23.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, iki ülke arasında tarihi öneme sahip 22 Ocak 1963 tarihli Elysee Anlaşması’nın 56. yıl dönümünde, yeni bir Alman-Fransız iş birliği anlaşmasını imzaladı. Almanya’nın Aachen kentindeki belediye salonunda gerçekleştirilen imza töreninde, Merkel, Macron, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, iki ülke arasında yeni bir iş birliği ve entegrasyonu öngören Aachen Anlaşması’nı imzaladı. Merkel, törende yaptığı konuşmada, “Aachen Anlaşması’yla ülkelerimiz arasındaki iş birliği temelini yeniliyoruz. El ele çağımızın büyük zorluklarının üstesinden gelmek istediğimizi vurguluyoruz” dedi. Merkel, bu anlaşmayla Almanya ve Fransa’nın ortak bir askeri kültür, ortak savunma ve silah endüstrisi için taahhütlerde bulunduğuna dikkati çekerek, “Avrupa ordusunun oluşmasına katkıda bulunmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron da 1963’teki anlaşmanın günümüz şartlarına göre güncellenmesi amacıyla burada olduklarını vurguladı. Macron, “Bu anlaşma Avrupa’nın tekrar bir olması noktasında önem arz ediyor ve bu günümüzde ihtiyacımız olan bir ruh” dedi. Elysee Anlaşması’nın manasının her iki ülke tarafından yeterince anlaşılamadığını savunan Macron, “Barış yolunda çok önemli mesafeler katettik. Paris’ten Berlin’e geçmişte yaşadığımız karanlık günlerin tekrarlanmaması için ikili çalışmalarımız olağan hızıyla devam ediyor” ifadelerini kullandı. Macron, “Avrupa’daki kaosun sebebi olan savaş izleri Avrupa sınırları dışından geliyor. Buna karşı ortak bir politika oluşturmamız gerekiyor” dedi.
‘Ortak savunma’
Savaş sonrası yaraları sarmayı ve ilişkileri geliştirmeyi amaçlayan 1963 Paris Elysee Antlaşmasını derinleştirmeyi hedefleyen ve bu nedenle onun 56. yıl dönümünde imzalanan Aachen Antlaşması’nın en önemli kısımlarından biri ortak savunmaya ilişkin. İki ülke savunma ve kalkınma politikalarında ortak bir kültür ve iş birliği geliştirmeyi taahhüt ederek bir saldırı durumunda ve ihtiyaç durumunda birbirlerine askeri araç gereç ve farklı kapasitelerini kullandırma sözü veriyor. NATO’nun dışında da iki ülkenin böyle bir angajmana girmesi kurulması için uzun zamandır siyasi girişimler ve çabalar gösterilen Avrupa ordusunun temellerini atmakla ilgili. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Aachen Anlaşması’nı memnuniyetle karşılıyorum” değerlendirmesinde bulundu. Avrupa Birliği (AB) ise temkinli yaklaştı.
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Paris ve Berlin’den “dar çerçevedeki iş birliklerinin tüm Avrupa’nın iş birliğine alternatif olmadığı” yönünde açık bir sinyale ihtiyaç duyulduğunu belirtti.