08.07.2022 - 14:35 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
ge Denizi'nde 'sıcak bir yaz' bekleyen Yunan medyasında, Batı Trakya'daki buluşmadan ABD'li Kongre üyelerinin Atina'ya yapacağı ziyarete ve Girit Adası'ndaki drone üssüne çok sayıda Türkiye haberi var.
To Vima gazetesi, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Gümülcine'ye gittiğini ve şehirdeki Müslümanlarla bir araya geldiğini bildiriyor.
Buluşmanın Gümülcine'deki Yeni Cami'de gerçekleştiğini aktaran CNN Yunanistan ise, Miçotakis'in Atina yönetimi tarafından atanan müftü Cihat Halil, Dimetoka müftüsü Osman Hamza ve İskeçe müftüsü Hemşeri Nezden'le görüştüğünü yazdı.
Yunan Başbakan, Kurban Bayramı nedeniyle gerçekleşen ziyaretinde Batı Trakya'nın Müslümanlar ve Hristiyanların barış içinde bir arada yaşadığı örnek bir yer olduğunu söyledi. Batı Trakya'da yaşayan Türkler, Atina yönetiminin seçilmiş müftüleri yok sayıp atadığı müftüleri kabul etmiyor.
Kathimerini gazetesi, ABD tarafından Türkiye'ye F-16 jetlerinin satışına yeşil ışık yakılmasıyla büyük bir hayal kırıklığı yaşayan Yunanistan'ı bir grup Amerikalı kongre üyesinin ziyaret edeceğini duyurdu. Habere göre, Amerikalı siyasetçiler Başbakan Miçotakis'le buluşacak. Gündemde ise Yunan-ABD ilişkilerinin yanı sıra Türkiye de var.
Halihazırda Yunan-Amerikalı siyasetçiler, Washington'da Türkiye'ye savaş uçağı satışını engellemek için var güçleriyle çaba gösteriyorlar.
'Türk analistler ne söylüyor? Ankara'nın canını sıkan iki üs' başlığıyla bir habere yer veren Ta Nea gazetesi, söz konusu üslerin Yunanistan'ın en kuzeyinde ve en güneyinde olduğunu bildiriyor. Gazete, ABD'nin Girit Adası'ndaki Suda Üssü ile Batı Trakya'daki Dedeağaç'ta bulunan üssünü işaret etti, özellikle Suda'daki deniz üssünün Türk analistler tarafından öne çıkarıldığını yazdı.
Suriye'den Libya'ya, Azerbaycan'dan Ukrayna'ya birçok savaşın kaderini değiştiren Türk silahlı insansız hava araçları (SİHA), özellikle son bir yıldır Yunan ordusunun bir numaralı gündemi. Türk drone'larından çekinen Atina yönetimi, Ege Denizi'nin ortasındaki İskiri Adası'na İsrail'den kiraladığı insansız hava araçlarını yerleştirdi.
Geçen hafta İsrail'den kiralanan insansız hava araçlarının Ege Denizi'nde Türkiye'ye karşı bir 'şemsiye' görevi yapacağını yazan Kathimerini, bugün yeni bir habere yer verdi. Habere göre, Avrupa Birliği (AB) Sınır Koruma Ajansı Frontex tarafından İsrail'den kiralanan Heron tipi insansız hava araçları bugünden itibaren altı ay boyunca Ege ve İyon denizinde devreye gezecek.
Frontex'in kiralama için İsrail firması IAI'e 6 milyon euro ödediğini belirten Kathimerini, drone'ların merkez üssünün Girit Adası'ndaki Timbaki olacağını bildiriyor. Heron insansız hava araçlarından alınan görüntüler Yunan genelkurmayı, Yunan sahil güvenlik ekipleri ve Frontex'in Polonya'nın başkenti Varşova'daki genel merkezine aktarılacak.
Kathimerini gazetesi, 16 saat boyunca havada kalabilen İsrail dronelarının özellikle Girit'in kuzeyi ve güneyini tarayacağını kaydetti. Gazete, Türkiye'den İtalya'ya geçmeye çalışan göçmen botlarının yanı sıra Girit'in güneyindeki uyuşturucu güzergahının da mercek altına alınacağını savundu.
Frontex'in yönetici yardımcısı Ayia Kalnaya, Girit'teki Timbaki Hava Üssü'nü ziyaret etti. Gazeteye göre, Frontex, eski yöneticisi Fabrice Leggery'nin Nisan ayındaki istifasından bu yana ilk kez Yunanistan'daki operasyonel araç sayısını artırdı. Avrupa Birliği (AB) Sınır Koruma Ajansı Frontex'in halihazırda Yunanistan'da bir helikopter ve çok sayıda botu var.
Kathimerini gazetesi, geçen hafta 'Drone-savarlar adalarımızı koruyacak' başlığıyla bir haber yayımlamış, gizlilik içerisinde Ege Denizi'ndeki adalara konuşlandırılacak bir sistemden söz etmişti. Kathimerini, devreye alınacak hava savunma sistemininin Türk insansız hava araçlarına müdahale edeceğini iddia etmişti.
"İster ünlü Bayraktar TB2 olsun ister daha gelişmiş drone ANKA-S olsun gökyüzünde yönünü kaybedecek" gibi iddialı bir cümlenin bulunduğu haber, İsrail sisteminin Türk SİHA'larını kör edeceğini savunmuştu.
Önceki aylarda Yunanistan'ın müttefiki İsrail'den Demir Kubbe hava savunma sistemini talep ettiği birçok kez medyadaki haberlere yansımıştı. Kathimerini, Ege Denizi'ne yerleştirilecek sistemin Demir Kubbe'yle benzer özelliklere sahip olduğunu ancak Yunanistan için özel olarak tasarlandığını yazdı.
Kathimerini, yalnızca gözetleme drone'larına sahip olan Yunanistan'ın ABD'den üç adet MQ-9 insansız hava aracı almaya hazırlandığını da aynı haberde kaydetti.
Gazete, parlamento gündeme getirilen MQ-9'ların kontrol istasyonlarıyla birlikte yaklaşık 400 milyon euroya mal olacağını bildiriyor. Yaklaşık 17 bin metre irtifaya ulaşabilen MQ-9'un menzili ise 1850 kilometre.
Yunan Ta Nea gazetesi, Haziran ayı sonunda 'Türk drone'larına karşı Ege'de çifte kalkan' başlığıyla bir haber yayımlamıştı. Ta Nea, kıtalararası üne kavuşan Türk insansız hava araçlarına karşı hem elektronik sistemler hem de yeni drone'lar alındığını belirtmişti.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Konstantinos Floros'un İsrail gezisinde ziyaret ettiği askeri üsse değinen gazete, Yunan generalin Palmachim'deki üste İsrail'in insansız hava aracı filosunu incelediğini kaydetmişti. Yunan Genelkurmay Başkanı, ayrıca İsrail'in elindeki Demir Kubbe, David's Sling ve Arrow 3 hava savunma sistemleri hakkında bilgi aldı.
Yunan savaş gemilerine küçük insansız hava araçları konuşlandırıldığını yazan gazete, Yunanistan'ın kendi drone projesi Archytas'ın ise iki yıl içinde üretime başlayacağını aktarmıştı. Ta Nea'ya göre, Bayraktar TB2'ye yanıt veremeyen Yunan ordusu halihazırda insansız hava araçlarına karşı koyabilecek bir müdahale aracından yoksun.