DünyaABD Büyükelçisi Flake: Türkiye'ye minnettarız

ABD Büyükelçisi Flake: Türkiye'ye minnettarız

02.09.2024 - 16:31 | Son Güncellenme:

ABD Büyükelçisi Jeffry Flake, Ankara'daki görev süresinin dolduğunu belirterek, "Küresel gıda güvenliğini güvence altına alan Karadeniz Tahıl Girişimi'nde üstlendiği rolden dolayı Türkiye'ye minnettarız. Türkiye'de görev yapmaktan onur duydum ve nereye gidersem gideyim yüreğimde taşıyacağım minnettarlık ve anılarla ayrılıyorum Türkiye'den" dedi.

ABD Büyükelçisi Flake: Türkiyeye minnettarız

Ankara'daki 3 yıllık görev süresi sona eren ABD Büyükelçisi Jeffry Flake, ABD Büyükelçiliği'nin sosyal medya hesabından bir video mesaj yayımladı.

Haberin Devamı

Flake, veda mesajında, 3 yıllık görev süresinde Türk halkı ve Amerikan halkı arasında derin anlayışı ve iş birliğini geliştirdiklerini belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte Gordion'da kazı gerçekleştirdik. Ankara'daki Roma Tiyatrosu'nu restore ettik ve çok sayıda önemli kültürel miras alanını koruduk. Değişim programlarındaki öğrenci sayısının artması beni çok mutlu etti. 20 yılı aşkın süredir devam eden Gençlik Değişim ve Öğrenim Programı'na bugüne kadar 700'den fazla Türk öğrenci katılım sağladı. Ve bu yıl 55 Türk lise öğrencisi tam burslu olarak ABD'de eğitim görecek. Trade Winds ve Dijital Diyalog gibi önemli girişimlerle iki ülke özel sektörünün ilişkilerini derinleştirmeye yönelik çabalarımız ekonomilerimizin büyümesini sağlamış ve her iki ülkede de işletmeler ve çalışanlar açısından fırsatlar ve iş imkanları yaratmıştır" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ABD Büyükelçisi Flake: Türkiyeye minnettarız

'HAYATIMDA HİÇ BU KADAR MAÇ İZLEMEMİŞTİM''

Flake, Türkiye'nin sporseverler için harika bir ülke olduğunu vurgulayarak, "Hayatımda hiç bu kadar futbol, voleybol ve basketbol maçı izlememiştim. Gelecek nesillere ilham kaynağı olan muhteşem sporcularla tanışma imkanı buldum. Özellikle de Uluslararası Cesur Kadın Ödülü'ne aday gösterilen Eda Erdem'le. Avrupa turnuvalarında Türkiye için tezahürat yapmak, sporun ülkeler arasında esin kaynağı olduğu arkadaşlığa, dostluğa ve takım çalışmasına destek olmak çok hoşumuza gitti" diye konuştu.

'BİRLİKTE NATO İTTİFAKI’NI GÜÇLENDİRDİK'

Sıkı bir çalışma ve köklü bir diplomasi anlayışıyla güvenliği ve karşılıklı saygıyı artırarak ikili ortaklığın güçlendirildiğini söyleyen Büyükelçi Flake, "En yüksek düzey politika diyaloğumuz olan 'Stratejik Mekanizma' ile F-16'ların satışı, Finlandiya ile İsveç'in NATO'ya katılımı gibi konularda kritik bir ilerleme sağlayarak meselelerin üstesinden geldik. Ukrayna'ya verdiğimiz ortak destek, son derece kritik bir rol oynadı. Küresel gıda güvenliğini güvence altına alan Karadeniz Tahıl Girişimi'nde üstlendiği rolden dolayı Türkiye'ye minnettarız. Türkiye ve diğer müttefiklerimiz sayesinde haksız yere Rusya'da alıkonulan insanların kısa bir süre önce evlerine dönmesini sağladık. Birlikte NATO İttifakı'nı güçlendirdik. Finlandiya ve İsveç'i yeni üyeler olarak NATO'ya kabul ettik. Amerikan ve Türk birliklerinin birlikte yürüttüğü çalışmalarla ortak tatbikatlar, eğitimler ve gemi ziyaretleri gerçekleştirdik" dedi.

Haberin Devamı

'NATO ZİRVESİ 2026'DA TÜRKİYE'DE DÜZENLENECEK'

Ardından NATO Zirvesi’nin 2026'da Türkiye'de düzenleneceğini hatırlatarak, "NATO'nun kuruluşunun 75'inci yıl dönümünü kutladık. NATO Zirvesi, 2026'da tam burada, Türkiye'de düzenlenecek. ABD ve Türkiye, ihtiyaç duyulan temel yardım malzemelerini temin ederek ve barışı savunarak dayanışma içimde hareket etmiştir. 6 Şubat 2023'te Türkiye'de yaşanan o yıkıcı depremi asla unutmayacağım. Depremin ardından gerçekleştirdiğimiz acil müdahale çalışmaları ve devam eden desteğimiz ortaklığımızın gücünü ve müttefikimiz Türkiye'ye olan bağlılığımızı ortaya koydu. Birlikte depremzedeleri kurtardık, yardım temin ettik, kurtulanlarla yemek yaptık. İnsanların hayatlarını, topluluklarını yeniden inşa etmelerine yardımcı olduk" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'BU MUHTEŞEM ÜLKENİN İNSANLARINI ÖZLEYECEĞİM'

Türkiye'de kişisel olarak kendisinin, eşi Cheryl Flake'nin ve ailesinin çok sıcak bir şekilde karşılandığını vurgulayan Büyükelçi Flake, "Yemekleri, deniz kenarındaki olağanüstü kentleri, Akdeniz'in, Ege'nin ve İstanbul Boğazı'nın sularında yüzmeyi, zengin tarihi, kültürü, UNESCO listesindeki alanları ve tabii ki hepsinden de önemlisi, bu muhteşem ülkenin insanlarını özleyeceğim. Buradan ayrılmak yuvamızı geride bırakıp gitmek gibi. Bu yüzden size ne kadar teşekkür etsem az. Türkiye'de görev yapmaktan onur duydum ve nereye gidersem gideyim yüreğimde taşıyacağım minnettarlık ve anılarla ayrılıyorum Türkiye'den. Hoşça kalın" dedi.

Yazarlar