DünyaAB’ye adaylık yolu açıldı

AB’ye adaylık yolu açıldı

18.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avrupa Komisyonu, Avrupalı liderlerin ziyareti sonrası Ukrayna’nın AB adaylığı için olumlu tavsiye verdi. Rusya Devlet Başkanı Putin ise, Batı’yı uyararak ‘yeni bir dünya düzeni kurulduğunu’ ifade etti.

AB’ye adaylık yolu açıldı

DIŞ HABERLER SERVİSİ  - Almanya, Fransa ve İtalya liderlerinin Ukrayna’nın başkenti Kiev’i ziyaret etmesi, sonrasında da bu ülkenin Avrupa Birliği (AB) adaylığı konusunda destek açıklamalarının ardından Avrupa Komisyonu da tavsiye kararını açıkladı. Ukrayna, Moldova ve Gürcistan’ın AB üyelik başvurularına ilişkin görüşünü bildirmek üzere dün toplanan Komisyon, Ukrayna ile Moldova’ya aday ülke statüsü verilmesini tavsiye ederken, Gürcistan’ın ise adaylık statüsü için gerekli kriterleri henüz karşılamadığını bildirdi. 

Haberin Devamı

Bir dizi alanda adımlar atıldığı anlayışıyla Ukrayna’ya aday statüsü verilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, “Ukrayna’nın, demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını, azınlıklara saygı gösterilmesi ve korunmasını garanti eden kurumların istikrarına ulaşmada oldukça ilerlediğinin tespit edildiği” belirtildi. AB üye devletlerinin, Komisyonun görüşlerine dayanarak sonraki adımlara oybirliğiyle karar verecekleri belirtildi. Söz konusu ülkelerin üyelik başvurularının 23-24 Haziranda yapılacak bir sonraki Avrupa Konseyinde görüşüleceği ifade edildi. 

Bu arada İngiltere Başbakanı Boris Johnson da dün Ukrayna’ya bir destek ziyareti gerçekleştirdi. Johnson daha önce de savaş esnasında Kiev’i ziyaret etmişti. 

Haberin Devamı

YENİ DÜNYA DÜZENİ! 

Öte yandan dün St.Petersburg’daki Ekonomi Forumu’nda konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı’nın attığı adımları eleştirdi. Salona düzenlenen bir siber saldırı nedeniyle konuşmasına geç başlayan Putin, “Tek kutuplu dünya düzeni sona erdi” dedi ve ABD’yi “dünyada başka güç odakları olduğunu fark etmemekle” suçladı. 

Yaptırımlara tepki gösteren Putin, “Küresel politikada artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak!” sözleri ile Batı’ya gözdağı verdi. Putin, “Yanlış ülkeyi yalnızlaştırmaya çalışıyorlar” ifadesini kullandı. Rus lider, ülkesine uygulanan yaptırımların başarı şansının olmadığını öne sürerken, yaptırımların uygulayanlara daha çok zarar verdiğini iddia etti. Putin, Ukrayna’ya yönelik ‘askeri operasyonu’, ‘Donbas’taki insanlarını korumak için’ gerçekleştirdiklerini de öne sürdü. 

HEDEF KIRIM KÖPRÜSÜ MÜ?

Rusya’nın Ukrayna toprağı Kırım’ı işgal ettikten sonra, bu bölgeyi Rus topraklarıyla bağladığı köprü Ukrayna’nın hedefinde. Ukrayna askeri istihbaratı, Rusya ile Kırım’ı birbirine bağlayan Kırım Köprüsü hakkında gizli belgelere ulaştıklarını açıklayarak bir numaralı hedeflerinin bu köprü olduğunu duyurdu. Kremlin ise Ukrayna’nın açıklamasına sert cevap verdi ve yapımı için milyar dolarlar harcanan köprünün hedef alınması halinde Başkent Kiev’in bombalanacağını duyurdu.

Haberin Devamı

BİR GEMİ DAHA BATIRDILAR

Ukrayna ordusu, Karadeniz’de Rusya’ya ait mühimmat, silah ve asker taşıyan geminin füzelerle vurulduğunu duyurdu. Karadeniz’de Yılan Adası’na mühimmat, silah ve asker taşıyan Rus “Vasily Beh” römorkörünün füzelerle vurulduğu bildirildi. Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya’nın batırılan Karadeniz filosu amiral gemisine işaret ederek, “Moskva, asla yalnız olmayacak” paylaşımında bulundu.

EL KONULAN YATLAR PAHALIYA PATLIYOR!

ABD Başkanı Joe Biden’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açmasının ardından uygulanmaya başlanan yaptırımlar kapsamında Rus oligarkların yatlarına el konulmasının “büyük maliyete” neden olduğunu itiraf etti. Sullivan, düşünce kuruluşu Center for a New American Security’nin (CNAS) bir etkinliğinde, kuruluşun CEO’su Richard Fontaine’in “Dünyada kaç tane süper yat olduğunun farkında değildim!” ifadesini kullanması üzerine “Çok saçma ama en çılgın şey ne biliyor musun? Bir tanesini ele geçirdiğimizde, bakım masraflarını ödemek zorundayız” dedi. Sullivan, “Federal hükümet, bir tür müsadere (zorla alım) başlığı altında bakım için para ödüyor. Bu yüzden bazı insanlara ABD hükümeti adına Rus süper yatlarının bakımı için ödeme yapılıyor” diye konuştu.