05.04.2021 - 15:33 | Son Güncellenme:
Norveç'in batı kıyılarını keşfe çıkan dalgıçlar, birkaç yıl önce açıklayamadıkları bir nesneyle karşılaştı: 1 metreden daha geniş, jöle benzeri bir küre deniz tabanı ve yüzey arasında asılı duruyordu. Kürenin ortasını koyu bir çizgi kesiyordu. Nesnenin kalanı ise yarı saydam ve tamamen düzdü.
1985'ten beri Norveç ve Akdeniz çevresinde yaklaşık 100 benzer baloncuk görüldü. Ancak bu gizemli jelatinimsi kütleler hiçbir zaman sınıflandırılamadı.
Şimdi yeni bir DNA analizi sayesinde araştırmacılar, nihayet bu baloncukların Latince ismi Illex coindetii olan sıradan bir kalamarın nadiren görülen yumurta keseleri olduğunu anladı.
Hakemli bilimsel dergi Scientific Reports'ta yayımlanan yeni araştırmaya göre bu baloncuklar, yavaşça parçalanan bir mukus balonuyla kaplanmış yüz binlerce küçük kalamar yumurtası içeriyor.
Bilim insanları, I. coindetii'yi 180 yıldan uzun bir süredir biliyor. Söz konusu tür, Akdeniz çevresinde ve Atlantik'in her iki yakasında geniş çapta gözlemlenmişti. Ancak araştırmacılar, kalamarın yumurta keselerini doğada ilk kez tespit ettiklerini yazdı.
Deniz biyolojisi araştırma organizasyonu Sea Snack Norveç'in yöneticisi ve araştırmanın başyazarı Halldis Ringvold, "Kürenin içinde ne olduğunu görebildik. 4 farklı aşamada kalamar embriyoları vardı" dedi ve ekledi:
"Ayrıca embriyolar geliştikçe kürenin yoğunluğunun da nasıl değiştiğini takip edebildik. Sağlam ve şeffaf kürelerden yırtılmaya müsait, opak bir hale dönüştüler."
Ringvold ve meslektaşları, gizemli baloncukların hangi hayvana ait olduğunu anlamak için bir kampanya başlattı ve dalgıçları Norveç yakınlarındaki sularda karşılaştıkları herhangi bir küreden küçük doku örnekleri toplamaya teşvik etti.
2019'da dalgıçlar, küçük plastik şişelerde topladıkları ve buzdolaplarında sakladıkları doku örneklerini araştırmacılara teslim etti.
Örnekler, 4 ayrı baloncuğa aitti ve araştırmacılar, doku örnekleri toplamanın yumurtalara zarar vermediğini belirtti. DNA analizi, 4 baloncuğunun tümünün I. coindetii'ye ait olduğunu gösterdi.
Öte yandan araştırma ekibi, her bir küreden alınacak dokuları incelemeden, saptanan yaklaşık 100 baloncuğun tamamının aynı türe ait olduğunu söyleyemeyeceklerini aktarıyor.
Bununla birlikte bu baloncukların şekil ve boyut açısından çok benzediği ve muhtemelen "çoğunun" I. coindetii'ye ait olduğu sonucuna varıldı.
Kaynak: Independent Türkçe