25.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
Taslak, Federal Meclis ile Eyalet Temsilciler Meclisi’nin gündemine gelmesi ve onaylanmasının ardından yürürlüğe girecek. Söz konusu taslağın getireceği faydalar ise, en çok bu ülkede yaşayan Türk vatandaşlarını ilgilendiriyor.
*Başvuru süresi kısalıyor: Almanya’ya başka bir ülkeden yasal yollarla gelenler, 5 yıl sonra Alman vatandaşlığına geçmek için başvuru yapabilecek. Halan bu süre 8 yıl. Ayrıca “özel entegrasyon başarıları” gösterilmesi yani “iyi derecede Almanca bilgisine sahip olunması, sosyal gönüllülük projelerinde çalışılması, okul ya da mesleğinde başarılı olunması halinde bu süre 3 yıla inebilecek.
*Türklere çifte vatandaşlık: Reformun getireceği en önemli değişikliklerden biri çifte vatandaşlık konusunda. Almanya, bazı başka ülke vatandaşlarıyla birlikte Türklere çifte vatandaşlık hakkı tanınmıyordu. Ancak planlanan değişiklikle çifte vatandaşlığın yolu yeniden açılacak. Çifte vatandaş olunamaması uzun yıllardır Almanya’daki göçmen kuruluşları ve Türk dernekleri tarafından sert biçimde eleştiriliyordu.
*Almanya’da doğan çocuklara vatandaşlık: Almanya’da doğan, ailesi yabancı olan çocuklar gelecekte ebeveynlerinden birinin 5 yıldan fazla süredir Almanya’da yaşaması halinde, otomatik olarak Alman vatandaşı olacak. Bu çocuklar hem Alman vatandaşı hem de ailelerinin geldikleri ülkenin vatandaşlığını taşıyabilecek.
*Yazılı Almanca sınavı: Almanya’ya çalışmak için gelen, çoğunluğu Türkiye kökenlilerin oluşturduğu 67 yaş üzerindeki ilk kuşak göçmenler yeterli Almanca bilmedikleri için vatandaşlığa geçemiyordu. Bu ilk kuşak, artık yazılı Almanca sınavına girmeksizin vatandaş olabilecek. Vatandaşlığa geçişte yaşlı kuşak göçmenler sadece sözlü sınava tabi tutulacak.
*Kimler Alman vatandaşı olamayacak?: Yeni taslak, antisemitist, ırkçı, yabancı düşmanı ya da insan hakları ihlalinde bulunanların Alman vatandaşlığına geçmesini engellemeyi planlıyor.