DünyaABD'den Çinli firmalara Rusya İHA'ları kaynaklı yaptırım!

ABD'den Çinli firmalara Rusya İHA'ları kaynaklı yaptırım!

18.10.2024 - 14:03 | Son Güncellenme:

ABD, Rusya'nın Ukrayna'da kullandığı İHA'ların yapımında ve sevkiyatında rol oynamakla suçlanan iki Çinli firmaya yaptırım kararı aldı.

ABDden Çinli firmalara Rusya İHAları kaynaklı yaptırım

ABD Hazine Bakanlığı, Rusya'ya Ukrayna'daki savaşta kullanılan uzun menzilli saldırı amaçlı drone yapımında doğrudan yardım eden iki Çinli şirkete yaptırım uyguladığını duyurdu. Bu, ABD'nin ilk kez, Rusya ile iş birliği yaparak silah sistemleri geliştiren ve üreten Çinli İHA'ları motoru ve parçaları üreticilerine yaptırım kararı oldu. ABD, Çin'i Kremlin'in askeri-sanayi altyapısına malzeme desteği sağlamakla suçluyor.

Haberin Devamı

Yaptırımın Rusya'nın Ukrayna'da kullandığı ve bir Rus şirketi tarafından geliştirilen "Garpiya" isimli uzun menzilli İHA'ların motorlarını üreten Xiamen Limbach Aircraft Engine Co. ile İHA'ların sevkiyatında rol alan Redlepus Vector Industry isimli iki Çinli firmaya uygulanacağı bildirildi. İHA'ların Ukrayna'nın kritik altyapısını tahrip ettiği ve "kitlesel kayıplara" yol açtığı savunulan açıklamada, bunların Çin'de üretildiği ifade edildi. Açıklamada ayrıca saldırı İHA'ları geliştiren bir Rus firması ile onun genel müdürüne de yaptırım uygulanacağı aktarıldı.

ÇİN SUÇLAMALARI REDDETTİ

Çin'in Washington Büyükelçiliği Sözcüsü Liu Pengyu, yaptığı açıklamada, ABD'nin suçlamalarının yanlış olduğunu, Çin'in Rusya ile yaptığı ticaretin "açık ve dürüst", Dünya Ticaret Örgütü kuralları ile uyumlu olduğunu belirtti. Liu, Çin'in ABD'nin "yasa dışı ve haksız tek taraflı yaptırımlarına" karşı çıktığını, ABD'nin bu konuda "son derece ikiyüzlü ve sorumsuzca" davrandığını kaydetti.

Haberin Devamı

KUZEY KORE DE İNCELENİYOR

Öte yandan Rusya'ya destek olduğu gerekçesiyle Kuzey Kore'ye de bir askeri inceleme başlatıldı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) günlük basın toplantısında Kuzey Kore'nin Ukrayna'ya asker gönderdiği iddialarının incelemeye alındığı bildirildi. ABD Hazine Bakanlığı'na göre, yaptırımlar özellikle Rusya'nın Garpiya serisi uzun menzilli saldırı drone'ları üretimine yardım eden Çinli şirketlere yönelik.