12.11.2024 - 14:00 | Son Güncellenme:
DHA milliyet.com.tr
Almanya'da hükümet ve ana muhalefet partileri erken seçimin 23 Şubat’ta yapılması için anlaştı. Alman basınında yer alan haberlere göre Şansölye Olaf Scholz ve ülkenin en büyük muhalefet partisi Hristiyan Demokrat Birliği'nin (CDU) lideri Friederich Merz, 16 Aralık'ta güven oylaması yapılması ve ardından gelecek yılın Şubat ayında seçim yapılması konusunda anlaşmaya vardı.
Scholz daha önce 15 Ocak'ta güven oylaması yapılması ve ardından Mart ayı civarında seçim yapılması önerisinde bulunmuştu. Merz, Scholz hükümetinin ülkeyi etkili bir şekilde yönetebilmek için artık parlamento çoğunluğunu elde edemeyeceğini savunarak bu öneriyi reddetti.
Almanya'da federal seçimlerin normal takvime göre gelecek yılın sonlarında yapılması planlanıyordu. Scholz’un lideri olduğu Sosyal Demokrat Parti (SPD), çevreci Yeşiller ve liberal FDP’nin 2021’de kurduğu koalisyon "trafik ışıkları" adıyla anılıyordu
'TRAFİK IŞIKLARI' SÖNDÜ
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, aylardır süren bütçedeki açık tartışmalarının ardından Maliye Bakanı Christian Lindner'ı görevden almıştı. Lindner için "Güvenime ihanet etti" diyen Scholz'a erken seçim çağrıları yağmaya başladı. Aynı anda Almanya ekonomisi kaosa sürüklendi..
ALMANYA EKONOMİSİNDE SON DURUM
Avrupa'nın en büyük sanayi ülkesi son iki yıldır üst üste herhangi bir ekonomik büyüme kaydetmedi. Otomobil devi Volkswagen'in yurtiçindeki yatırımlarını azaltması ve Intel'in Almanya'nın doğusundaki büyük ölçüde sübvanse edilen fabrikası gibi yüksek profilli yatırım projelerinin sıkıntıya girmesiyle birlikte, ülkede sermaye çıkışları ana gündem maddesi oldu.
Ayrıca Bundesbank'ın verilerine göre, aralarında kimya devi BASF SE, otomobil tedarikçisi ZF Friedrichshafen AG ve ev aletleri üreticisi Miele & Cie'nin de olduğu şirketler sermayelerini ülke dışına kaydırarak 2010 yılından bu yana 650 milyar euro'dan (700 milyar dolar) fazla net sermayeyi ülke dışına çıkardı. Söz konusu çıkışlarının yaklaşık yüzde 40'ı 'trafik ışıkları koalisyonu' döneminde gerçekleşti.
ARD: HALK MEMNUN DEĞİL
Alman kamu yayıncılık kuruluşu ARD'nin yaptırdığı ankete katılanların yüzde 54'ü erken seçim isterken yüzde 41'lik kesim ise seçimlerin planlandığı üzere 28 Eylül 2025'te yapılmasından yana görüş bildirmişti.
Ankette seçmenlerin mevcut hükümetten memnuniyetleri de soruldu. Hükümetin çalışmalarından "memnun" ya da "çok memnun" olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 14 ile şimdiye kadarki en düşük seviyeye geriledi. Hükümetten memnuniyet oranı Ekim ayı başındaki anketlere göre yüzde beş daha gerilemiş oldu. Hükümetten "memnun olmadığını" ya da "hiç memnun olmadığını" belirtenlerin oranı ise ay başından bu yana yüzde 6 artarak yüzde 85'e yükseldi. Sadece muhalefet partileri değil, iktidar partilerinin seçmenlerinde de çoğunluğun hükümetten memnun olmadığı dikkat çekti.