DünyaArtan ışık kirliliği Dünya’yı karartıyor

Artan ışık kirliliği Dünya’yı karartıyor

26.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

NASA tarafından yayınlanan gece fotoğraflarını inceleyen bilim insanları, gezegende bazı bölgelerde artan ışık kirliliğine dikkat çekerek, loş ışık kullanmayı önerdi

Artan ışık kirliliği Dünya’yı karartıyor

Dünya’nın gece çekilen fotoğraflarıyla yapılan araştırma, insan yapımı ışıkların her yıl daha parlak hâle geldiğini ve yayıldığını ortaya çıkardı. Science Advances dergisinde yayımlanan çalışmada 2012-16 arasında geceleri ışıklarla aydınlatılan kesimlerin yılda yüzde 2 arttığı tespit edildi.

Haberin Devamı

Artan ışık kirliliği Dünya’yı karartıyor

Olumsuz etkiliyor

NASA’nın geceleri ışık seviyesini ölçen özel radyometre uydusu kullanılan araştırmada, gecenin yok olmasının insan, hayvan ve bitkileri olumsuz etkilediği vurgulandı. ABD ve İspanya gibi “en parlak” ülkelerdeki parlaklık seviyesinin aynı kalırken, Güney Amerika, Afrika ve Asya’da ışık kirliliğinin arttığı; Yemen ve Suriye gibi savaş halindeki ülkelerde de parlaklığın azaldığı kaydedildi. Alman Jeoloji Merkezi’nden Dr. Christopher Kyba ise kent merkezlerini loş hâle getirmeyi önerdi: “Gözümüz kontrastı temel alır. Parlaklıktan kurtulup kontrastı azaltarak, hem az ışık kullanmış hem de geceleri daha iyi görmüş oluruz. Bu, enerji tasarrufu anlamına da gelir.”