Dünya Ankara’dan AGİT’e FETÖ tepkisi...

Ankara’dan AGİT’e FETÖ tepkisi...

13.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye, Polonya’nın başkenti Varşova’da 10-21 Eylül tarihlerinde gerçekleşen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) İnsani Boyut Uygulama Toplantısı’na resmi katılım sağlamıyor. Yetkililer, Türkiye’nin birliğine ve Türk vatandaşlarının hayatına kasteden terör örgütü iltisaklı oluşumların, sivil toplum kuruluşu (STK) kisvesi altında AGİT toplantılarına katılmalarının Türkiye için asla kabul edilemez olduğunun altını çizdi.

Ankara’dan AGİT’e FETÖ tepkisi...

Diplomatik kaynaklar, üye devlet temsilcilerinin yanında STK’lerin eşit statüde katılımlarına olanak sağlayan AGİT İnsani Boyut Uygulama Toplantıları’nın, Türkiye için önemini koruduğuna işaret etti. Kaynaklar, Varşova’da süren AGİT İnsani Boyut Uygulama Toplantısı’na Türkiye’den resmi katılım sağlanmayacağını açıkladı. Kaynaklar, “Türkiye’nin, görüşleri ülkemize müzahir olsun ya da olmasın, STK’lerin bu tür uluslararası platformlarda fikirlerini duyurmalarını insan haklarının, demokrasinin ve hukukun üstünlüğünün bir parçası olarak görmekte ve STK’lerin bilhassa AGİT toplantılarına katılmalarına da destek vermektedir” dedi.

Haberin Devamı

STK kisvesiyle

Bu bağlamda Türkiye’nin STK’lere ve STK’lerin uluslararası platformlarda seslerini özgürce duyurmalarına asla karşı olmadığının altını çizen kaynaklar, “Ancak ülkemizin birliğine, bütünlüğüne ve vatandaşlarımızın hayatına kasteden terör örgütü iltisaklı oluşumların STK kisvesi altında AGİT toplantılarına katılmaları ülkemiz için asla kabul edilemez bir durumdur” değerlendirmesinde bulundu. Kaynaklar, terör iltisaklı grup ve kişilerin AGİT toplantılarına katılımını engelleyen 1992 Helsinki Belgesi’nin 4. bölümünün 16. paragrafının uygulamaya geçirilmesinin ve bu bağlamda, AGİT kapsamında işleyen bir mekanizmanın kurulmasının Türkiye’nin en büyük beklentisi olduğunu ifade etti.

AGİT bünyesinde geçen yıl da düzenlenen toplantıya FETÖ ilişkili bazı oluşumlar katılmış ve dönemin Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız, bu örgütlerin toplantıya katılımına tepki göstermişti.