29.04.2023 - 14:40 | Son Güncellenme:
Rusya'nın Ukrayna'yı işgale girişmesiyle daha önce görülmemiş bir restleşmeye tutuşan Washington ve Moskova arasında ipler geriliyor. Karadeniz ve Baltık Denizi semalarında karşı karşıya gelen Amerikan ve Rus savaş uçakları arasındaki yüksek tansiyon, bu kez Suriye'ye sıçradı. ABD, Suriye semalarındaki Rus pilotların kendileriyle it dalaşı yapmaya çalıştığını duyurdu.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Sözcüsü Albay Joe Buccino, ülkenin önde gelen medya kuruluşlarından CNN'e açıklamasında, Rus pilotların it dalaşı girişimlerini "provokasyon" diye niteledi.
Buccino, bu hamlelerle Rusya'nın ABD'yi 'uluslararası çapta yankı uyandıracak bir olayın içine çekmeye çalıştığını' savundu.
CENTCOM, it dalaşı olarak nitelenen anların kaydedildiği iki video da yayımladı. 18 Nisan'daki kaydın açıklamasında, Rus savaş jeti Su-35'in ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin kontrolündeki hava sahasına izinsiz girdiği ve Amerikan savaş jetine yaklaşık 610 metre yaklaşarak manevra yaptığı belirtildi.
Nisan'daki videonun açıklamasındaysa Su-35'in yine hava sahası kurallarını ihlal ederek ABD jetlerinin yakınında uçuş yaptığı ifade edildi.
ABD Hava Kuvvetleri Operasyonlar Komutanı Korgeneral Alexus Grynkewich perşembe günkü açıklamasında uçuşların it dalaşını amaçladığını savunmuştu.
ABD ve Rusya, Suriye'deki iç savaşta karşılıklı iletişim problemlerinden doğabilecek istenmeyen olayları önlemek için 2017'de 'çatışmayı önleme hattı' kurmuştu. İki ülkenin ordusu, bu hat üzerinden doğrudan iletişime geçebiliyor ve askeri hamleleriyle ilgili önceden bilgilendirme yapabiliyor.
Buccino, Rus jetlerinin marttan bu yana söz konusu hattın protokollerini toplamda 85 kez ihlal ettiğini savundu. Bu sayıya Rus jetlerinin koalisyon güçlerine ait üslerin üzerinden izinsiz yaptığı 26 uçuş da dahil.
CENTCOM sözcüsü, Rus jetlerinin bu taktiklerini "yeni bir operasyon yöntemi" diye niteleyerek, Amerikan jetlerinin it dalaşı girişimlerine yanıt vermediğini ve protokollere bağlı kaldığını savundu.
Washington, 14 Mart'ta da Rus savaş jeti Su-27'nin ABD'ye ait MQ-9 Reaper'a çarparak drone'u Karadeniz'e düşürdüğünü öne sürmüştü.
Moskova ise iddiaları yalanlayarak, drone'un hava sahasını ihlal ettiğini, Rus jetlerin uyarılarının ardından aracın keskin manevra yapıp irtifa kaybederek düştüğünü savunmuştu.
Olayın ardından Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, görevde yer alan ve kimlikleri açıklanmayan iki pilota devlet nişanı vermişti.
Kaynak: Independent Türkçe