14.06.2023 - 11:59 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Akdeniz'de seyreden teknedeki olağandışılık, Avrupa Birliği Sınır Güvenliği Ajansı Frontex'in gözetleme uçağı tarafından Salı günü öğleden sonra fark edildi. Hıncahınç insanla dolu balıkçı teknesindeki hiç kimse can kurtaran yeleği giymiyordu.
Frontex'in yardım teklifi teknedekiler tarafından kabul edilmedi. Libya'dan Akdeniz'e açılıp İtalya'ya gittiği tahmin edilen tekne, Çarşamba günü Yunanistan'ın Mora Yarımadası açıklarında alabora oldu.
Kaçak göçmenleri taşıyan teknenin sabaha doğru Mora Yarımadası'nın Navarin Kalesi açıklarında battığı belirlendi. Yunan Sahil Güvenlik ekipleri, balıkçı teknesinin İyon Denizi'ndeki uluslararası sularda alabora olduğunu bildiriyor.
Kapasitesinin çok üstünde yolcusu olan göçmen teknesinin alabora olduğunun duyulmasıyla geniş çaplı bir kurtarma operasyonu başlatıldı. Donanmaya ait gemilerin yanı sıra askeri uçak ve helikopterin de katıldığı kurtarma operasyonunda, 100 göçmen sağ salim karaya çıkarıldı. Kurtarılan göçmenlerden dördü helikopterle Kalamata'ya taşındı. Yerel medya, hipotermi teşhisi konulan yaralıların durumunun ciddi olduğunu aktarıyor.
Sahil Güvenlik, 17 göçmenin cesedinin çıkarıldığı bilgisini verdi. Can kaybı ilerleyen saatlerde önce 59'a, ardından 78'e çıktı. Yunan medyası, yüzlerce göçmenin kayıp olmasından korkulduğunu bildiriyor.
Kathimerini gazetesi, insan kaçakçılarının 30 metre uzunluğundaki balıkçı teknesiyle en az 400 göçmen taşıdığını yazdı.
Skai televizyonu ise, kurtarılan göçmenlerin ilk getirildikleri yer olan Pilos'taki sahilde bekleyen onlarca ambulansın görüntülerini ekrana getirdi.
Yunan basını ayrıca, teknedeki yolcuların büyük bir bölümünün erkek ve çoğunun da 20'li yaşlarda olduğunu aktardı. Göçmenlerin hangi ülke vatandaşları oldukları ise henüz açıklanmadı.
Yunanistan, Salı günü de Girit açıklarında yaklaşık 80 göçmeni taşıyan bir yelkenliye operasyon düzenlemiş ve umutsuzca yol almaya çalışan araçtakiler kurtarılmıştı.
Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) Yunanistan'daki ofisi yaptığı açıklamada yaşanan ölümleri "yürek parçalayıcı" olarak nitelendirdi.
Suriye'deki iç savaşın tetiklediği göçmen akını, 2010'lu yıllardan itibaren Avrupa güzergahı olarak Akdeniz'i kullandı. Yunanistan, Ortadoğu, Asya ve Afrika'dan Avrupa'ya ulaşmak isteyen göçmenler için önemli bir geçiş güzergahı.
Her yıl binlerce göçmen Akdeniz'de alabora olan teknelerde can verirken, özellikle yaz mevsimlerinde neredeyse her gün bir kurtarma operasyonu gerçekleşti.
Birleşmiş Milletler'in verilerine göre bu yıl İtalya, İspanya, Yunanistan, Malta ve Kıbrıs'a ulaşan mülteci sayısı 72 bine ulaştı.
Frontex aracılığıyla Akdeniz'i gözetleyen Avrupa Birliği, özellikle Libya ve Tunus üzerinden gelen tekneleri durdurmayı deniyor.
AB, düzensiz göçü önlemesi için geçen hafta Tunus’a 900 milyon euro önerdi. Bu yıl İtalya'ya gelen göçmenlerin yarısı teknelerle Tunus’tan yola çıktı. Ocak ve Haziran ayları arasında yaklaşık 50 bin kişi Tunus’tan İtalya’ya geçti.