabulucuların İsrail güçlerinin Philadelphi Koridoru ve Gazze Şeridi’nin ortasından geçen Netzarim Koridoru’ndaki varlığına bir dizi alternatif sunduğunu ancak hiçbirinin kabul edilmediğini söyledi. Hamas ise, İsrail’in askerlerini bu koridordan çekme taahhüdünü yerine getirmediğini ve ateşkes başladığında, yerlerinden edilen Filistinlilerin kuzey Gazze Şeridi’ne dönerken kontrol edilmesi de dahil yeni bazı koşullar öne sürdüğünü bildirdi.

Washington ısrarlı

Haberin Devamı

Bununla birlikte kaynaklar, İsrail’in, Hamas’ın serbest bırakılmasını istediği bazı Filistinli tutuklularla ilgili çekincelerini dile getirdiğini, serbest bırakılmaları halinde Gazze’yi terk etmelerini talep ettiğini de sözlerine ekledi. İsmi açıklanmayan bir ABD yetkilisi, anlaşma sağlanamayan konular ve ayrıntılar üzerinde gelecek günlerde de çalışmaların süreceğini söyledi, müzakereci tarafların Kahire’den ayrılmayacağını kaydetti. Ancak Hamas heyetinin ülkeden ayrıldığı yönünde haberler var.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Washington’un Kahire’de Mısırlı ve Katarlı arabulucuların yanı sıra İsraillilerle ateşkes ve rehine anlaşması için “hummalı” bir şekilde çalışmaya devam ettiğini savundu.

Guterres’ten ‘çatışmaları durdurma’ çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail’le Hizbullah arasındaki gerginliğin tırmanmasından “derin endişe” duyduğunu belirterek, her iki tarafı da “çatışmaları durdurmaya” çağırdı. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, Genel Sekreter’in her iki tarafa da bir an önce “çatışmaların durdurulması” çağrısı yaptığını ifade etti. Dujarric, “Bu eylemler hem Lübnan hem de İsrail halkını riske atmakta ve bölgesel güvenlik ve istikrarı tehdit etmektedir” dedi.

İsrail ve Hizbullah’ın Pazar sabahı karşılıklı düzenlediği saldırılar sonrası dün nispeten sakin geçti. Sadece İsrail ordusunun, İHA ile Lübnan’ın güneyindeki Sayda kentinde seyir halindeki bir aracı vurduğu, araçta hedef alınan kişinin ise kurtulduğu bildirildi. Söz konusu kişinin, Filistin örgütlerinden birinin üyesi olduğu belirtilirken daha fazla ayrıntı verilmedi.