Dünya20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı KKTC'de kutlanıyor...

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı KKTC'de kutlanıyor...

19.07.2008 - 13:25 | Son Güncellenme:

.

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı KKTCde kutlanıyor...

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 34. yılı kutlamaları KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın BRT televizyonu ve radyosundan yayımlanan konuşması ve 21 pare top atışıyla başladı.
Cumhurbaşkanı Talat konuşmasında, Kıbrıs Türk halkına yaraşır, bilinçli sosyal ve ekonomik kalkınma programlarıyla bir an önce sıkıntıları aşma ve çözüme, Avrupa Birliği’ne, dünyayla bütünleşmeye koşma çağrısı yaptı.
"Kavgamız, birbirimizi yıpratmaya değil yüceltmeye yönelik olsun" diyen Talat, Kıbrıs sorununun çözümü için iyi niyetle çalışırken her düşünceyi saygıyla ve hoşgörüyle karşılayarak, her görüşten yararlandığını, ancak yararlanılacak görüşlerin de asgari bir tutarlılığı olması gerektiğini söyledi. Talat, Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs sorununu sonlandırmaya hazır olduğunu vurguladı.
Talat, 20 Temmuz Barış Harekatı’nın en önemli özelliğinin ve temel niteliğinin, Kıbrıs Türk halkının can güvenliğini sağlaması olduğunu ve 20 Temmuzların bu temel özellik ile "Barış ve Özgürlük Bayramı" haline geldiğini de ifade etti.
Barış Harekatı’nın 34. yıl dönümünü kutlayan Talat, Kıbrıslı Türklerin 20 Temmuz 1974 öncesinde yaşadığı zorluklara işaret ederek, korku ve şiddete dayalı yıkım yıllarının 1960’ta kurulan ancak 3 yıl gibi kısa bir ömrü olan Kıbrıs Cumhuriyetinin Rumlar tarafından gasp edilmesiyle birlikte başladığını hatırlattı.

Haberin Devamı

"GELECEKTEN ENDİŞE EDEREK"

         Talat, şöyle konuştu:
"Bu nedenle 20 Temmuz 1974’ü, geleceği düşünmeyi bir yana bırakın, bir kez daha hayatımızdan da endişe ederek karşılamıştık. 20 Temmuz Barış Harekâtı’nın en önemli özelliği, temel niteliği, Kıbrıs Türk halkının can güvenliğini sağlamış olmasıdır. 20 Temmuzları ’Barış ve Özgürlük Bayramı’ haline getiren işte bu temel özelliktir."
Kimsenin buna "hamaset" diye bakmamasını, "milliyetçi duyguları yükseltme yaklaşımı" olarak damgalamaya kalkışmamasını isteyen
Cumhurbaşkanı Talat, "Bu, Kıbrıs Türk insanının ruhunda hissettiği gerçektir" diye konuştu.
Talat, 34 yıl sonra bile Kıbrıs sorununu konuştuklarını, bunun en önemli nedeninin Kıbrıs Rum tarafının 20 Temmuz’u gerçekçi bir şekilde algılamaması, Kıbrıs sorununu "20 Temmuz Barış Harekâtı ile ortaya çıkmış bir sorun" gibi göstermeye çalışması ve dünyanın da böyle algılaması için ısrarlı olmasından kaynaklandığını söyledi.

Haberin Devamı

"NEDENİ DEĞİL SONUCU"

         Talat, 20 Temmuz Barış Harekatı’nın, Kıbrıs sorununun nedeni değil, sonucu olduğuna işaret ederek, "Bu harekat, Kıbrıs Türklerinin can güvenliğini sağlamış, varlığını korumuş; Kıbrıs adası üzerindeki haklarını koruyarak gelişmesini devam ettirmenin koşullarını ortaya çıkarmıştır" dedi.
KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs sorununa bulunacak çözümün, Kıbrıs Türk halkının 20 Temmuz Barış Harekatı ile elde ettiği güvenceleri ortadan kaldıramayacağını; tam tersine çözümün, bu hak ve güvenceleri geçerli uluslararası normlara oturtarak, onları daha bir sağlamlaştırması gerektiğini vurguladı.
Kıbrıs sorununa çözüm bulma gayretleri ile 20 Temmuz Barış Harekatı’nın sonuçlarından kurtulma gayretlerinin birbirine karıştırılmaması gerektiğini kaydeden Talat, şunları söyledi:
"Çözüm süreci, 20 Temmuz Barış Harekâtı’nın rövanşını almak güdüsüyle yönetilemez. Böylesine gerçeklerle bağdaşmayan çatışmacı bir yaklaşım, Kıbrıs sorununun ne olduğunu anlamamak; Kıbrıs Türk halkının mücadelesini, özellikle de 20 Temmuz 1974’e kadar yokluklar içinde süren direnişini hafife almak demektir. Bu türden yaklaşımlar, Kıbrıs sorununa çözüm bulmayı kolaylaştırmaz, zorlaştırır."
Talat, çözüm gayretlerinin yoğunlaştırılması gereken bir dönemden geçildiğine işaret ederek, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile son görüşmesinde uluslararası camianın Kıbrıs sorununa çözüm çabalarını desteklediğini, desteklemekten öte çözüm için sabırsızlandığını
gördüğünü ifade etti.

