DünyaAB bakanları İsrail'e yaptırımı tartışacak

AB bakanları İsrail'e yaptırımı tartışacak

29.08.2024 - 10:27 | Son Güncellenme:

Türkiye'nin de davet edildiği gayriresmi dışişleri bakanları toplantısında, İsrailli aşırı sağcı bakanlar Smotrich ve Ben-Gvir'e yaptırım oylanacak. Belçika öneriye destek verdiğini ilan etti.

AB bakanları İsraile yaptırımı tartışacak

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları bugün Brüksel'de bir araya geliyor. Her altı ayda bir yapılan ve Gymnich olarak da adlandırılan gayriresmi formattaki toplantı sırasında AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in bazı İsrailli bakanlara yaptırım önerisinin de gündeme gelmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Türkiye beş yıl sonra Gymnich toplantısına davet edildi ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan bugün Brüksel'de.

Koltuğunu eski Estonya Başbakanı Kaja Kallas'a devretmeye hazırlanan Borrell, 16 Ağustos'ta İsrailli yerleşimcilerin Batı Şeria'da karıştıkları şiddet olayları nedeniyle hem yerleşimcileri hem de bazı İsrail hükümeti üyelerini hedef alan yaptırımları gündeme getireceğini söyledi.

Bu kapsamda AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, aşırı sağcı İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'e yaptırım öngören bir taslağı görüşecekler.

İLK DESTEK BELÇİKA'DAN

İsrailli iki bakana yaptırım önerisine ilk açık destek Belçika Başbakan Yardımcısı Petra De Sutter'dan geldi. De Sutter sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Soykırım politikaları ve çağrıları cezasız kalmamalı. İsrailli Bakanlar Smotrich ve Ben-Gvir'e yaptırım uygulanmasına tam destek veriyorum. Amana ve Regavim adlı yerleşimci organizasyonlarına da yaptırım uygulanmalı" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Faşist bakanlardan Smotrich daha önce iki milyon Filistinliyi aç bırakmanın 'haklı ve ahlaki olabileceğini' söyledi. Ben-Gvir de Batı Şeria'da cinayet ve kundaklama gibi suçlara karışan silahlı yerleşimcilere destek veriyor.

Muhtemel bir yaptırım kararı, İsrail'de paniğe yol açtı. Dışişleri Bakanı Israel Katz, yaptırım metninin kabul edilmemesi için AB içindeki dostlarıyla durmadan çalıştıklarını söyledi.

OY BİRLİĞİ GEREKLİ

Tartışılacak yaptırımların iki bakanın AB'deki mal varlıklarının dondurulması ve AB'ye girişlerinin yasaklanmasını içermesi bekleniyor. Ancak AB'de yaptırım kararları oybirliğiyle alınıyor; Almanya, Çekya ve Macaristan gibi ülkelerin ise İsrail'in yanında saf tutması bekleniyor.

AB dışişleri bakanlarının toplantısı, İsrail'in işgal altında tuttuğu Batı Şeria'da dört ayrı kentte büyük saldırılar ve baskınlar başlatmasından bir gün sonrasına rastlıyor. Söz konusu baskın, İsrail'in İkinci İntifada'dan bu yana Batı Şeria'daki en büyük saldırısı.

İsrailli bakan Katz, Çarşamba günü tıpkı Gazze'de olduğu gibi Batı Şeria'daki Filistinlilerin de yaşadıkları bölgelerden zorla çıkarılmalarını önerdi, bir savaş durumunda olduklarını savunup zorunlu tahliyenin gerekli olduğunu iddia etti.

Haberin Devamı

AB Yüksek Temsilcisi Borrell ise, sosyal medya sitesi X'te yaptığı paylaşımla Batı Şeria'daki saldırılara ve Katz'ın sözlerine tepki gösterdi. Borrell, Batı Şeria sakinlerinin tahliyesine yönelik açıklamaların bölgede istikrarsızlığı daha da artıracağını ifade etti.

Toplantıda ayrıca Birleşmiş Milletler (BM) Gazze Kıdemli İnsani Yardım ve Yeniden Yapılanma Koordinatörü Sigrid Kaag bakanlara brifing verecek.