Dünya2024 seçimleri için Biden’ın kurtarıcısı!

2024 seçimleri için Biden’ın kurtarıcısı!

30.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünyanın farklı bölgelerinde aktif bir savaş ve pek çok çatışma yaşanırken, gözler ABD’nin 5 Kasım 2024’deki seçimlerine çevrilmiş durumda.

2024 seçimleri için Biden’ın kurtarıcısı

FATMA GÜLÇİN KABASAKALLI - Donald Trump’ın ardından 80 yaşındaki ABD Başkanı Joe Biden da adaylığını açıkladı. Bıçak sırtı gitmesi beklenen Amerikan başkanlık seçimlerinin rüzgârı hissedilmeye başlarken, Biden’ın kampanyasını emanet ettiği isim olan Julie Chavez Rodriguez dikkat çekti. 45 yaşındaki Beyaz Saray danışmanı Chavez’in ünü ise ailesinde 3. kuşak bir aktivist olmasından kaynaklanıyor. Büyükbabası Meksika kökenli Cesar Chavez, Amerikan tarım işçileri ve göçmen işçilerinin hakları için 1960 ve 70’lerde mücadele etmiş bir sendika lideriydi, büyükannesi Helen Fabela Chavez de önde gelen işçi hakları savunucusuydu. Julie’nin anne ve babası da sendika hareketleri liderliği mirasını sürdürürken, kızlarıyla birlikte 70’lerin sonundaki işçi hareketlerinin önde gelen yüzleriydiler. 

Haberin Devamı

2024 seçimleri için Biden’ın kurtarıcısı

İşçi liderinin torunu 

Tüm Amerika’da Latinlerin ve işçilerin kahramanı olarak görülen Cesar Chavez’in torunu Kaliforniya’dan Julie, çocukluğunda babası ve büyükbabasıyla birlikte eylemlere katılmasına rağmen, Berkeley Üniversitesi mezunu iyi eğitimli bir Latin. Sivil toplum çalışmaları ve hem eyalet hem de federal yönetimdeki çalışmalarıyla Amerikan toplumunda ikinci sınıf görülen fakat çok da büyük bir oy oranına sahip Latin topluluğunda saygın bir yere sahip. Bu açıdan Biden’ın, ilk döneminde pek de memnun edemediği işçi ve Latin toplumunu kazanmak için kampanyasını Amerikan işçileri için ikonik bir isim olan Chavezlerden birine emanet etmesi stratejik de bir seçim

Partide büyüdü 

Üstelik bugün Beyaz Saray’da en yüksek göreve gelen Latin unvanına sahip Julie Chavez Rodriguez uzun yıllardır Demokrat Parti’de çalışıyor. Pek çok görevinin yanı sıra, Barack Obama’nın halkla ilişkiler ekibinde yer aldı, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in başkanlık adaylığı kampanyasında eyalet direktörlüğünü yaptı. Beyaz Saray Hükümetlerarası İlişkiler Ofisi’nin direktörü olmadan önce ise Biden’ın 2020 kampanyasında yer alarak daha sonra kıdemli danışmanı oldu. 2024’te ise ilk defa bir başkanlık kampanyasının şefi olarak Biden’a ikinci dönem kazandırmak gibi zorlu bir işi yürütecek. Chavez’in sendikalı ve aktivist köklerini terk ettiğini savunan küçük bir kesim olmasına rağmen, siyasi ilişkilerinde güçlü bir karakter olduğu söyleniyor. Chavez’in soyadının ne kadar işe yarayacağı şüphelere neden olsa da, ailesinden aldığı mücadeleci ruhun etkisinin görüleceğine kesin gözüyle bakılıyor.