13.05.2010 - 13:37 | Son Güncellenme:
ABD’nin farklı bölgelerinde faaliyet gösteren 6 Türk federasyonu, "Türki-Amerikan Federasyonları Asamblesi" adıyla tek çatı altında toplandı.
Türk-Amerikan Dernekleri Konseyi, Orta Atlantik Türki-Amerikan Dernekleri Federasyonu, Güneydoğu Türk-Amerikan Federasyonu, Ortabatı Türk-Amerikan Federasyonu, Amerikalılar ve Avrasyalılar Turkuaz Konseyi ve Batı Amerika Türki Konseyi, "Türki-Amerikan Federasyonları Asamblesi" adıyla birleşti.
Washington’daki Willard Inter-Continental Otel’de düzenlenen açılış galasına, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan’ın yanı sıra, Demokrat Partili Pennsylvania Senatörü Bob Casey, New Jersey Senatörü Frank Lautenberg, New Mexico Senatörü Jeff Bingaman, Virginia Senatörü Mark Warner, North Carolina Senatörü Kay Hagen ve Cumhuriyetçi Partili Mississippi Senatörü Roger Wicker, Indiana Senatörü Richard Lugar’ın yanı sıra, ABD Temsilciler Meclisinden 53 milletvekili katıldı.
Galada, Türkiye’den de AK Partili milletvekilleri, Karabük Milletvekili Mehmet Ceylan, İzmir Milletvekili İbrahim Hasgür, Adana Milletvekili Vahit Kirişçi, İstanul Milletvekilleri Mustafa Ataş ve Alev Dedegil, Malatya Milletvekili Mehmet Şahin, Giresun Milletvekili Hacı Hasan Sönmez ve Manisa Milletvekili Mehmet Çerci yer aldı.
Dünya Uygur Kongresi Başkanı Rabia Kadir’in de katıldığı toplam 700 davetli arasında, ABD Kongresi, Beyaz Saray, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Washington’daki bazı büyükelçiliklerden yetkililer bulundu.
-"ERDOĞAN VE GÜL DÜNYANIN DEVLET ADAMLARI"- Senatör Richard Lugar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için, "Türkiye’nin değil, dünyanın devlet adamları" derken, Senatör Warner, "Türkiye ile ABD arasındaki dostluktan gurur duyduğunu ve daha güçlü dostluk bağlarının inşasını dört gözle beklediğini" söyledi. Senatör Bob Casey de Türkiye ile olan dostluk ve stratejik ortaklığın sürmesini istediklerini belirtti.
Temsilciler Meclisi üyelerinden Dan Boren, David Scott, Michael McMahon, Pete Olson ve Dutch Ruppersberger, Türkiye ile ABD arasındaki müttefikliğin önemine dikkati çekerken, John Sullivan, "Türklerin ve Türk geleneklerinin dünyada sanat, din ve tarihi etkilediğini" ifade etti.
Ted Poe, Türkiye ve ABD’nin müttefik ve dostluğunun daima devam edeceğini vurgularken, Andre Carson, asambleye, "dinler arası diyalog ve uluslararası açılımlarından dolayı" teşekkür etti. Dana Rohrabacher, "tüm dünya halklarına daha iyi bir gelecek için, Türkiye ile ABD’nin dostluğu ve birlikte çalışmasının" gerektiğini vurguladı. Jean Schmidt, terörle mücadele konusundaki çabalara işaret ederek, "Sizin dostluğunuz ABD için çok anlam ifade ediyor. Dostluğumuzun kalıcı olmasını umuyorum" dedi.
-"İKİ EŞİT ORTAĞIZ"- Gregory Meeks, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin, sadece stratejik temellere dayanmadığını belirterek, "stratejik olmaktan öte" olduğunu söyledi.
Meeks, "Eşit iki ortağız. Sizin büyük tarihinizi ve medeniyetinizi öğrenerek, özümseyerek daha iyiye gidebiliriz" dedi. Bill Cassidy, Türkleri "dünyanın en akıllı ve en cömert insanları" olarak tanımlarken, milletvekili Anh Cao ile birlikte, Türk toplumunun Katrina kasırgası sonrasındaki yardımlarını hatırlattı.
Donna Edwards da asamblenin kurulmasının, Türklerin sesinin Kongre’de daha iyi savunulacağı anlamına geldiğini belirtti.
