DünyaAteş sönmüyor

Ateş sönmüyor

20.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Sinvar’ın ölümünden sonra Ortadoğu’da ateş dinmedi. İsrail, kuşattığı Cibaliye’yi yoğun hava saldırısında vururken, Lübnan’a yönelik saldırılar da devam etti.

Ateş sönmüyor

Hamas lideri Yahya Sinvar’ın öldürülmesinin ardından Ortadoğu’da ateş sönmedi. İsrail’in Gazze ve Lübnan’daki saldırıları devam ederken, Hizbullah’ın da İsrail’e yönelik saldırıları sürdü.

Haberin Devamı

Hava saldırılarından en dikkat çekeni Gazze’nin kuzeyindeki Cibaliye’ye yönelikti. İsrail’in Gazze’de Cibaliya Mülteci Kampı’na düzenlediği hava saldırısında en az 33 kişi hayatını kaybetti, 85 kişi ise yaralandı. Bazı yaralıların durumunun ağır olduğu belirtilirken, ölü sayısının artabileceği ifade edildi. Enkaz altında kalanları kurtarmaya yönelik çalışmaların ise sürdüğü kaydedildi.

Ateş sönmüyor

Beyt Lahya’da 73 ölü

Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Meşru Beyt Lahya bölgesine düzenlenen saldırıda da en az 73 kişinin öldüğü, onlarcasının yaralandığı belirtildi. Beyt Layha’da İsrail askerleri Endonezya Hastanesini de kuşattı. AFP’ye konuşan hastanenin müdürü Marvan Sultan, “İsrail tankları hastaneyi kuşattı, elektriği kesti, hastaneye saldırıda bulundu. Hastalara ve çalışanlara yönelik büyük bir tehdit var” dedi. Hastanenin üst katlarının hedef alınmasıyla 40 hastanın yaralandığı belirtildi. İsrail’in Gazze Şeridi’nin kuzeyine yönelik saldırılarında son 15 günde çoğunluğu çocuk ve kadın 400’den fazla Filistinlinin öldüğü, yüzlerce kişinin yaralandığı belirtildi.

Haberin Devamı

Lübnan’a yönelik saldırılar da devam ediyor. İsrail ordusunun Lübnan’ın başkenti Beyrut’un güneyindeki Dahiye mahallesini hedef alması sonucu bölgeden yoğun duman yükseldi. İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee’nin iki binaya yönelik uyarısından dakikalar sonra bu binalar vuruldu. İsrail ayrıca Beyrut’un güneyinde yeni tahliye çağrısında bulundu.

Ateş sönmüyor

Netanyahu’nun evine saldırı

Hizbullah’ın ise İsrail’e yönelik saldırıları da sürüyor. Hizbullah İsrail’in farklı noktalarını 180 roketle hedef aldı, 1 kişi öldü, 9 kişi yaralandı. Bununla birlikte en dikkat çekici saldırı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun özel konutuna yönelik oldu. İsrail Başbakanlık Ofisi, Netanyahu’nun Sezariye’deki evine İHA ile saldırı gerçekleştirildiğini, yaralanan olmadığını duyurdu. Netanyahu ve eşinin saldırı sırasında evde olmadığı ifade edildi. Netanyahu, saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bugün bana ve eşime suikast düzenlemeye çalışan İran ajanları acı bir hata yaptı. İsraillilere zarar veren herkes ağır bir bedel ödeyecek” dedi.

Haberin Devamı

Ateş sönmüyor

İdrardan DNA tespit ettiler

srail ordusu, Hamas Lideri Yahya Sinwar’ın bulunduğu binanın tankla vurulduğu anlara ait İHA görüntülerini paylaştı. İsrail ordusunun resmi açıkamasında Sinvar’ın tank atışıyla öldüğü ifade edilirken, otopsiyi gerçekleştiren uzmanlar Hamas liderinin kafasına isabet eden kurşunla öldüğünü belirtti. Sinvar’ın tank atışı öncesi bir keskin nişancı tarafından vurulduğu ifade ediliyor. Bununla birlikte Sinvar’ın yakalanmasına dair dikkat çekici detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. New York Times’ın konuyla ilgili haberinde, Sinvar’ın önce Han Yunus’ta olduğunun tespit edildiği ve İsrail ordusunun burada arama yaptığı belirtiliyor. Bir tünelde, Sinvar’ın idrarına rastlanırken, DNA’sının tespit edildiği ifade ediliyor.

Cenaze pazarlığı

Daha sonra Refah’a kaçtığı tespit edilen Sinvar’ın Tel al Sultan mahallesinde bulunduğundan bir süredir şüphe ediliyordu. Bununla birlikte Sinvar’a yönelik saldırı bir tesadüf sonucu gerçekleşti.

Haberin Devamı

Öte yandan CNN’in İsrailli kaynaklara dayandırdığı haberinde, İsrail tarafından öldürülen Sinvar’ın cenazesinin pazarlık kozu olabileceğini öne sürdü. Sinwar’ın naaşının İsrail’de gizli bir yerde tutulduğu bildirilmişti.

İsrail’in İran planı hazır

İsrail’in ABD’deki 5 Kasım başkanlık seçiminden önce İran’a yönelik misilleme saldırısını yapması bekleniyor. CNN International’a konuşan ABD’li kaynaklara göre, İran’a yönelik misilleme planını tamamlayan İsrail’in 5 Kasım’a kadar saldırıya geçmesi bekleniyor. Saldırının Netanyahu’nun Biden’a söz verdiği üzere sadece askeri hedeflere yönelik olması ve petrol ya da nükleer tesislerin hedef alınmaması bekleniyor. İran’a saldıracağını defalarca açıklayan İsrail’in, tatbikat raporlarının ise sızdırıldığı iddia edildi. Raporlarda nükleer saldırı hazırlıklarına ilişkin bir faaliyet olmadığının gözlemlendiği vurgulandı.

İran’dan tepki

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ise “İsrail’in İran’a ne zaman ve nasıl saldıracağına dair bilgi veya anlayışa sahip olan herkes, mantıken ortaya çıkabilecek her türlü sonuçtan sorumlu tutulmalıdır” dedi. ABD Başkanı Joe Biden, Almanya ziyaretinin ardından uçağa binmeden önce bir gazetecinin “İsrail’in İran’ın 1 Ekim saldırılarına karşılık olarak ne yapacağını ve İran’a ne zaman karşılık vereceğini biliyor musunuz?” soruna “Evet” cevabını vermişti.