DünyaABD'den kafa karıştırıcı açıklamalar! Biden 'kaza' dedi, Blinken'dan en sert yorum

ABD'den kafa karıştırıcı açıklamalar! Biden 'kaza' dedi, Blinken'dan en sert yorum

11.09.2024 - 11:18 | Son Güncellenme:

Türk-Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrail askerleri tarafından öldürülmesine farklı tepkiler gelirken, ABD'nin BM temsilcisi Başkan Biden'ın neden aileyi aramadığı ya da Durum Odası'nda acil toplantı yapmadığı sorusuna kaçamak yanıtlar verdi.

İsrail işgal askerlerinin Batı Şeria'da başından vurarak katlettiği Türk ve Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi için Washington'dan kafa karıştırıcı açıklamalar geliyor.

Haberin Devamı

Geçen hafta İsrail işgali altındaki Batı Şeria'nın Beyta beldesindeki bir protesto sırasında vurulan 26 yaşındaki aktivist Eygi, memleketi Antalya'da toprağa verilecek.

Genç kadının ailesi ABD'den bağımsız bir soruşturma talep ederken, Dışişleri Bakanı Antony Blinken İsrail'in Batı Şeria'da yürüttüğü askeri faaliyetlerin gözden geçirilmesini istedi.

Ayşenur Ezgi Eygi'nin öldürülmesini 'sebepsiz ve haksız' olarak nitelendiren Bakan Blinken, "Hiç kimse bir protestoya katıldığı için vurulmamalı ve öldürülmemelidir. Hiç kimse görüşlerini özgürce ifade ettiği için hayatını riske atmak zorunda kalmamalı. Bize göre İsrail güvenlik güçlerinin Batı Şeria'daki faaliyetlerinde, angajman kurallarının değiştirilmesi dahil bazı temel değişiklikler yapması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı Blinken ayrıca "Bu, İsrail güvenlik güçleri tarafından öldürülen ikinci Amerikan vatandaşı oldu. Bu kabul edilemez" dedi.

Anadolu Ajansı Antony Blinken'ın İsrail ordusuna dair bugüne kadarki en sert yorumlarını yaptığını bildiriyor.

BIDEN: KURŞUN YERDEN SEKEREK VURMUŞ

ABD lideri Joe Biden ise, Ayşenur Ezgi Eygi'nin katledilmesine ilişkin açıklamasında "Öyle gözüküyor ki bu bir kazaydı, (kurşun) yerden sekerek kaza ile onu vurmuş" diye konuştu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, bağımsız bir soruşturma başlatmadan önce İsrail'in yürüttüğü ceza soruşturmasının sonucunun beklenmesini istedi.

PENTAGON'A DA SORULDU

ABD Savunma Bakanlığı'nın günlük basın toplantısında da Nablus'ta vurulan Eygi soruldu. Pentagon sözcüsü Patrick Ryder, bir gazetecinin İsrail askerlerinin bir Amerikan vatandaşını öldürmesi sonrası İsrail’e yapılan yardımların dikkate alınarak daha güçlü bir vurgu fırsatının ele geçip geçmediği şeklindeki sorusuna Bakan Lloyd Austin'in savaşın başından beri Tel Aviv yönetimiyle yaptığı görüşmeleri hatırlatarak yanıt verdi.

Ryder, "Bunun planlama ve operasyonlarda kritik bir unsur olduğundan emin olmalarını istiyoruz. Batı Şeria'ya gelince, belirttiğim gibi, Bakan, sivil güvenliğin hesaba katılmasının önemi ve girişilen eylemlerin gerginliği körüklemediğinden ve daha geniş bir çatışmaya yol açmadığından emin olunması konusunda İsrailli mevkidaşı ile konuştu" dedi.

Haberin Devamı

KAÇAMAK YANITLAR

Yalnızca 24 saat içinde Washington'dan gelen birbirinden farklı açıklamalar, eleştirilerin hedefinde. ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Büyükelçi Robert Wood ise, Washington'ın verdiği tepkileri "Amerikan vatandaşları arasında hiçbir fark yok" diyerek savunmaya çalıştı.

Wood, Anadolu Ajansı muhabirinin, "Biden henüz Ayşenur'un ailesini aramadı. Ekibiyle Durum Odası'nda toplanmadı. Ben mesela İsrailli Amerikalı Hersh Goldberg ile Ayşenur arasındaki farkın ne olduğunu anlamaya çalışıyorum. Çünkü Goldberg öldürüldüğünde Biden, ekibini Durum Odası'nda topladı ve hemen aileyle görüştü. Neden aynı şekilde Amerikan vatandaşı da olan Ayşenur için benzer bir süreç işlemiyor?" sorusuna kaçamak yanıtlar verdi.

Tam olarak olayların nasıl ilerlediğini bilmediğini belirten BM temsilcisi Wood, "Başkan bu olayla ilgili derin endişe duyuyor. Lütfen aileyle görüşülüp görüşülmemesinden hareketle bir fark olduğunu düşünmeyin. İki Amerikalı arasında, Amerika vatandaşları arasında hiçbir fark yok" savunmasını yaptı.

Haberin Devamı

Görgü tanıkları, 6 Eylül tarihinde Beyta beldesindeki protesto sırasında Ayşenur Ezgi Eygi'nin çatıdaki bir İsrail keskin nişancısı tarafından doğrudan hedef alınarak vurulduğunu söylüyor.

İsrail ordusu beklendiği gibi Eygi'nin kasten öldürülmediğini ileri sürüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin cinayeti Birleşmiş Milletler'in en yüksek yargı organı Uluslararası Adalet Divanı'na taşıyacağını açıkladı.