Belgrad’a yine füze yağdı. NATO’nun yeni hedefi Sırp askerleri
Güven Özalp - Brüksel
Yugoslav hedeflerine yönelik olarak gerektiği kadar hızlı hareket etmemekle ve
hava akınlarının etkisiz kalmasıyla eleştirilen NATO saldırılarını gözle görülür biçimde yoğunlaştırmaya başladı. Hava şartlarının da düzelme eğilimine girmesiyle birlikte NATO güçlerinin bundan sonraki en önemli hedeflerinden birini Kosova'daki Sırp birliklerinin oluşturmaya başlayacağı belirtiliyor.
Operasyonun 13. günü geride kalırken olumsuz hava şartları nedeniyle Kosova yakınlarındaki Sırp güçlerine yönelik etkili saldırılarda bulunamayan NATO'nun şartların elvermesi halinde bu birliklere "ağır bir darbe" vurmaya hazırlandığı ifade ediliyor. ABD'nin bölgeye gönderme kararı aldığı 24 Apaçi helikopteri ve ATACMS füze sistemleri bu yöndeki hazırlığın göstergesi olarak algılanıyor.
NATO'nun hava akınlarından "en çok pay" alan bölgelerden biri de Slobodan Miloseviç yönetiminin kalbi olan Belgrad. Yugoslav başkentine yönelik ilk saldırısını iki bakanlık binasını imha ederek gerçekleştiren NATO, Kosova'da yürütülen "vahşi kampanyaya" destek verdiğini düşünen bina ve merkezleri hedef almaya devam ediyor. Önceki gece düzenlenen saldırıların Müttefik Güçler Operasyonu'nun başlangıcından bu yana gerçekleştirilenlerin en yoğunu olduğu belirtilirken seçilen hedeflerin ülkedeki günlük yaşamı da olumsuz olarak etkilemeye başladığı edinilen bilgiler arasında.
Hedeflerin titiz bir inceleme sonucu seçildiğini belirten NATO yetkilileri bu hedeflerin Sırp güçlerine çeşitli yollarla destek veren niteliğe sahip olduklarını söylüyorlar. Bu tür hedeflerin vurulmasıyla Belgrad yönetimini kısa süre içinde çaresiz bırakmayı amaçladıklarını belirten yetkililer havanın düzelmesi ve takviye güçlerin de yardımıyla Müttefik Güçler Operasyonu'nun etkisinin çok daha net bir şekilde görüleceğini ifade ediyorlar.
NATO'nun önceki günkü hedefleri arasında Belgrad'daki uluslararası havalimanı da yer alıyordu. Atak sonrası havalimanının ana binasının büyük ölçüde zarar gördüğü belirtilirken bir hava üssü'nün de vurulduğu bildirildi. Aralarında tank ve zırhlı araçların da bulunduğu bir konvoyun güneye doğru hareket halinde olduğu bilgileri doğrultusunda Ibar nehri üzerindeki bir köprüyle bir demiryolu tüneli de imha edildi.
Önceki gecenin en şiddetli saldırısı ise bir yakıt terminaline düzenlendi. Üç füzenin Belgrad'ın kuzeybatısında bulunan terminali vurmasıyla birlikte "Sırp savaş makinesine" ağır bir darbe daha indirilmiş oldu. Yakıt sıkıntısının gündeme geldiği Yugoslavya'da benzer bir sıkıntının da su konusunda yaşanmaya başlandığı ifade ediliyor.
Yaşam bombalara endeksli
-Gece gündüz bombaların yağdığı Belgrad'da, vurulan hedefler polis kordunu altında.
-Devamlı siren seslerinin yankılandığı sokaklar, bombaların şiddetiyle patlayan camların kırıklarıyla dolu.
-Füzelerin vurduğu binalardan
yükselen alevler, şehrin 'dumanaltı' olmasına yol açıyor.
-Sığınaklarda kalmaları için uyarılan halk, isyan ederek sokakları dolduruyor. Günlük konserler devam ederken, 11'i gecesi kutlanacak Ortodoks Paskalyası'nın çılgınca kutlanması için hazırlıklar yapılıyor.
-Kapı kapı dolaşan Sırp polisi, 60 yaşının altındaki erkekleri silah altına alıyor. Askerden kaçanlar, polisin yanaşmadığı, her an vurulma tehlikesi yaşayan hedeflerin çevresindeki boş binalarda yaşıyor.
-Kentte yabancı düşmanlığı doruğa çıktı. NATO ülkelerinin boş elçilikleri ve kültür merkezlerinde inmedik cam çerçeve kalmadı.
-Şehir merkezindeki dev bir tualin etrafına serpiştirilen fırça ve boyalara sarılan Belgrad halkı, NATO'ya olan kızgınlığını resimler, yazılarla dile getiriyor.
-Okullar, bankalar kapalıysa da, her sabah çantasını alıp işe gitmeyi prensip edinenler de var. Geceleri saldırı korkusuyla uykusuz kalan şehir halkı, alkol tüketimini arttırdı.
Saldırı günlüğü
24 Mart: Cruise füzeleri, füze bataryalarını, radarları ve askeri iletişim bölgelerini vurdu.
25 Mart: Saldırının ilk gecesinde 40'tan fazla hedefin vurulduğu iddia edildi.
26 Mart: Yugoslavya ilk defa günışığında vuruldu. Bir çok Kosova köyünün yandığını açıklandı. Bosna'nın kuzeydoğusunda iki MİG savaş uçağını düşürüldü.
27 Mart: Bir 'Hayalet' uçak Belgrad yakınlarında düştü. Yugoslavya, uçağı Sırpların düşürdüğünü iddia etti. Uçak pilotu kurtarıldı.
30 Mart: Hedefler genişledi. Bombalar, Belgrad'a yakınlaştı.
3 Nisan: Belgrad'ın göbeğine sekiz Cruise füzesi isabet etti. Saldırıda Yugoslav ve Sırbistan içişleri bakanlığı binaları cehenneme döndü.
4 Nisan: Belgrad bombalanmaya devam etti. Başkentte bulunan ordu karargahları ve bir cephanelik yerle bir edildi.
5 Nisan: Belgrad'ın en büyük havaalanı bombalandı.