24.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER
Türkiye’nin uzun süren girişimlerinin sonucunda ortaya çıkan ve İstanbul’da atılan imzalarla resmileşen tahıl sevkiyatına yönelik mutabakat, dünyanın pek çok ülkesinde, büyük bir başarı olarak ses getirdi. Nitekim ABD, Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere pek çok ülke ve teşkilat, Türkiye’yi, bu anlaşmadaki rolü nedeniyle kutladı. Bununla birlikte anlaşma sonrası ABD’deki vadeli işlemler piyasasında buğdayın fiyatı yüzde 5 azalışla, Şubat’tan bu yana en düşük seviyeye gerilediği, mısırda da yüzde 1 dolayında düşüş olduğu belirtildi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ofisinden yapılan açıklamada, söz konusu anlaşmanın, dünyada bir açlık krizi yaşanmasına engel olmayı amaçladığına dikkat çekilirken, mutabakat için “umut ışığı” nitelemesi yapıldı. ABD de, “tahıl koridoru” anlaşmasını memnuniyetle karşıladığını belirterek BM ve Türkiye’nin katkılarına övgüde bulundu. Beyaz Saray Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Rusya’ya, Kiev’le Moskova arasında İstanbul’da imzalanan ve Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracatına imkan tanıyan anlaşmayı ivedilikle uygulaması çağrısında bulundu.
‘TÜRKİYE DAHA GÜÇLÜ!’
Kirby, “Dünyanın en savunmasız insanlarının yetersiz beslenmenin pençesine düşmesini önlemek için bugünkü anlaşmanın uygulanmasına hızla başlanmasını bekliyoruz” ifadesini kullandı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da, ülkesinin, anlaşmanın gerçekleşmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Guterres’in diplomatik çabalarını memnuniyetle karşıladığını belirtti, anlaşmanın ivedilikle uygulanmasının hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.
'SAVAŞTA DÖNÜM NOKTASI'
Bu arada Avrupa ve ABD basınında anlaşma, genel olarak olumlu değerlendirmelerle yansıtıldı. Wall Street Journal, anlaşmanın Türkiye ve BM’nin aylarca süren diplomasisinin bir ürünü olduğunu vurguladı. İngiliz gazetelerinden “The Guardian”, İstanbul’da atılan imzaların küresel gıda krizini önleyebileceğini belirtirken, “Daily Mail” ise, anlaşmayı savaşta bir dönüm noktası olarak nitelendirdi.
'NE YAZIK Kİ MACRON DEĞİL ERDOĞAN'
En ilginç yorum ise, Avrupa Parlamentosu’nun Fransız Üyesi Gilles Lebreton’dan geldi. Lebreton, İstanbul’da imzalanan “tahıl koridoru” anlaşması hakkında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u eleştirerek, “Birleşmiş Milletler ile müzakere eden ne yazık ki Macron değil Erdoğan’dı. Türkiye, Fransa’dan daha güçlü” ifadesini kullandı. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı da, “Ukrayna, Türkiye ve Rusya arasındaki tahıl sevkiyatı anlaşması, küresel gıda güvenliği için çok önemli bir adım” ifadelerini kullandı.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, bu mutabakatla geçen yılın hasadı olan yaklaşık 20 milyon ton tahılın ivedilikle ihraç edilmesinin mümkün olacağını kaydetti. Ukrayna Altyapı Bakanı Kubrakov ise, tahıl ihracatının birkaç gün içinde başlamasını beklediklerini söyledi. Anlaşmanın, Ukraynalı çiftçiler tarafından da memnuniyetle karşılandığı belirtiliyor.