Dünya25 gökdelen yüksekliğinde dev tsunami

25 gökdelen yüksekliğinde dev tsunami

14.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Küresel ısınmanın, Grönland’da 200 metrelik ‘mega tsunami’yi tetiklediği ortaya çıktı. Dalga uzunluğu 25 gökdelen yüksekliğine ulaşan tsunami, bölgede 9 gün boyunca etkili olmuş.

25 gökdelen yüksekliğinde dev tsunami

Bilim insanları 2023 yılının Eylül ayında dünyanın dört bir yanındaki sensörler tarafından kaydedilen gizemli sismik sinyali araştırıyordu. Sonunda sarsıntının kaynağının Dickson Fiyortu’nda yaşanan devasa bir heyelan olduğu belirlendi. Tabanındaki buz tabakası eriyen 25 milyon metreküp hacmindeki kaya kütlesinin suya çarpması sonucu oluşan tsunami dalgalarının, 9 gün boyunca fiyord içinde gidip geldiği anlaşıldı. Araştırmacılar, dev kaya kütlesinin suya çarpması sonrası fiyortta 200 metre yüksekliğinde bir “mega tsunami” yaşandığını hesaplarken, oluşan dalganın uzunluğunun, 25 Empire State Binası’na(381 metre) denk geldiği belirtildi.

Haberin Devamı

Dedektif gibi çalıştılar

Sismik gizem, Danimarka Donanması’nın işbirliği ile çözülürken, çalışmaya katılan bilim insanlarının uydu fotoğraflarını tarayarak sarsıntının kaynağını buldukları zğrenildi. Çalışma ekibinde yer alan University College London’da görevli Dr. Stephen Hicks, “Bu kadar uzun bir süre boyunca bu kadar büyük ölçekli bir su hareketi hiç görmemiştik, Dağı destekleyen buzul o kadar inceldi ki onu tutmayı bıraktı. Yaşanan olay iklim değişikliğinin bu bölgeleri nasıl etkilediğini gösteriyor.” dedi.

Yazarlar