27.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
İngiltere Veliaht Prensi William’ın eşi Prenses Kate’in geçen hafta kanser tedavisi gördüğünü açıklaması, 50 yaş altındaki kanser yaygınlığını gündeme getirdi. Bir araştırma, erken yaşta görülen kanserin 1990 ile 2019 yılları arasında küresel olarak yüzde 79 arttığını ortaya koydu. Uzmanlar gençlerdeki kanser vakalarının 2030 yılına kadar yüzde 31 artacağını öngördü.
YAŞAM TARZI
Ünlü onkolog Prof. Karol Sikora, “Obezite, yağlı beslenme, hareketsiz yaşam tarzı, bütün gün masa başında oturmak gençlerde kanser görülme oranını artırdı” dedi. Uzmanlar ayrıca, kırmızı etin fazla, meyvenin az olduğu beslenme tarzının yanı sıra fazla alkol tüketimi ve sigara kullanımının da ana risk faktörleri olduğunu söyledi.
UYKUYA YATAN HÜCREYE ÖLÜM
İngiliz uzmanlar, meme kanserlerinin yüzde 80’ini oluşturan östrojen reseptörü pozitif (ER+) meme kanserinin neden geri dönebildiğini inceledi. Araştırmacılar, “G9a” adlı enzimi engellemenin, uykuya yatan kanser hücrelerini öldürdüğünü buldu. Prof. Luca Magnani, “Umarım ilk bulgularımız uykuya yatan kanser hücrelerini öldüren tedavilere öncülük eder, böylece nüksetme problemi yaşanmaz” dedi.
TÜRKİYE’DE YÜZDE 66 ORANINDA
“Daily Mail” gazetesinin Dünya Sağlık Örgütü verilerine dayanarak oluşturduğu haritada, ülkelerde rastlanan 50 yaş altı kanser vakalarının oranına yer verildi. Türkiye, yüzde 66’lık oranla en fazla genç yaşta kanserin görüldüğü ülkeler arasında yer aldı. Avustralya yüzde 135 ile dünyada en fazla 50 yaş altı kanser vakasının görüldüğü ülke oldu. Avustralya’yı yüzde 119 ile Yeni Zelanda takip etti.
SOSYAL MEDYADA DEDİKODUYA DEVAM
Prenses Kate geçen hafta, ocak ayından bu yana halkın karşısına çıkmamasının nedeninin kanser tedavisi olduğunu açıkladı. Ama sosyal medyada hakkında üretilen dedikoduları önleyemedi. Kullanıcıların #kategate etiketli paylaşımları daha da arttı. Uzmanlara göre, sosyal medya güruhu dedikodularla neşeleniyor.