Dünya7 Ekim öncesi nefesler tutuldu! İsrail’den garanti yok

7 Ekim öncesi nefesler tutuldu! İsrail’den garanti yok

06.10.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

İsrail’den İran’ın balistik füze saldırısına bir yanıt beklenirken, Amerikan yönetimi İsrail’in İran’da nükleer tesisler ya da petrol sahalarının vurulmayacağına dair bir garanti vermediğini açıkladı.

7 Ekim öncesi nefesler tutuldu İsrail’den garanti yok

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ile İran arasındaki gerilime değinerek, “İsrail, İran’ın füze saldırısına nasıl karşılık vereceğine henüz karar vermedi. Onların yerinde olsaydım, petrol sahalarını vurmaktan başka alternatifler düşünürdüm” demişti. Bu sözleriyle daha önce nükleer tesislerin hedef alınmasına karşı olduğunu belirten Biden, petrol sahaları için de karşı uyarıda bulunmuştu. Biden, Tahran’ın yaklaşık 180 füze ile gerçekleştirdiği saldırıya İsrail’in yanıt verme hakkı olduğunu ancak bunun “orantılı” yapılması gerektiğini dile getirmişti.

Haberin Devamı

Netanyahu: Karşılık vereceğiz

Ancak ABD’den gelen haberler, İsrail yönetiminin ne petrol sahaları ne de nükleer tesislerin vurulmaması konusunda ABD’ye bir garanti vermediği yönünde. CNN’de yer alan ve ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yetkililere dayandırılan haberde, İsrail’in yapılacak misilleme konusunda ABD’ye herhangi bir güvence vermediğini ifade edildi. Kaynaklar, bu misillemenin Hamas’ın 7 Ekim saldırısının yıldönümünde yapılıp yapılmayacağını kestirmenin ise oldukça güç olduğunu ifade etti.İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da “İran 2 kez topraklarımıza ve şehirlerimize yüzlerce füze fırlattı. Tarihteki en büyük balistik füze saldırılarından biri. İsrail’in kendini savunma ve bu saldırılara karşılık verme hakkı vardır ve biz de bunu yapacağız” dedi.

Haberin Devamı

Nitekim ABD’de İsrail’in büyük bir destekçisi olan Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump, İran’ın nükleer tesislerinin hedef alınması konusunda İsrail yönetimine destek vermiş gözüküyor. Trump, İsrail’in İran’daki nükleer tesisleri vurması gerektiğini ifade ederek buna karşı çıkan Biden’ı eleştirdi. 

İsrail devlet televizyonu KAN, Haaretz gazetesi ve ordu radyosunun haberlerinde, İsrail ordusunun, İran’a “büyük ve şiddetli” bir askeri saldırı başlatmaya hazırlandığı kaydedildi. İsrail’den her an İran’a yönelik bir misilleme gelebileceği ifade ediliyor.

7 Ekim öncesi nefesler tutuldu İsrail’den garanti yok

‘Sinvar hayatta ve bölgesel savaşı bekliyor’

Hamas lideri Yahya Sinvar’ın İsrail’in Gazze Şeridi’nde düzenlediği hava saldırılarına rağmen hayatta olduğu öne sürülüyor. ABD basınında yer alan ve Amerikan istihbarat kaynaklarına dayandırılan haberlerde, Sinvar’ın Gazze’de saklanmaya devam ettiği ifade ediliyor. ABD’li yetkililer, Sinvar’ın hayatta olduğuna inandıklarını ve çıkabilecek bir bölgesel savaş için beklediğini düşündüklerini belirtti.

Sinvar’ın son dönemde iyice “kaderci” hale geldiği, savaştan sağ çıkacağına yönelik inancı olmadığı ve bu nedenle de ateşkes müzakereleri konusunda daha sert bir tutum geliştirdiği öne sürülüyor. Sinvar’ın İran yönetimi ve Hizbullah’a karşı da kendisine yardım gönderilmemesi nedeniyle olumsuz tavır takındığı, bununla birlikte İsrail’in daha geniş bir bölgesel çatışmaya girdiğini görmeye kararlı olduğu iddia ediliyor.

Haberin Devamı

ABD’li yetkililer, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun da esas olarak kendi siyasi bekâsını düşündüğünü ve Gazze’de ateşkesin kendi çıkarına olmadığını düşünebileceğini belirtiyor.

Macron’dan silah ambargosu çağrısı

AFP’nin aktardığına göre Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail’e silah sevkiyatının durdurulması çağrısında bulundu. France Inter radyosuna konuşan Macron, “Bence bugün öncelikli olan siyasi çözüme geri dönmemiz ve Gazze’de savaşmak üzere [kullanılan] silah sevkiyatını durdurmamızdır,” dedi ve Fransa’nın artık İsrail’e silah göndermediğini de sözlerine ekledi. İsrail Başbakanı Netanyahu ise Macron’a “İsrail’e karşı silah ambargosu çağrısı yapıyor, ayıp onlara” yanıtını verdi.

Lübnan’a saldırılar devam ediyor

Lübnan’ın güneyinde İsrail ordusu ve Hizbullah arasındaki çatışmaların yoğunlaştığı ifade ediliyor. Hizbullah, Lübnan’ın güneyindeki bir sınır köyünde düzenledikleri saldırıda, İsrail’in ‘seçkin kuvvetlerinden’ 20’den fazla askeri öldürdüklerini ve yaraladıklarını öne sürdü. İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise ‘düzinelerce Hizbullah militanının öldürüldüğü’ ifade edildi.

Haberin Devamı

Atallah öldürüldü

Lübnan’ın başkenti Beyrut’a yönelik hava saldırıları ise sürüyor. Özellikle kentin güneyindeki bölgelere yönelik saldırılar dün de devam etti. Öte yandan BM Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) İsrail’in uyarılarına rağmen ülkedeki pozisyonlarını terk etmeyeceklerini söyledi. Bununla birlikte İsrail ilk kez ülkenin kuzeyindeki Trablus kentini hedef aldı. Bu saldırıda Hamas yöneticisi Said Atallah’ın ailesiyle birlikte öldürüldüğü ifade ediliyor. Hamas Atallah’ın ölümünü doğruladı.