DünyaAB skandalın üstüne gidiyor

AB skandalın üstüne gidiyor

14.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rüşvet skandalıyla sarsılan Avrupa Parlamentosu dün Katar’dan para aldığı ortaya çıkan Başkan Yardımcısı Eva Kaili’yi görevden aldı. Operasyonu sürdüren Belçika polisi de dün AP ofislerinde arama yaptı.

AB skandalın üstüne gidiyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Avrupa Parlemontosu’nu (AP) sarsan rüşvet skandalıyla ilgili yaşanan şok devam ederken, olayla ilgili yeni gelişmeler yaşandı. Belçika’da 3 AP üyesi ile AP Başkan Yardımcısı Yunan milletvekili Eva Kaili’nin yer aldığı yolsuzluk skandalı kapsamında başlatılan soruşturma sürüyor. Belçika polisi, Katar’ın bazı Avrupa Parlamentosu çalışanlarına ekonomik ve siyasi kararları etkilemek için rüşvet verdiği gerekçesiyle başlatılan soruşturma kapsamında dün AP ofislerinde arama yaptı.

Haberin Devamı

Öte yandan Eva Kaili, skandal sonrası dün görevden alındı. AP’de dün yapılan oylamada 625 üye Kaili’nin görevden alınması yönünde oy kullandı. Sadece bir üye “Hayır” oyu kullanırken, iki üye de çekimser kaldı. Parlamentonun 14 başkan yardımcısından birinin görevden alınabilmesi için üyelerden en az üçte ikisinin oyu gerekiyordu. Daha önce Yunanistan’da partisi PASOK’tan ihraç edilen Kaili, AP’deki Sosyalistler ve Demokratlar Grubu’ndan da ihraç edildi. Kaili’nin babası ve eşi yine soruşturma kapsamında Yunanistan’da sorgulandı.

AB skandalın üstüne gidiyor

Rüşvet skandalına karışan Eva Kaili’nin partneri Francesco Giorgi de gözaltına alınanlar arasında.

Avukatı reddetti

Oylama öncesi konuşan Parlamento Başkanı Roberta Metsola dikkat çekici ifadeler kullandı. Metsola, “Avrupa demokrasisi saldırı altında, özgür ve demokratik toplumlarımız tehlike altında” derken, parlamentonun itibarını kurtarma sözü verdi. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de, suçlamaların çok ciddi olduğunu söyledi ve parlamentoyu denetlemek üzere yeni bir etik komisyonu kurulması çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

Soruşturma kapsamında şu ana kadar 1 milyon Euro’ya yakın paraya da el konuldu. Gözaltında bulunan 4 isim, “suç örgütüne katılmak, kara para aklama ve yolsuzluk” ile suçlanıyor. Tutuklanan kişiler, bugün ön duruşmaya çıkarılacak. Kaili’nin avukatı Michalis Dimitrakopoulos ise dün Yunan basınına yaptığı açıklamada, müvekkilinin Katar’dan rüşvet almadığını ve masum olduğunu söyledi. Katar hükümeti de, yolsuzluk skandalına karıştığı yönündeki suçlamaları reddediyor. Soruşturmanın, AP’nin tarihindeki en büyük yolsuzluk skandalı olduğu ifade ediliyor.