DünyaAntibiyotiğin ölümcül ‘havası’

Antibiyotiğin ölümcül ‘havası’

15.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Eğer hava kirliliğine karşı önlem alınmazsa “antibiyotik direnci” tavan yapacak. Öyle ki 2050 yılına kadar “antimikrobiyal direnç” yüzünden yılda ortalama 10 milyon kişi hayatını kaybedecek.

Antibiyotiğin ölümcül ‘havası’

Hava kirliliğiyle antibiyotik direnci arasında doğrudan bir bağlantı olduğu, yeni bir araştırmayla da kanıtlandı. Saygın tıp dergisi “Lancet Planetary Health”te yayımlanan araştırma, hava kirliliği önlenmezse antibiyotik direnci yüzünden ölümlerin çok artacağını ortaya koydu.

Haberin Devamı

Buna göre, 2050 yılına kadar mevcut hava kirliliği politikaları değişmezse, yaklaşık 840 bin kişi hava kirliliğine bağlı antibiyotik direncine yenik düşebilecek. Yine 2050 yılına kadar antibiyotik direncini de kapsayan “antimikrobiyal direnç”, yılda ortalama 10 milyon kişinin ölümünden sorumlu olabilecek. Bu şu anlama geliyor: Antimikrobiyal dirençten can kayıpları, kansere bağlı ölüm oranını bile geride bırakabilecek.

En fazla hangi ülke etkilenecek?

Araştırmada 2019’da dünya çapındaki 1.27 milyon ölümün antibiyotik direnciyle bağlantılı olduğu belirtildi.

Hava temizliğinde Dünya Sağlık Örgütü’nün standartlarına uyulursa, antibiyotik direncinde 2050 yılına kadar yüzde 17 oranında iyileşme sağlanabilecek.

Haberin Devamı

En yüksek antibiyotik direnci seviyeleri, “PM2.5” kirliliğinin en yoğun olduğu Kuzey Afrika ve Batı Asya’da görülüyor.

Antibiyotik direncinden kaynaklanan erken ölümlerden en fazla etkilenecek ülkeler Hindistan ile Çin. Dünyanın en kalabalık ülkeleri olan Hindistan ile Çin’in nüfusları 1.4 milyardan fazla.

Araştırmanın başyazarı olan Çin’deki Zhejiang Üniversitesi’nden Prof. Hong Chen, “Antibiyotik direnci ve hava kirliliği, küresel sağlığa yönelik en büyük tehditler arasında” dedi.

PM10 ve PM2.5 olarak bilinen maddeler, havada asılı kalan son derece küçük katı partikülleri ve sıvı damlacıkları tanımlıyor.