Dünya Adım adım savaşa mı?

Adım adım savaşa mı?

23.06.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İsrail ile Hizbullah arasında bir savaş ihtimali her geçen gün kuvvetleniyor. Hizbullah’a karşı ABD’nin de desteğini alan İsrail’den “Gerekli kararları yakında alacağız” açıklaması geldi.

Adım adım savaşa mı

DIŞ HABERLER SERVİSİ - İsrail’in Gazze’de Hamas’a karşı yürüttüğü savaş devam ederken, ülkenin kuzey sınırında Hizbullah ile yaşanabilecek olası bir savaş ihtimali her geçen daha da kuvvetleniyor. Bölgeden gelen haberler de bu olasılığın oldukça ciddi olduğunu gösterir nitelikte. Hizbullah’a ait bir İHA İsrail ordusu tarafından vurulurken, İsrail Lübnan sınırları içerisinde Hizbullah hedeflerine yönelik saldırıları sürdürüyor. Lübnan medyası İsrail’in Batı Bekaa Bölgesi’ndeki Khiara kasabası yakınlarında bir aracı vurduğunu bildirdi. İsrail ile Hizbullah arasındaki karşılıklı saldırılar son dönemde oldukça artarken, iki taraftan yapılan açıklamalar da bu durumu destekliyor. Son olarak Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah İsrail ve Güney Kıbrıs’ı tehdit etmişti. İsrail Dışişleri Bakanı Katz ise tehdide cevap verdi ve “Gerekli kararları yakında alacağız” sözleriyle Lübnan’a harekat korkularını artırdı.

Haberin Devamı

ABD’den destek aldılar

ABD basınında yer alan haberlere göre, Amerikan yönetimi Hizbullah ile yaşanabilecek olası bir savaşla ilgili olarak İsrail’e destek veriyor. CNN’in Joe Biden yönetiminden üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre ABD, Hizbullah’la geniş çaplı bir savaş çıkması halinde tam destek vereceği konusunda İsrail’e güvence verdi. Söz konusu taahhüt bu hafta Washington’da Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi, Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Dışişleri Bakanı Antony Blinken arasında yapılan görüşmeler sırasında verildi. Bununla birlikte İsrail’de devlet televizyonu KAN, yönetimin, Lübnan sınırında Hizbullah’a karşı saldırılarını artırma olasılığıyla birlikte yakın zamanda Gazze’de Hamas’ın silahlı kanadı Kassam’ın yenilgisini ilan etmeye hazırlandığını da öne sürdü.

Haberin Devamı

Adım adım savaşa mı

İsrail ordusu Lübnan sınırları içerisinde bir araca yönelik saldırı düzenledi.

BM: Dünya kaldıramaz

Öte yandan artan gerilimin çatışmaya dönüşme riski, ülkeleri harekete geçirdi. Kuveyt Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Lübnan’a seyahat etmeme uyarısı ve ülkedeki vatandaşlara da en kısa sürede Lübnan’ı terk etme çağrısı yapıldı. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ise gerilime değinerek, “Tek bir aceleci hareket sınırın çok ötesinde hayal gücünü de aşan bir felaketi tetikleyebilir. Açık olalım, bölge ve dünya halkları Lübnan’ın bir başka Gazze olmasını kaldıramaz” dedi.

Lübnan-İsrail arasındaki gerginlik son günlerde giderek tırmanırken, İsrail ordusu 18 Haziran’da Lübnan’a yönelik muhtemel saldırı için operasyonel planları onaylamıştı. İsrail Dışişleri Bakanı Isreal Katz ertesi gün yaptığı açıklamada, “Hizbullah ve Lübnan’a karşı oyunun kurallarını değiştirmeye karar vereceğimiz ana çok yaklaştık. Topyekün bir savaşta Hizbullah yok edilecek ve Lübnan ağır darbe alacak” ifadelerini kullanmıştı.

Yaralı Filistinliyi canlı kalkan yaptılar

İsrail güçlerinin bölgedeki katliamı devam ederken, yaralılara karşı gösterdiği tavır da dünya çapında tepkilere neden oluyor. Bölgeden gelen yeni görüntülerde İsrail askerlerinin yaralı bir Filistinliyi hareket halindeki askeri bir araca kelepçelediği anlar yer aldı. Bölge sakinleri, İsrail askerlerinin Filistinliyi canlı kalkan olarak kullandığını belirtirken, sağlık ekiplerinin yaralıyı tedavi etmesine de izin vermediğini kaydetti. Yaralı Filistinlinin İsrail askerleri tarafından tutuklandığı öğrenildi.

Haberin Devamı

Gazze’de saldırılar devam ediyor

İsrail ordusu, Gazze şehrindeki Şati Mülteci Kampı’ndan sonra Tuffah Mahallesi’ne de saldırı düzenledi. Gazze’deki hükümetin Medya Ofisi tarafından yapılan açıklamada, mülteci kampında 24, Tuffah’ta 18 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Sivil Savunma Sözcüsü Mahmud Basal, Şati Mülteci Kampındaki yaralılara ulaşmanın “çok zor” olduğunu söyledi.