Dünya Astana’da kritik buluşma

Astana’da kritik buluşma

04.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Kazakistan’ın başkenti Astana, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) 24. Devlet Başkanları Zirvesi’ne ev sahipliği yapıyor. Zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in de dahil olduğu 16 ülke devlet başkanı katılıyor.

Astana’da kritik buluşma

ŞİÖ Devlet Başkanları Konseyi 24. Zirvesi, örgütün dönem başkanı Kazakistan’ın ev sahipliğinde “ŞİÖ +” formatında yapılıyor. İki gün süren zirvenin bu yılki başlığı ise “Çok Taraflı Diyaloğun Güçlendirilmesi: Sürdürülebilir Barış ve Kalkınma İçin Çabalamak” olarak belirlenmiş.

Haberin Devamı

Belarus katılıyor

Zirve kapsamında Putin ile Şi dün bir araya geldi. Putin, Moskova ve Pekin arasındaki ilişkilerin her zamankinden daha güçlü olduğunu ifade ederken, Şi ise, Putin’i eski dostu olarak adlandırdı ve iki ülke arasındaki ilişkilerin yüksek bir seviyede olduğunu belirtti. Ukrayna savaşı sonrası iki ülke arasındaki ilişkiler büyük oranda gelişmişti.

Temeli 1996’da Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan arasında atılan ŞİÖ’ye daha sonra Özbekistan katıldı. 2017’de Hindistan ve Pakistan, sonrasında ise İran örgüte dahil oldu. Örgüte son katılan ülke ise bu yıl Belarus olacak.

Yazarlar