03.05.2021 - 17:24 | Son Güncellenme:
AA
ABD'de polis şiddetinin boyutlarını ortaya koyan vücut kamerası görüntülerinin ne zaman yayımlanacağı sorusu, son dönemde tartışmalara yol açıyor.
Polislerin üzerindeki vücut kameraları, son yıllarda birçok ABD'linin, özellikle de siyahların maruz kaldığı polis şiddetini ve adaletsizliği gözler önüne serdi. Ancak bazı vakalarda görüntülerin olaydan aylar sonra yayımlanması tepkilere yol açtı.
The New York Times'ın haberine göre, 2018 itibariyle başkent Washington ve 23 eyalet, polisin vücut kamerasıyla çekilen görüntülerin kamuoyuna açıklanması yönündeki kararları kabul etti. Birçok eyalette de benzer kararlar gündemde. Ancak buralarda da yayımlama zamanına çoğunlukla devlet yetkilileri karar veriyor
Birçok eyaletteyse bu görüntüleri kimlerin görebileceğine ve yayımlanma zamanına dair bazı istisnalar söz konusu. Örneğin Kuzey Carolina'da bunun için mahkeme kararı gerekiyor. Vücut kamerası görüntülerinin hukuken kamuya açık belgeler olarak kabul edilmediği eyaletlerdeki insan hakları savunucuları, bu uygulamanın düzeltilmesinden yana.
Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) üyesi Chad A. Marlow, “Vücut kamerası tüm halkın yararına olmalı. Şeffaflığı güçlendirmek için bu görüntüleri görme hakkı uygulanmalı” dedi
Demokrat Senatör Amos Quick de, geçen hafta Kuzey Carolina Temsilciler Meclisi'nde, polisin vücut kamerası görüntülerinin bir kişinin güvenliğini tehlikeye atmaması halinde 48 saat içinde yayımlanması için bir yasa tasarısı sundu.
Minneapolis'de geçen ay siyah genç Daunte Wright'ın polis tarafından öldürülmesi sonrası yetkililer, protestoların ardından olayın vücut kamerası görüntülerini yayımlamış ve istifa eden polis memuru hakkında ikinci derece cinayetten dava açılmıştı.
Bazı yetkililerse görüntülerin hemen yayımlanmasının soruşturmayı engelleyebileceğini ve olayla bağlantılı kişilerin güvenliğini riske atabileceğini savunuyor.
VÜCUT KAMERASI POLİS ŞİDDETİNİ ÖNLÜYOR MU?
İnsan hakları savunucuları, polisin vücut kamerası kullanmasının bir istisna değil kural olması gerektiğini de belirtiyor. 2016 itibariyle ülkede 500'den fazla kişinin çalıştığı emniyet kurumlarının yaklaşık yüzde 80'inde vücut kamerası kullanılıyor.
Öte yandan polis faaliyetleriyle ilgili şeffaflık sağlayan uygulamanın etkinliğiyle ilgili farklı görüşler var.
New York'ta geçen yıl yapılan bir araştırmada, vücut kamerası kullanımın kentte polise yönelik ırkçılık suçlamalarını arttırdığı, ancak polisin gözaltı ve güç kullanımı kararını fazla etkilemediği sonucuna ulaşılmıştı.
Kaynak: Independent Türkçe