Glenn Nye da, 30’uncu yaş gününü İstanbul’da kutladığını anlatarak, bu açıdan kalbinde Türkiye’nin özel bir yerinin olduğunu söyledi. Konuşmasını Türkçe yapan Amerikan-Türk Konseyi (ATC) Savunma ve Güvenlik İlişkileri Komitesinin eski başkanlarından Preston Hughes, Türkiye’nin terörle savaşta ABD’nin yanında olduğu yönündeki konuşmalara atıf yaparak, "Biz de gayet iyi biliyoruz ki siz de Türkiye’de terörle savaşıyorsunuz, biz de bu savaşta sizin yanınızdayız" dedi.
-TBMM ÜYELERİ- Türk katılımcılardan da AK Parti Adana milletvekili Vahit Kirişçi, "Türkiye ve ABD arasındaki ilişkinin yalnızca stratejik ortaklık değil, güvenlik konularının ötesinde sosyo-ekonomik, teknoloji ve bilim alanlarını da içeren model ortaklık" olduğunu söyledi. Türkiye’nin komşularıyla "sıfır problem" politikasıyla, bölgede barışın inşasında kritik rol oynadığını belirten Kirişçi, milletvekili olarak Türk toplumu üyelerinin başarıyla varlıklarını ortaya koymasını desteklediğini ifade etti.
AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ceylan, Türkiye ve ABD arasındaki stratejik ve askeri ortaklığa, güçlü ekonomik ilişkilerin de katılmaya başladığını kaydederken, AK Parti Malatya Milletvekili Mehmet Şahin de yıllardan bu yana ABD’de doğru tanıtım ve lobilicilik yapılamadığını, bunun eksikliğini Ermeni tasarıları gibi konularda hissettiklerini belirterek, asamblenin kuruluşunun Türk-Amerikan ilişkilerinde "tarihi bir gün" olduğunu söyledi.
Galadaki bazı Kongre üyelerini Türkiye’ye davet ettiklerini belirten Şahin, burada 10 ABD milletvekiline kendi yaptığı hat sanatı ürünlerini hediye ettiğini de söyledi.
-ASAMBLEYE BAĞLI 6 FEDERASYONDA 180 KURUM- Yeni kurulan Asamblenin Başkanı Faruk Taban, galada gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Kuruluş çalışmalarının geçen sonbaharda başladığını belirten Taban, "(Türki-Amerikan) derken Orta Asya ve Balkanları da içine alan bir coğrafyada hizmet vermeye çalışıyoruz" dedi. Taban, asamble altındaki federasyonların coğrafi olarak ABD’nin değişik bölgelerinde faaliyet gösterdiğini ve onların altında da 180 kurum bulunduğunu anlattı.
Faruk Taban, lobici bir kuruluş olmadıklarını ancak Kongre ile ilgili çalışmalar yaptıklarını belirtti. Bir soru üzerine Taban, asamble altındaki her kuruluşun kendi faaliyetlerini yürütmeye devam edeceğine ve federasyon başkanlarının yönetim kurulunda da yer aldığına işaret etti.
Asamblenin çalışma alanında dini konuların yer alıp almayacağına ilişkin bir soru üzerine Taban, "Dini kurumlar da müessesenin içinde olacak. Buradaki Türki-Amerikalılara hizmet ettiğimizden yola çıkarsak, onlara da bir şekilde ulaşmamız lazım" ifadesini kullandı.
Taban, "asamblenin Fethullah Gülen ile bir bağlantısının olup olmadığı" sorusu üzerine, "şahsi olarak farklı olabilir ama organik olarak resmi bir bağlantımız yok" dedi.
Faruk Taban, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken de tek çatı altında toplanmanın öneminin, özellikle ABD’deki Ermeni tasarısı öncesinde ortaya çıktığını söyledi. ABD Temsilciler Meclisi Dışilişkiler Komitesi’nde tasarının çok az oy farkıyla geçtiğini hatırlatan Taban, çalışmalarının bundan sonra daha seri şekilde devam edeceğini ifade etti.
Türk müziği, yemekleri, hat ve ebru sanatından örneklerin sunulduğu galada, hat sanatıyla isimlerin yazıldığı stantta, hat sanatçısı Aydın Çayır, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Tan ile ABD Kongre üyelerine adlarının yazılı olduğu hat işleme hediye etti. Amerikalı Kongre üyeleri de, Türk sanatlarının sergilendiği bölümü ilgiyle izledi.