DünyaAşırı stres beyne zararlı

Aşırı stres beyne zararlı

19.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Araştırmalar, hayatımız boyunca yaşadığımız stresli durumların uzun vadede Alzheimer’a yol açtığını ortaya çıkardı. Özellikle çocuklukta yaşanan kayıplar, beynin erken yaşlanmasına sebep oluyor

Aşırı stres beyne zararlı

Bilim insanları, bunama ile kendini gösteren ve tedavisi güç olan hastalıklardan biri olan Alzheimer’ı tetikleyen 27 stresli durumu listeledi. ABD’nin Wisconsin Eyalet Üniversitesi’nde yapılan araştırmada yaş ortalaması 58 olan bin 320 kişiden bilgi toplandı. Hafıza testi uygulanan katılımcılara yaşadıkları stres verici olaylar soruldu. Buna göre, daha çok stres dolu anlar yaşayan insanların hafıza testlerinde daha kötü performans sergiledikleri görüldü. Yaşanan her stresli olayın, beynin ortalama 1.5 yıl yaşlanmasıyla eşit etki yarattığı ifade edilirken, bazı katılımcıların beyinlerinin, stresli durum başına yaklaşık dört yıl yaşlandığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

‘Hayatın seyrini etkiliyor’

Ciddi stres yaratan durumların beynin iltihaplanmasına yol açtığını savunan bilim insanları, bu durumun uzun dönemde bunama gibi hastalıklara sebebiyet verdiğini açıkladı. Amerikan Alzheimer Derneği’nden Dr. Maria Carrillo, “Bunama ve beyin sağlığı, orta yaş ya da yaşlılık problemi değil; hayatın seyrini etkileyen konulardır. Bu konuya doğumdan itibaren hatta öncesinde büyük önem verilmelidir” dedi ve listede sıralanan durumlara ek olarak özellikle çocuklar konusunda daha hassas davranılması gerektiğini vurguladı.

KALICI HASAR VEREN OLAYLAR

Çocukluk ve gençlikte

Sınıfta kalmak

Evden kovulmak

Anne-babanın işsiz olması

Anne-babanın alkol problemi

Okuldan ayrılmak

Okuldan kovulmak

Haberin Devamı

Herhangi bir dönemde

Üniversiteden ayrılmak

İşten atılmak

Uzun zamanlı işsizlik

Anne-babanın ölümü

Anne-babanın boşanması

Aldatan eş

Eşin ailesiyle problemler

Kardeş ölümü

Çocuk ölümü

Çocuğun kaza geçirmesi

Afet nedeniyle evini kaybetmek

Fiziksel şiddet

Cinsel taciz

Yasal zorluklar

Hapis cezası

İflas etmek

Maddi kayıp yaşamak

Sosyal yardım istemek

Orduya katılmak

Savaşın içinde bulunmak