Dünya ABD’de Biden tartışması

ABD’de Biden tartışması

30.06.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

ABD’de gerçekleştirilen ilk seçim münazarasından Başkan Biden’ın kötü performansı sonrası destekçileri ikiye bölündü. Amerikan basınında Demokrat çizgideki yayınlar dahi Biden’ın adaylıktan çekilmesi yönünde yazılara yer verdi...

ABD’de Biden tartışması

DIŞ HABERLER SERVİSİ  - ABD’de Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde adaylar Başkan Joe Biden ve Donald Trump arasında gerçekleştirilen ilk münazara büyük ses getirdi. Münazarada iki ismin vaatleri ve iddialarından çok, sağlık durumları ve yaşları dikkat çekti. Özellikle Başkan Biden’ın durumu ülkede büyük tartışma yaratırken, Demokrat cephede ve basında dahi Biden’ın yarıştan çekilmesi gerektiğine dair yorumlar ağırlık kazandı. 

Haberin Devamı

‘Genç değilim ama...’ 

Biden seçim kampanyası çerçevesinde Kuzey Carolina eyaletinde gerçekleştirdiği mitingde çok daha enerjik görüldü. ABD’nin geleceğinin tehlikede olduğunu belirten Biden “ABD hiç kimseye boyun eğmeyecek. Diktatörlere karşı duracağız. Her şeyden önce demokrasimizi koruyacak, muhafaza edecek ve savunacağız. Bu seçimde söz konusu olan budur” dedi. Yaşı hakkında yapılan eleştirilere değinen Biden, “Genç bir adam olmadığımı biliyorum. Eskisi kadar kolay yürüyemiyorum. Eskisi kadar kolay konuşamıyor, eskisi kadar iyi tartışamıyorum. Ama neyi bildiğimi çok iyi biliyorum. Gerçeği nasıl söyleyeceğimi, doğruyu yanlışı, bu işi nasıl yapacağımı biliyorum. Milyonlarca Amerikalının bildiği şeyi biliyorum: Yere düştüğünüzde ayağa kalkarsınız. Tüm kalbim ve ruhumla bu işi yapabileceğime inanmasaydım tekrar aday olmazdım” ifadelerini kullandı. Münazara sonrasında ilk seçim mitingini Virginia’da yapan Trump ise, büyük bir zafer kazandığını belirterek, “Biden ne yaptığını bile bilmiyordu” dedi. Trump, “Önemli olan Biden’ın yaşı değil, yetkinliği. Ancak, fena halde yetersiz” ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

Münazara boyunca Biden’ın zaman zaman dikkatini toparlayamaması ve bazı noktalarda söylediklerinin anlaşılmaması Demokratlar arasında kaygıya yol açmıştı. İkili arasında gerçekleşen münazara, 81 yaşındaki Biden’ın yaşı ve bilişsel yetenekleri nedeniyle başkanlığa uygun olmadığı tartışmalarını yeniden alevlendirmişti. 

Basından ‘çekil’ çağrısı

Amerikan basını Biden’ın adaylıktan çekilmesi yönünde yazılarla dolu. Washington Post gazetesi, başkanlık yarışında Biden’ın yerine geçecek aday için 10 alternatif isim açıkladı. Listenin başında Başkan Yardımcısı Kamala Harris yer aldı. İkinci sırada, ‘gerçek alternatif ve kağıt üzerinde neredeyse mükemmel’ olarak nitelendirilen Michigan Valisi Gretchen Whitmer gösterildi. Eski first lady Michelle Obama’nın da aday olabileceği iddia ediliyor. New York Times yayın kurulu da, Biden’ın Trump’a karşı katıldığı tartışmada gösterdiği performansın ardından başkana görevden çekilmesi çağrısında bulundu. “Ülkesine hizmet etmek için Başkan Biden yarıştan ayrılmalı” başlıklı makalede, 81 yaşındaki Biden’ın “takdire şayan bir başkan” olduğu ancak 4 yıl önceki kişi olmadığı vurgulandı. Wall Street Journal, Financial Times ve Atlantic gibi diğer etkili yayınlar da önde gelen köşe yazarlarının Biden’a kenara çekilmesi çağrısında bulunduğu köşe yazılarını yayımladı. TIME dergisinin kapağında ise Biden’ın neden olan münazara performansı vardı. Ünlü derginin kapağında sade bir kırmızı fon üzerinde “Panik.” ifadesi ve Biden’ın yürürken bir fotoğrafı vardı. Eski başkan Barack Obama ise, Biden’ın Trump karşısındaki performansının kötü olduğunu kabul etti ancak yine de destek çağrısında bulundu. Obama kendisinin de ilk münazarada kötü performans göstermesini örnek gösterdi.