15.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Suudi Arabistan’ın başını çektiği Arap ülkelerinin Katar’a yönelik yaptırımları sürerken, alınan karar uluslararası boyutta tepki çekmeye devam ediyor. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad el Hüseyin, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirliklileri (BAE), Mısır ve Bahreyn’in Katar ile diplomatik ve ekonomik ilişkileri kesme kararının insan hakları üzerindeki olası etkileri konusunda endişe duyduğunu belirtti.
Zeid, Katar’a karşı alınan önlemlerin, ortak uyruklu binlerce kadın, çocuk ve erkeğin hayatını altüst edeceğini söyledi.
‘Endişe duyuyoruz’
Körfez ülkelerindeki bazı kişilere içinde bulundukları ülkeyi terk etmeleri talimatının verildiği ya da kendi hükümetlerince ülkelerine dönmek için emir aldıklarına dair raporlar aldıklarını aktaran Zeid, bu kişiler arasında evli çiftler ve çocukları, çalışanlar, işverenler ve öğrenciler olduğunu kaydetti.
BM Komiseri, kararın pek çok kişinin insan hakları üzerindeki olası etkileri konusunda endişe duyduğunu belirterek, “BAE ve Bahreyn’in, Katar’a sempati duyan ya da kendi hükümetlerinin kararlarına karşı çıktığını ifade eden vatandaşlarını hapis ve para cezası ile tehdit ettiğini işitmekten son derece rahatsızlık duyuyorum çünkü bu, ifade özgürlüğünün açık şekilde ihlali anlamına geliyor” dedi. Zeid, ilgili ülkelere, anlaşmazlıkları diyalogla çözme çağrısında bulundu.
‘Bal gibi abluka’
Bununla birlikte Katar’a yönelik abluka sürerken, Suudi Arabistan’dan gelen ‘Abluka değil boykot’ açıklaması ülkede eleştirilerin odağı oldu. Katar Dışişleri Bakanlığı Basın Ofisi Müdürü Ahmed bin Said er-Rumeyhi, Katar’a karşı bazı Arap ülkelerinin kara, deniz ve hava trafiğini kapatmasının “tam bir abluka” olduğunu söyledi.
Rumeyhi, bu adımlarla açıkça belirtildiği gibi siyasi hedefleri gerçekleştirmek için Katar’da yaşayanlara, Katar devletine, yönetimine baskı kurmanın amaçlandığını vurguladı. Suudi Arbistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, Washington’da ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson ile düzenlediği toplantıda, Doha’ya yönelik boykotun “bir abluka olmadığını”, ihtiyaç duyulması halinde Katar’a gıda ve ilaç yardımı yapmaya hazır olduklarını savunmuştu.
Katar yönetimi çevre ülkelerdeki askerlerini de geri çekiyor. Eritre’nin de Katar’la ilişkilerini kesme kararı sonrası, sınır çatışması yaşayan Eritre ve Cibuti arasındaki bölgede bulunan ve güvenliği sağlayan Katar askerleri geri çekildi.