DünyaAnlaşma zora girince sınır hareketlendi

Anlaşma zora girince sınır hareketlendi

23.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Gazze’de ateşkes için anlaşmanın zora girmesiyle özellikle İsrail-Lübnan sınırı hareketlendi. İsrail ordusu ve Hizbullah karşılıklı saldırılar düzenlediklerini duyurdu.

Anlaşma zora girince sınır hareketlendi

Gazze Şeridi’nde bir ateşkes sağlanmasına yönelik diplomatik çabalar devam ederken, anlaşmanın zor girdiğinin ortaya çıkması sonrası özellikle İsrail-Lübnan sınırıda hareketlilik yaşanıyor.

Haberin Devamı

Anlaşmanın durumuyla ilgili özellikle ABD ve İsrail arasındaki gerginlik dikkat çekiyor. İsrail yönetiminin ateşkes anlaşması konusunda isteksiz duruşu ABD’yi rahatsız ederken, ‘anlaşılan şartlar’ konusunda da fikir ayrılıkları görülüyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın bölgeye ziyareti ve gerçekleştirdiği görüşmelerde bu durum dikkat çekmişti.

Yaşananların ardından ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir görüşme gerçekleştirdi. Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, “Başkan, ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması anlaşmasının tamamlanmasının aciliyetini vurguladı ve kalan engellerin kaldırılması için Kahire’deki yapılacak görüşmeleri değerlendirdi” ifadesine yer verildi. Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in de telefon görüşmesine katıldığı ifade edildi.

Haberin Devamı

ABD-İsrail gerginliği

Bununla birlikte İsrail yönetimiyle Blinken arasında bir gerginlik olduğu görülüyor. Blinken, İsrail ziyareti sonrası Netanyahu’nun ABD’nin sunduğu son teklifi kabul ettiğini duyurmuş, Hamas’a da öneriyi kabul etme çağrısı yapmıştı. Ancak Netanyahu, İsrail ordusunun Philadelphi ve Nezarim koridorlarından çekilmeyeceğini belirtti ve anlaşma sağlanacağından emin olmayan bir hava verdi. Bu tutum ABD’nin tepkisini çekerken, Blinken, “Anlaşmada İsrail ordusunun Gazze’den çekilme takvimi ve yerleri konusu çok net ve İsrail de bunu kabul etti” ifadelerini kullandı.

Bu durum İsrail’de tepkiyle karşılanırken, Yediot Ahronot gazetesi, adı açıklanmayan İsrailli kaynakların, “Blinken, Netanyahu’nun ABD’nin teklifini kabul ettiğini ve topun artık Hamas’ın kalesinde olduğunu söyleyerek çok ciddi bir hata yaptı” şeklindeki sözlerine yer verdi. ABD Temsilciler Meclisi Üyesi İlhan Omar ise, Blinken’ın ateşkes müzakerelerini görüşmek üzere yaptığı ziyaretlerde “aşağılandığını” öne sürdü.

10 bölgede operasyon

Diplomatik alanda bunlar yaşanırken, özellikle kuzey cephesindeki hareketlilikte büyük bir artış gözlemleniyor. Topraklarında gerçekleşen İsmail Haniye suikastı nedeniyle İsrail’e karşı bir misilleme saldırı düzenleme sözü veren ve bunu ‘Gazze’de ateşkes anlaşması sağlanması’ şartıyla henüz gerçekleştirmeyen İran ve vekili Hizbullah’ın nasıl adımlar atacağı merak konusu. Özellikle İsrail-Lübnan sınırındaki gerginlik ve hem İsrail ordusunun hem de Hizbullah’ın karşılıklı saldırıları dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun Lübnan’ın Bekaa Vadisi’nde Hizbullah’a ait silah depolama tesislerini bombaladığını açıklamasının ardından, İsrail hava kuvvetlerinin hem savunma hem de saldırı manevralarına hazır olduğunu söyledi. Hizbullah, İsrail’in kuzeyindeki Ramot Naftali bölgesindeki İsrail askeri kışlalarına ve Golan’daki mevkilere saldırı düzenledi. İsrail Savunma Kuvvetleri ise, Lübnan’ın 10 bölgesinde Hizbullah’a yönelik ‘kapsamlı’ saldırılar başlattı. Saldırılar kapsamında silah depoları, Hizbullah’a ait binalar ve bir roketatar hedef alındı. İsrail medyasına göre, geniş çaplı saldırılar, Hizbullah’ın bir önceki gün kuzeydeki Katzrin kasabasına 50 roketle düzenlediği saldırıda önemli hasara yol açması ve bir İsraillinin yaralanmasına yanıt olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

Anlaşma zora girince sınır hareketlendi

Lincoln bölgeye geldi

ABD yönetiminin İran’ın beklenen misilleme saldırısı nedeniyle İsrail’in savunmasına destek amacıyla bölgeye gönderdiği nükleer güçle çalışan uçak gemisi USS Abraham Lincoln, Ortadoğu’ya ulaştı. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) tarafından yapılan açıklamada, “F-35C ve F/A-18 Block III savaş uçaklarıyla donatılmış USS Abraham Lincoln (CVN 72), ABD Merkez Komutanlığının sorumluluk alanına girdi” ifadeleri kullanıldı. Uçak gemisine destroyerlerin eşlik ettiği belirtildi. Temmuz ortasında bölgeye gelen “USS Theodore Roosevelt” uçak gemisiyle birlikte ABD’nin Ortadoğu’ya konuşlandırdığı uçak gemilerinin sayısı ikiye yükseldi.

Anlaşma zora girince sınır hareketlendi

Yunan tankerini vurdular

Husiler Kızıldeniz’de bir tankeri hedef alırken, Yunan bandıralı petrol tankeri saldırının ardından alevler içinde sürüklendi. Bir Fransız destroyerinin, tankerdeki 29 denizciyi kurtardığı öğrenildi. Fransız yetkililer, bölgede bomba taşıyan bir yüzen İHA’yı da imha ettiklerini açıkladı. Husiler, Gazze’deki savaşın başladığı ekim ayından bu yana Kızıldeniz’de 80’den fazla gemiyi füze ve İHA’larla hedef aldı.