15.11.2021 - 09:30 | Son Güncellenme:
AA
Arjantin'de düzenlenen parlamento seçimlerinde eski Devlet Başkanı Mauricio Macri'nin liderliğini ettiği muhalif Değişim için Birlikte (Juntos) ittifakı, ülkenin başlıca eyaletlerinde iktidar ittifakını geride bıraktı.
Sandıkların yüzde 98'inden fazlasının açıldığı seçimlerin ilk sonuçlarına göre, Juntos ittifakının senatör adayları yüzde 46, milletvekili adayları yüzde 42 oy alırken, Devlet Başkanı Alberto Fernandez'in öncülüğünü ettiği Herkesin Cephesi (Todos) ittifakının senatör adayları yüzde 27,53, milletvekili adayları yüzde 33,50 oranında oy aldı.
Böylece ülkede Peronizmin temsilcisi Todos ittifakı, Senato'daki çoğunluğu kaybetti. Mutlak çoğunluğun bozulduğu Senato'da Todos'un sandalye sayısı 41'den 35'e gerilerken, Juntos'un sandalye sayısı 25'ten 31'e yükseldi.
Arjantin'de demokrasinin yeniden inşa edildiği 1983 yılından bu yana, ilk kez Peronizm, Senato'da üstünlüğü kaybetmiş oldu.
Ülkede çeşitli dallara bölünmüş politik bir akım olarak yaklaşık 80 yıldır Arjantin siyasetinde yer alan Peronizm, sosyal adalet ve milliyetçilik anlayışıyla, eski Devlet Başkanı Juan Domingo Peron'a ithafen kuruldu.
Temsilciler Meclisinde ise Todos'un milletvekili sayısı 118'e düştü, Juntos'un ise milletvekili sayısı 116'ya, sol görüşlü muhalif milletvekillerinin sayısı ise 4'e yükseldi.
Ülkenin en kalabalık ve seçimin en belirleyici eyaleti Buenos Aires'te Juntos'un milletvekili adayı Diego Santilli yüzde 39,81, Todos'un adayı Tolosa Paz yüzde 38,52, Özgürlük İleri ittifakı lideri ve adayı Jorge Luis Espert yüzde 7,51, Sol Cephe ve İşçi Birliği ittifakı öncüsü ve adayı Nicolas del Cano ise yüzde 6,82, Seninle İlerleyelim (Vamos con Vos) ittifakı lideri ve adayı Florencio Randazzo yüzde 4,37 ve Ülkem için Değerler Partisi lideri ve adayı Cynthia Hotton ise yüzde 2,94 oranında oy aldı.
Arjantin'de kayıtlı 34 milyondan fazla seçmen, parlamento seçimlerinde, ülkenin 8 eyaletinden Kongre'nin üst kanadı Senatonun 72 üyesinden 24'ü ile ülke çapında yapılan Temsilciler Meclisini oluşturan 257 milletvekilinden 127'sini belirlemek için oy kullandı.
ARJANTİN DEVLET BAŞKANI FERNANDEZ'DEN ÇAĞRI
Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, ülkedeki siyasi kesimlerle görüşerek ve ülkesinin Uluslararası Para Fonu (IMF) ile uzlaştığı konuları içeren bir ekonomik planı Kongre'ye sunacağını açıkladı.
Fernandez, liderliğini yaptığı Herkesin Cephesi (Todos) ittifakının parlamento seçimlerinde muhalefetin gerisinde kalmasının ardından, Devlet Başkanlığı Konutu Olivos'tan seçimlere ilişkin açıklamalarda bulunduğu bir video yayımladı.
Demokrasinin ülkesini güçlendirdiğini belirten Fernandez, "Bu seçimle birlikte iki krizin damgasını vurduğu ülkemiz için çok zorlu bir aşama sona eriyor. Birincisi, önceki hükümetten miras kalan ve çözülmesi gereken çok büyük zorlukların olduğu ekonomik kriz. Bir diğeri, yavaş yavaş üstesinden geldiğimiz acımasız bir pandeminin neden olduğu sağlık krizi." diye konuştu.
Fernandez, ittifakının oy kaybetmesine işaret ederek, "Halkın sandıktaki ifadesine duyduğum derin saygıdan dolayı ülkemiz için yeni bir aşamanın açıldığına inanıyorum." şeklinde konuştu.
"HÜKÜMET İLE KONGRE ARASINDAKİ İLİŞKİNİN VERİMLİ OLMASINA İHTİYACIMIZ VAR"
Fernandez, hükümetinin elde ettiği başarıları hatırlatarak, "Karşılaştığımız zorlukları çözmek istiyorsak, fikir birliği oluşturmak için büyük çoğunluğa ihtiyacımız var. En kısa zamanda, siyasi kesimlerle, mümkün olduğunca ortak bir gündem üzerinde anlaşmaya varmak için görüşeceğim. Diyaloğa açık, sorumlu bir muhalefet vatansever bir muhalefettir." ifadelerini kullandı.
Parlamento seçimleriyle Kongre'deki güç değişimine işaret eden Fernandez, "Hükümet ile Kongre arasındaki ilişkinin verimli olmasına ihtiyacımız var." değerlendirmesinde bulundu.
Fernandez, eski Devlet Başkanı Mauricio Macri hükümetini, Uluslararası Para Fonundan (IMF) aldığı 44 milyar dolarlık borç nedeniyle eleştirdi ve şunları söyledi:
"IMF ile sürdürülebilir bir anlaşmaya varma çabalarımızı derinleştireceğiz. Böyle sürdürülemez borçların getirdiği belirsizlikleri ortadan kaldırmalıyız. Ve bunu, istihdam yaratarak toparlanma yolunda devam etmemizi sağlayan koşulları korurken, aynı zamanda enflasyon kötülüğünün kalıcı bir şekilde azaltılmasını hedeflerken yapmalıyız."
Fernandez, aralık ayının ilk haftasında, hükümetinin IMF ile yaptığı görüşmelerde uzlaştığı konuları içeren bir ekonomik planı onaylanması için Ulusal Kongreye göndereceğini açıkladı.
Arjantin Devlet Başkanı Fernandez, mesajını yayımlamasının ardından, seçimlerde liderliğini yaptığı ittifakın adayları ile destekçilerinin seçim sonuçlarını takip etmek için toplandığı etkinliğe katıldı.