Dünya1915 için soykırım inadı!

1915 için soykırım inadı!

25.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye ile Ermenistan arasında daha sağlıklı ilişkiler kurulmasına yönelik çabalar devam ederken, hem Ermenistan hem de ABD’de, 1915 olaylarının yıldönümüne yönelik yapılan açıklamalarda ısrarla “soykırım” ifadesi kullanıldı.

1915 için soykırım inadı

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, anma mesajında “Bugün Osmanlı İmparatorluğu’nda 1915 yılından bu yana Ermeni oldukları için kılıçtan geçirilen Ermeni Soykırımı ‘Mets Yeghern’in 1.5 milyon kurbanını anıyoruz” ifadelerini kullandı. Paşinyan “Soykırım, vatan kaybını bir ceza gibi sürekli boynumuzda taşıyacağımız bir kayıp vatan arayışı olamaz. Vatan arayışını bırakmalıyız, çünkü o vatanı bulduk. Mets Yeghern şehitleri ve diğer tüm şehitlerimiz Ermenistan Cumhuriyeti’nin tesellisiyle uyusunlar” dedi.

Haberin Devamı

İki farklı açıklama

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı da, yazılı açıklamasında, yaklaşık 1,5 milyon Ermeni’nin sırf milliyetleri temelli, Ermeni oldukları için öldürüldüğünü öne sürdü.

Paşinyan’ın geçtiğimiz günlerde 1915 olaylarıyla ilgili “soykırım ifadesini kullanmadığı” bir konuşmasından bahsedilmiş, bu da Ermenistan içinde tepkilere neden olmuştu. ‘Soykırım’ yerine “Büyük Felaket” (Meds Yeghern) ifadelerini kullandığı için Paşinyan, muhalefet tarafından “Ermeni soykırımını inkâr etmekle” itham edildi. Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden da, 1915 olaylarını bir kez daha “soykırım” olarak nitelendirdi. ABD daha önceki yıllarda 24 Nisan açıklamalarında ‘soykırım’ değil ‘Meds Yeghern’ ifadesini kullanıyordu.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı: Reddediyoruz

Dışişleri Bakanlığı ise, 1915 olaylarına ilişkin bazı yetkililerce yapılan tek taraflı açıklamaları reddettiklerini belirtti. Bakanlık açıklamasında, “Bazı radikal çevreleri memnun etmek amacıyla 1915 olayları hakkında yapılan tek taraflı açıklamaları reddediyoruz. Tarihi gerçekleri çarpıtan bu açıklamalar uluslararası hukuka da aykırıdır” denildi. Açıklama şöyle devam etti: “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 1915 olaylarının meşru tartışma konusu olduğunu açık biçimde kayda geçirmiştir. Tarihle ilgili bu ön yargılı ve tarafgir açıklamalar, iki toplum arasındaki uzlaşı çabalarına zarar vermenin yanı sıra nefret suçları işlemeye meyilli radikal grupları da cesaretlendirmektedir. Tüm tarafları, Ortak Tarih Komisyonu kurulması önerimize ve Ermenistan ile başlatılan normalleşme sürecine destek vermeye çağırıyoruz.”

Yazarlar