DünyaABD'de yurt odasını bombayla patlatan Ermeni öğrenci Brunson'ın hedefinde Karabağ vardı

ABD'de yurt odasını bombayla patlatan Ermeni öğrenci Brunson'ın hedefinde Karabağ vardı

02.09.2024 - 12:12 | Son Güncellenme:

Aram Brunson'a yöneltilen suçlamalar için yapılan resmi açıklamada, üniversite öğrencisinin Ermeni militanlara ilham vermeye çalıştığı vurgulandı.

ABDde yurt odasını bombayla patlatan Ermeni öğrenci Brunsonın hedefinde Karabağ vardı

ABD Adalet Bakanlığı, 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Aram Brunson'a yönelik suçlamalara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamaya göre, 2023'te Chicago Üniversitesi'nde öğrenciyken yurt odasında yaşanan patlamanın ardından Brunson hakkında soruşturmalar yürütülüyor.

Haberin Devamı

Brunson'un bir "patlayıcı cihaz" geliştirmeye çalıştığı ve bunu kazara patlattığı iddia edilirken, şahsın, yetkililere, internette gördüğü bir "şakayı" gerçekleştirmek için bunu yaptığını söylediği kaydediliyor.

Hakkındaki soruşturmada, Brunson'un "Ermeni davalarını" desteklemek için "devrimci doğrudan eylem ve terörizm" faaliyetlerinde bulunmaya çalıştığı iddia ediliyor. Brunson'un, patlayıcı cihazların nasıl yapıldığını, kapılara ve masalara nasıl el bombası yerleştirileceğini öğreten videolar çektiği de öne sürülüyor.

Brunson'un ayrıca, "Ermeni militanlara ilham vermeye çalışmak"la suçlandığı aktarılıyor.

İddialar arasında Bruson'un internet aramalarında "ABD'deki yabancı diplomatik temsilciliklere yönelik eylem planı yapmak" da bulunuyor.

Haberin Devamı

Öte yandan, Brunson'a yönelik suçlamaların yer aldığı belgelerde, şahsın patlayıcı geliştirme faaliyetlerinin "Karabağ'daki Azerbaycanlılara yönelik militan eylemler" de bulunma arzusuyla bağlantılı olduğu kaydediliyor.

Bir süre Chicago Üniversitesi'nde eğitim gören 21 yaşındaki Brunson'un şu an Ermenistan'ın başkenti Erivan'da yaşadığı ve buradaki Amerikan Üniversitesi'nde eğitim görmeye devam ettiği değerlendiriliyor.

Adalet Bakanlığının yazılı açıklamasında Federal Soruşturma Bürosunun (FBI) Boston sorumlularından Özel Ajan Jodi Cohen'in konu hakkındaki ifadelerine yer verildi.

Cohen, “Aram Brunson'ın suçlandığı şey endişe vericidir. Şiddet ve aşırılık yanlısı faaliyetlerini desteklemek amacıyla bomba yapma becerilerini geliştirme ve patlayıcı bir cihaz inşa etme girişimlerini gizlemek için bir plan yaptığına inanıyoruz. Bu vaka, FBI Boston Ortak Terörizm Görev Gücünün nerede olursa olsun siyasi şiddeti engelleme misyonunu ne kadar ciddiye aldığını ortaya koymaktadır." değerlendirmesinde bulundu.