Dünya‘Ankara ile makul bir ilişki kurmalıyız

‘Ankara ile makul bir ilişki kurmalıyız

30.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yunanistan’a giden Almanya Şansölyesi Angela Merkel, “Tüm sorunlara rağmen, Türkiye ile makul bir ilişki kurmak zorundayız” dedi. Yunanistan Başbakanı Miçotakis ise “iki ülke arasındaki sorunların Avrupa-Türkiye problemi olduğunu” öne sürdü.

‘Ankara ile makul bir ilişki kurmalıyız

Yeni hükümet kurulur kurulmaz görevini devretmeye hazırlanan Almanya Şansölyesi Angela Merkel, veda ziyareti için Yunanistan’ın başkenti Atina’ya gitti. Burada Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu’yla bir araya gelen Merkel, Yunan mevkidaşı Kiryakos Miçotakis’le de görüştü. DW Türkçe’nin haberine göre ikili ilişkiler, Avrupa politikaları ve ekonomik iş birliğinin ele alındığı görüşme sonrası iki lider, ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

Halefine son dönemde giderek gerilen Türkiye’yle ilişkiler açısından vereceği tavsiye sorulan Merkel, göreve geldiği 2005’ten bu yana Ankara-Brüksel ilişkilerinin “o zamanlar öngörülemeyecek bazı gelişmelerden” etkilendiğini hatırlattı. Merkel, insan haklarının da içinde bulunduğu “görüş ayrılıklarına” rağmen, Ankara’yla rasyonel bir ilişki kurulması gerektiğini belirterek, “Hem NATO müttefikimiz hem de komşumuz olarak Türkiye’yle makul ilişkiler kurmanın bizim yararımıza olduğunu açıkça ortaya koymamız gerektiğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

‘Tarafları güçlendirir’

Şansölye Merkel, Kıbrıs’ın da içinde bulunduğu ihtilaf noktalarına ilişkin Avrupa’nın ortak bir tutum benimsemesinin önemine dikkat çekerek, bu ortak pozisyonun, tüm tarafları daha çok güçlendireceğini belirtti. Merkel, bunun yanı sıra diyaloğun da elzem olduğunu, ilgili düzenlemelere riayet edilmesi ve problemlerin çözülmesi halinde bunun hem Türkiye hem de Avrupa’yı, küresel ve ekonomik açıdan daha güçlü kılacağının açıkça ortaya konulması gerektiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Yunanistan Başbakanı ise, Atina-Ankara arasındaki problemlerin otomatik olarak Avrupa-Türkiye problemi olduğunu iddia ederken, bunun, Atina’nın Avrupa Birliği (AB) üyesi olmasından ziyade, söz konusu problemlerin Avrupa’nın tamamına yansımasıyla alakalı olduğunun altını çizdi. Göç meselesini buna örnek olarak veren Miçotakis, ülkesinin coğrafi konumu nedeniyle bundan doğrudan etkilendiğini, Avrupa’nın ve dolayısıyla Almanya’nın da etkilendiğini ifade etti.

Türkiye’nin Kıbrıs meselesindeki tutumuna ilişkin hem kendisinin hem de Merkel’in kafasında soru işaretleri olduğunu savunan Miçotakis, prensip olarak reddettikleri iki devletli çözüm temelinde bir eylemde bulunmayacaklarını vurguladı.

Miçotakis, “Yine de şunun altını tekrar çizmek istiyorum. Türkiye’yle ilişkilerin kesilmesini istemiyoruz” diye konuştu.