Haberin Devamı

"BİZ HAZIRIZ"

         Kıbrıs’ta barışçıl bir çözümün bölgeye de huzur ve sükun getireceğine işaret eden Cumhurbaşkanı Talat, "Evet, biz, Kıbrıslı Türkler, bu uluslararası sorunu sonlandırmaya hazırız. Çözüm bulma gayretlerini yoğunlaştırmak için hazırız. Çözüm için hazırız. Kıbrıs gerçeklerine uygun bir çözüm için hazır olmaya devam edecek ve bunun için yılmadan, yorulmadan çalışacağız" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Talat, Barış Harekatı’nın 34’üncü yıl dönümünde, halkın desteği ve ortaya koyduğu iradesi doğrultusunda çözümün gerekliliğini biraz daha sıcak hissettiklerini kaydederek, şöyle devam etti:
"1974’ten bu yana 34 yıl geçmiş olmasına karşın, Kıbrıs Türk halkının dünyayla bütünleşmesini, dünyanın saygın devletler ailesinin bir parçası olmasını sağlamayı başaramadığımıza göre henüz daha işimiz bitmedi demektir. Barış Harekâtı’nın amaçlarının tam anlamıyla hayata geçtiğini söyleyemeyiz. Kıbrıs Türk halkının can ve mal emniyeti sağlanmıştır ama çağdaş ölçütlere uygun bir yaşam için bunun ötesinde haklara ve ilişkilere ihtiyaç duymaktayız. Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasıyla birlikte bu haklarımıza da kavuşmuş olacak, bütün dünyayla daha modern ilişkiler gerçekleştirme olanağını bulacağız."
Talat, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için çalışmakta kararlı olduklarını vurgulayarak, bu kararlılıklarının istismar edilmemesi gerektiğini söyledi ve "Kıbrıs sorununa çözüm bulma azmimiz, her türlü çözüme razı olacağımız şeklinde anlaşılmamalıdır. Biliyorsunuz, çözümün kriterlerini hep beraber saptadık. Geleceğimizi yok edecek ve bizleri zaman içerisinde eritecek formüllere evet demeyeceğimiz ve gençlerimizin aydınlık geleceğini karartmayacağımız kesinlikle bilinmelidir" dedi.
Kıbrıs sorununa çözüm bulunması halinde, ekonomik sıkıntılara çözüm bulmanın, daha verimli ve çağdaş bir düzen kurmanın çok daha kolay olacağına dikkat çeken Talat, "Ne var ki, bu sıkıntılar, Kıbrıs Türk halkının onay vermeyeceği; Kıbrıslı Türklerin hak ve çıkarlarının korunmayacağı; Kıbrıs Türk halkının geleceğe güvenle bakmasına ve daha güzel bir geleceğe doğru yol almasına olanak vermeyecek bir çözüme ’evet’ dememizin nedeni olamaz" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs gerçeklerine uymayan bir çözümün yeni 20 Temmuzlar yaratmaya aday olduğunu ifade ederek, bir daha askeri önlemlere ihtiyaç duyulmayacak, Kıbrıs Türk halkının can ve mal güvenliği ile geleceğini özgürce belirleme hakkını hayata geçirmeyi sağlayacak bir çözümün arayışı içinde bulunduklarını belirtti.
Bu arayış sürerken, daha verimli bir toplumsal düzen yaratmanın önemine de dikkati çeken Talat, Türkiye’nin, Rum tarafının özel gayretleriyle sürdürülen izolasyonlar altında yürüttükleri ekonomik var oluş kavgasındaki en büyük destekçileri olduğunu, başları ne zaman sıkışsa Türkiye’yi yanı başlarında bulduklarını anlattı.
Cumhurbaşkanı Talat, bugün yaşanan ekonomik sıkıntıları da yine Türkiye Cumhuriyeti’nin katkılarıyla aşmaktan başka seçenekleri olmadığını söyledi.
Talat, Kıbrıs sorununun çözümü için iyi niyetle çalışırken her düşünceyi saygıyla ve hoşgörüyle karşılayarak her görüşten yararlandığını belirtti, ancak yararlanılacak görüşlerin de asgari bir tutarlılığı olması gerektiğine işaret etti. Yıllarca izlenen ve "halkı hiçbir yere götüremeyen, hatta Rum tarafını hiçbir sıkıntı yaşamadan adeta törenle Avrupa Birliği’ne sokan iflas etmiş politikanın gündem dışı olarak da olsa zaman zaman ısıtılıp piyasaya sürüldüğünü" söyleyen Talat, çözüm yanlısı hareketlenmenin ve örgütlerin zafiyetinden yararlanarak kafa bulanıklığı yaratılmaya çalışıldığını kaydetti.
Yeni doğan bebeklerin bile, geçmişte yürütülen yanlış ve düşüncesiz politikalarla yaratılan borçlarla doğduğunu, yani gelecekten alacaklı değil geleceğe borçlu olduğunu belirten Talat, "Amacımız, bizlere yaraşan bilinçli sosyal ve ekonomik kalkınma programları ile bir an önce sıkıntılarımızı aşmak ve çözüme, Avrupa Birliği'ne, dünyayla bütünleşmeye koşmaktır" dedi.