DünyaAltın çocuk Anadolu kökenli miydi?

Altın çocuk Anadolu kökenli miydi?

25.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

2 bin 300 yıl önce ölen ve muskaları nedeniyle “altın” denilen bir çocuğa ait mumya “dijital” olarak açıldı. Çocuğun Anadolu kökenli olabileceği de belirtildi.

Altın çocuk Anadolu kökenli miydi

Mısır’da 107 yıl önce bir çocuğun mumyası bulunmuştu. Kahire Üniversitesi’nden uzmanlar, 1916’da Mısır’ın güneyindeki Nag el-Hassay’da bir mezarlıkta keşfedilen ancak incelenmeyen bu mumyayı, bilgisayarlı tomografi kullanarak “dijital” şekilde açtı. Teknik tarama, mumyanın 2 bin 300 yıl önce 49 değerli muskayla gömüldüğünü ortaya koyarken, ölen erkek çocuğun Anadolu kökenli olabileceği de belirtildi. Muskalar arasında Horus’un Gözü, Mısır’ın kutsal böceği, ufuk muskası ve İsis Düğümü (Tyet) de yer alıyor.

Haberin Devamı

Altın çocuk Anadolu kökenli miydi

‘Ölünce canlansın’

Muskalardan birinin çocuğun cinsel organının yanında bulunması dikkat çekerken, muskaların Mısır inançlarını temsil ettiği belirtildi. Araştırmacılar, çocuğun öbür dünyada konuşmasını sağlamak için ağzının içine dil şeklinde altından bir yaprak yerleştirildiğini söyledi. Prof. Dr. Sahar Saleem, “Muskaların çoğu altından, bazıları ise yarı değerli taşlardan, pişmiş kilden veya çiniden yapılmış. Amaçları bedeni korumak ve ahirette ölüye hayat vermek” dedi. Altın muskaları nedeniyle “Altın Çocuk” denilen mumyanın kemik ve diş yapısından 14 - 15 yaşlarında, 1.28 cm boyunda olduğu anlaşıldı.

Sünnet incelemesi

Bilgisayarlı tarama, mumyası incelenen çocuğun sünnetsiz olduğunu da ortaya koydu. Bu durum hakkında yorum yapan Kahire’deki Amerikan Üniversitesi Mısır Bilimi Kürsüsü Başkanı Prof. Salima Ikram şöyle konuştu: “Çocuğun sünnetsiz olması nedeniyle onun muhtemelen Yahudi kökenli olmadığını söyleyebiliriz. Bu nedenle Anadolulu, Yunanlı, Fars olduğunu veya Mısır’ın güneyindeki Nübye’den geldiğini düşünebiliriz. Çocuğun gömülme şekli de o tarihte ülkemizdeki yabancıların Mısır’ın cenaze törenlerini benimsediğini gösteriyor. Günümüzün teknolojisi, mumyalanmış bir vücuttaki ayrıntıları ortaya çıkardı.”