17.07.2013 - 09:32 | Son Güncellenme:
Ülke genelinde devam eden protestolarda dün gece, California eyaletinin Los Angeles ve Oakland kentlerinde bazı şiddet olayları meydana geldi.
Yerel basındaki haberlere göre, Los Angeles'ın şehir merkezindeki bir parkta barışçıl şekilde başlayan protesto, 150 kadar eylemcinin gruptan ayrılıp, sokaklarda vandalizme başvurmasıyla şiddete dönüştü.
Eylemcilerin, dükkanların camlarını kırdığı, yollardaki araçların üzerine çıktığı, kaldırımlardaki çöp kutularını ateşe verdiği, otobüs durağındaki iki kişi dahil çevrede duranlara saldırdığı ve trafiği engellediği belirtildi. Şiddetten bazı alışveriş merkezleri de nasibini alırken, görgü tanıkları, eylemcilerin iki alışveriş merkezinde ürün çaldıklarını, camları indirdiklerini ve içerideki eşya ve ürünleri tahrip ettiklerini söyledi.
Olaylarda yerel CBS kanalının bir muhabiri ve kameramanı da hedef alındı. Gazetecilerden birinin saldırı yüzünden beyin sarsıntısı geçirdiği ve hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Şiddetin patlak vermesi üzerine gecenin ilerleyen saatlerinde polisin müdahale ettiği, caddelerin çoğunun boşaltıldığı ve olaylarda en az 14 kişinin tutuklandığı gelen bilgiler arasında.
"BARIŞÇIL GÖSTERİLERİ DESTEKLİYORUZ"
Los Angeles polisi amirlerinden Andrew Smith, yerel NBC4 kanalına yaptığı açıklamada, "Olaylar, aslında bir barışçıl protestoyla başladı ve bunu elbette destekliyoruz. Hatta insanları, barışçıl protesto haklarını kullanmaya teşvik ediyoruz. Ancak burada malesef, bazı insanlar bu protestoyu binalara girmek, arabaların üzerine çıkmak, vandallık yapmak, diğer insanlara saldırmak ve bazı binalardan hırsızlık yapmak gibi eylemlere başvurmak için fırsat olarak kullandılar" dedi.
Los Angeles Belediye Başkanı Eric Garcetti de düzenlediği basın toplantısında, şiddetten küçük bir grup öfkeli protestocuyu sorumlu tutarken, Los Angeles sakinlerini Zimmerman davası kararına duydukları tepkiyi barışçıl yollardan ortaya koymaları çağrısında bulundu. Garcetti, attığı bir twitter mesajında da "Trayvon Martin'in ailesini barış çağrısına saygı göstermeliyiz" ifadesini kullandı. Los Angeles Polis Şefi Charlie Beck de "İfade özgürlüğüne saygı duyuyoruz ama herhangi bir suç eylemine de hoşgörü gösterilmeyecek. Şiddet hiçbir zaman çözüm değildir. Tüm protestocuları, barışın egemen olmasını sağlamaya çağırıyorum. Burası bizim kentimiz ve onu korumak için birlikte çalışmalıyız" şeklinde bir twitter mesajı attı. Şiddet olaylarını önlemek için kentte polisin daha fazla önlem alması planladığı belirtiliyor.
1992 LOS ANGELES İSYANLARI
Los Angeles, Afrikalı-Amerikalı toplumun "ırkçılık" konusunda en sert tepkilerin geldiği şehirlerden biri. California eyaletinin Los Angeles kentinde 1992 yılında beyaz polislerin Afro-Amerikan Rodney King'i takibinin ardından dövdüğü görülen video kayıtlarına rağmen, eyalet mahkemesi şiddet kullanan polis memurlarını beraat ettirmişti.
Bunun üzerine "Los Angeles İsyanı/ Rodney King İsyanı" denilen isyanlar başlamış ve Los Angeles bölgesinde 6 gün boyunca devam etmişti. Birçok yağma, kundakçılık, saldırının yaşandığı, toplamda 53 kişinin öldüğü ve binlerce kişinin yaralandığı isyanın maddi hasarı ise bir milyar doları geçmişti. İsyan, Amerikan askerinin olaya müdahale etmesi üzerine bastırılmıştı. İsyanın ardından olaya karışan polislerin yeniden yargılanması, polis şeflerinin istifası ve aşırı güç kullanımı ile isyana teşvik eden ekonomik ve siyasi atmosfer dahil dahil geniş çaplı inceleme ve araştırmalar yapılmıştı.
OAKLAND DA KARIŞTI
Mahkeme kararı açıklanır açıklanmaz, bazı şiddet olaylarının yaşandığı Oakland'da da sular durulmuyor. Kentte dün geceki protestolarda 9 kişinin tutuklandığı ve en az 2 kişinin yaralandığı belirtildi. Yaralananlardan birinin, bölgedeki bir restoranda görevli garson olduğu, siyah maskeli bazı protestocuların, iş yerlerinin camlarını kıranları durdurmaya çalışırken garsonun yüzüne çekiçle vurduğu ifade edildi. Bir kişinin de polis tarafından atılan plastik mermi sonucu yaralandığı kaydedildi.
Gösterilerde protestocular arasında ayrılan bir grubun şiddete başvurduğu, bazı medya mensupları ve canlı yayın araçlarının da saldırıya uğradığı ifade edildi. Protestoların şiddete dönüşmesi üzerine, polisin civardaki bölgelerden takviye ekipler getirttiği gelen bilgiler arasında. Polis tarafından verilen bilgilerde, kalabalığın polis mensuplarının üzerine şişeler ve havai fişekler attığı, dükkanların ve bankaların camlarını kırdığı ve Amerikan bayrakları yaktığı aktarıldı. 100 kadar protestocunun, bölgedeki ana otoyolu 15 dakika süreyle trafiğe kapattığı da belirtildi.